На Архангелова задушница почитаме паметта на мъртвите

Отдаваме и вечна признателност към загиналите в редовете на армията
Обновена: 1 ное 2014 07:43 | 1 ное 2014 07:41,
26
На Архангелова задушница почитаме паметта на мъртвите
Снимка: архив, Булфото

Днес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден - на 8 ноември.

На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редовете на Българската армия.

Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към починалите, която ние като християни отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се раздават сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките, се раздава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати.

Значението на Задушница е голямо. Това не е само ден, в който близките и роднините на покойника се събират край гроба му, за да "ядат и пият". Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
0
 
! Отговори
езичник преди 9 години
хелуин и архангеловата задушница са едно и също. мислете малко с главите си.
22
2
 
0
 
! Отговори
аа преди 9 години
Като атеист, не ми дреме грам нито за задушница, нито за хелоуин. Но поне с хелоуин е по-весело (макар че има много *** сектанти дето се опитват да го ползват за пропаганда :angryface: )
21
1
 
2
 
! Отговори
Kriv Dren преди 9 години
До Дедо Ташунко: Утре се ядат фaфли(с "ф") и да бъдат с фъстъчен пълнеж.Утре ще чествува и "7/8" Славейchо Трифона-еврейското ционистично ***.И на него фaфли.На попа : по-Дренова! На Баба попадия-кисела краставица от туршия.
20
0
 
2
 
! Отговори
utre pak spored popa преди 9 години
5 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Св. мчци Акиндин, Пигасий, Афтоний, Елпидифор и Анемподист. Гл. 4, утр. ев. 10, ап. Гал. 2:16-20 (с. 211), лит. ев. Лк 16:19-31
19
4
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Срамота е на Архангелова задушница да се празнува ден на народните будители. На много места в родината народът яде и пие и се весели, свири музика. Това е подигравка както с паметта на мъртвите, така и с паметта на будителите. Не може ли да бъде избран друг ден за целта? Свинска работа е това, но давайте здраво да се наплюскаме!!! До довечера всички мъртво пияни в мизерната ***!!! За "Хелуин" не ми се и коментира. Всички дивотии дойдоха от САЩ. Хора, Господ ще ни накаже.
18
2
 
3
 
! Отговори
"Babilon 3" преди 9 години
"Хелуин" е католически езически празник.Дело на сатана и ватиканското свърталище."Задушница"-също-попско завоевание над бабешкото доверие.Попът още не е обръснат и се подвизава под псевдонима "отец".Ожата и той е тарикат-сатанист,а най-вече равините.На върха на "пирамидата" е наглия,зловещ,лъжлив,крадлив и терористичен ЦИОНИЗЪМ.Честито бръснене!
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
PRAZNIK NA MARTVITE.BALGARIA E MARTVA.DEBELI SA POPOVETE.ZELUVAITE IM GAZA.POPA MIRISHE NA SMRAD.POP DA SI,IAG I PII NA ZEMIATAMRASNA BALGARSKA ZARKVA.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО ПЕШО ТАЛИБАНИНА , ЗАЩО СЕ ПИШЕШ С ИМЕТО ,ПЕШО ТАЛИБАНИНА , АМИ САМО ТАЛИБАНИНА , ТОВА НАЙ ТИ ПОТХОЖДА
15
3
 
4
 
! Отговори
Пешо Талибанина преди 9 години
Абе тука за религия ли спорим или ще ми правите психологически портрет?! Май истината не ви харесва? Ако цар Борис беше приел Католицизма или Исляма, сигурно пак така щяхте да ги защитавате, без грам логика?? А за "агресията", не знаете ли че и Христос, и Св. Илия и други светии са били "агресивни"? Мога да ви цитирам от Библията, или вие не я четете тая Книга? Поповете от ДС едно време не даваха, а сега кой ви пречи? Не си струва да си губя времето с вас, хранете си поповете и си трайте.
14
0
 
12
 
! Отговори
Светла им памет! преди 9 години
Бог да ги прости, лека им пръст и вечна памет на нашите скъпи покойници, а също и на загиналите за България!На близките си сме признателни затова, че са ни създали и възпитали, а на загиналите герои - затова, че ни завещаха една малка, но горда и чиста Родина. Друг е въпросът дали ние ще я опазим такава, каквато я получихме даром от тях.Светла им памет!
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БОГ ДА ПРОСТИ МЪРТВИТЕ , А ДА ДАДЕ МАЛКО ПОВЕЧЕ РАЗУМ НА ЖИВИТЕ
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО ПЕШО ТАЛИБАНИНА , ТИ ПРОСТО СИ ИЗБРАЛ ТОЧНОТО ИМЕ ЗА ТЕБ , ПРОСТО СИ ПРИШАЛЕЦ НА ТАЗИ ЗЕМЯ , НЯМА ЩО
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Агресията в изказа разкрива комплекси и недостиг на духовни ценности и материална затрудненост :), ... номер 10
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бооууууааааа
9
13
 
3
 
! Отговори
Пешо Талибанина преди 9 години
Абе ***, ти ли си тръгнал да ме учиш?! Нито си ми на годините, за да ми даваш съвети, нито си ми на парите, нито си ми на образованието, нито на религията! А за измисленото ти Кривославие мога да ти говоря една седмица и няма да можеш да ми отговориш дори на един въпрос. Толкова си слеп, че не можеш да видиш колко си далече от Християнството! Аре отивай да се кланяш на мъртвите, че може да те сполети некоя беда според днешния ти хороскоп!
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки празнува каквото му е родно,някои празнуват Хелуин,други задушница,а трети ден на Будителите.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Пешо Талибанина",Не е зле да проучите повече факти за Мартин Лутер и с какви убеждения а напуснал този свят.Що е то Реформация, що е Католическа църква и ще е то Източно-православна църква, какви са различията, кой защо е спорил и пр.С познания от детските книжки това няма да стане - още по-смешни са и "революционните" призиви.
6
11
 
3
 
! Отговори
Пешо Талибанина преди 9 години
Стига ни натрапвате тая византийска религия бе! Задушници, отдушници, хелоуини, мелоуини - аман от езичество, паганизъм и сатанизъм! Единственият празник тия дни е Денят на Реформацията - преди 500 г. Мартин Лутер променя западната цивилизация завинаги. Но нашия проблем е че никога не сме имали реформация на Византийското православие, затова и никога няма да стигнем Запада, нито по манталитет, нито по богатство. Ще си мрием тука с некакъв Православен Комунизъм...
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Госпожице Стела,На всяка Задушница се почитат мъртвите - сменете си заглавието.Знаете или колко Задушници има според църковния ни календар?Заглавието трябва да ви е комбинация от подзаглавието и сегашното заглавие - ако предпочитате или разбирате ....
4
4
 
10
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Празнуващите Хелоуин са абсолютни *** ***!ФАКТ!!!