БНБ утвърди дизайна на монетата от 2 лева

Тя ще бъде пусната в обращение през 2015 г.
Обновена: 20 ное 2014 09:02 | 19 ное 2014 19:14,
33

Снимка: БНБ

12
Управителният съвет на Българската народна банка днес утвърди дизайна на разменна монета с номинална стойност 2 лева, емисия 2015 г., съобщиха от банката.

При изработване на двете страни на монетата е пренесена темата и изображението на Паисий Хилендарски от банкнотите в обращение с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г.

Такъв подход е използван и при определянето на дизайна на монетата от 1 лев, емисия 2002 г., като е запазена темата и изображението на Св. Иван Рилски от дизайна на банкнотата от 1 лев, емисия 1999 г.

Както беше оповестено през есента на 2013 г., необходимостта от замяната на банкнотата от 2 лева с монета се определя от бързото изхабяване на двулевовите банкноти, което налага честата им подмяна и по този начин увеличава разходите за поддържане на наличното парично обращение, се посочва в съобщението.

Датата, от която монетата от 2 лева ще стане законно платежно средство, ще бъде определена с отделно решение на УС на БНБ през 2015 г.

Банкнотите с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г., ще продължат да бъдат законно платежно средство, включително и след пускането в обращение през 2015 г. на новата монета от 2 лева.
 
За нуждите на производството на новата монета БНБ ще открие обществена поръчка за доставка на монетни заготовки съгласно Закона за обществените поръчки, като самото отсичане ще бъде възложено на "Монетен двор" ЕАД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно, но пред Светците не слагахме ли съкращение Св. ?!!! Както Св. Св. Кирил и Методи, Св. Иван Рилски и тн. Не го виждам на "одобрената" от БНБ нова монета от 2 лева!
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен евро монетите са много по тежки от нашите ,целта е да се пазарува с карти ..
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БНБ да нв са посмели!!!и БЕЗ ТОВА ПОРТМОНЕТО МИ СЕ КЪСА ОТ СТОТИНКИ САМО ОСТАВА ДА ИЗТЕГЛЯТ И ХАРТИЕНИТЕ ДВА ЛЕВА И ДА ТУРЯТ ОЩЕ ТЕЖКО ЖЕЛЯЗО!!!!!бИЛО ИМ НЕПЕЧЕЛБАРСКО ДА ПРОИЗВЕЖДАТ 2-ТА ЛЕВА ПЕЧЕЛЕЛИ МАЛКО ОТ ТЯХ!!!НЕ ГИ Е СРАМ И ЛЕШОЯДИТЕ!
21
0
 
1
 
! Отговори
Бай Киро преди 9 години
До Анонимен 22Сигурен ли си? Тук се асфалтират улиците преди да се разкопават, защо да не сечем нова монета преди да я изкараме от употреба???
20
0
 
0
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Добре. Но направете и банкнотите с нов дизайн, на който няма сърпове съсичащи бременни и пипала около бебета...До BG: След като не е "славянобългарска", защо Паисий пише "От целия славянски род най-славни са били българите"?...
19
3
 
2
 
! Отговори
Най- сетне преди 9 години
Край на тоалентите хартийки с вид на употребени , на които с мъка се вижда цифрата две още на втората седмица след пускането им в обращение !
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подготовка за въвеждане на леврото. Отсега да свиквамв че 2 е новото 1
17
3
 
4
 
! Отговори
Бакал Петко преди 9 години
Щом банкнотите се превръщат в монети работата в държавата е неспасяема ,но не и за нас търговците дето ще ви одерем по десет кожи от хилавия ви гръб!Ха ха ха !
16
5
 
2
 
! Отговори
Панайот преди 9 години
Пак похатчени пари на вятъра! До две години най-вероятно ше приемем еврото и пак ще се печатат нови пари и нови монети...
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе добре че го има лева все още, при тази евро-криза, ако бяхме минали на евро, още по-зле щеше да бъде. Заплатите щяха да бъдат намалени наполовина, а цените щяха останат със същата стойност, но сменени валутни единици. Така че не е лошо ама хич, че имаме още левовете. Защо Дания и Швеция от толкова години не си сменят кроните, а нямат напъни да излизат от ЕС като Англия например? Защото еврото ще им повлияе зле.
14
3
 
7
 
! Отговори
ела преди 9 години
Със толкова много леяри,скулптури и художници у нас как пък направихте монета в която на няма ГРАМ нищо Българско бе защо е Единадесето Стен ,кой еб автора пак ли Аеериканско посолство са ви дали калупите бе ***
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НАСЕКЛИ СА ДВА МИЛИАРДА МОНЕТИ ЗАРАДИ КТБ ДУПКАТА ЩЕ СЕ ЗАПЪЛНИ С ТЕЗИ МОНЕТИ
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо е 11 стенна?! Пак има намеса на масончета и илюминатчета.
11
7
 
1
 
! Отговори
Райна преди 9 години
Нямаше да е лошо хич да е без лик монетата, а на другата страна направо да си пише 20 ?. Иначе на разменните монети в България им викаме стотинки, не лева, ама айде...
10
1
 
3
 
! Отговори
до 5тия &#1 преди 9 години
Според стария български правопис е Исторѧ славѣноболгарскаѧ, а буквата ѣ(ят) след правописната реформа от 1945 се изключва от българската азбука и се въвежда писане на я или е. Преди това ѣ се е използвала в думи, които са имали различно произношение в източните и западните български диалекти (я/е). С премахването на буквата се скъсва връзката между източните и западните български говори.
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не става ясно кой е дизайнера? Както и това измежду колко проекта е одобрен този? Погледнете внимателно стотици милиони се наливат от данъците ни в БНБ и това е резултата. Дизайн, който лесно може да бъде засенчен от творческите умения на петокласник.
8
3
 
14
 
! Отговори
до Stamat преди 9 години
Хората мислят в перспектива, за да не им се налага след някоя друга година да секат нови монети без логото на ЕС. :D
7
1
 
19
 
! Отговори
До Цолов преди 9 години
Експерте...дефлация ни мъчи от няколко месеца, ама ти май още не си разбрал...
6
10
 
19
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Tova, 4e ne pi6e ES na gurba e dobar znak ;-)
5
32
 
33
 
! Отговори
BG преди 9 години
Само че е крайно време да се разбере че човека е написал:История СЛАВНО БЪЛГАРСКА а не, СЛАВЯНО БЪЛГАРСКА - *** *** русофилски продажни кратуни