Младите висшисти не мислят за собствен бизнес, а за чужбина

70% разчитат на "връзки" за първа работа
Обновена: 20 ное 2014 16:16 | 20 ное 2014 16:16, Анисия Иванова
64
Младите висшисти не мислят за собствен бизнес, а за чужбина
Снимка: Архив Reuters

Завършването на висше образование не е стимул за започване на собствен бизнес в България. Само 8% от студентите у нас мислят в тази насока. 86% са готови да мигрират - в друг град или държава. Това показва проучване на Българската стопанска камара, проведено сред работодатели и студенти, за нагласите и очакванията на двете страни за успешно професионално представяне.

Резултатите от допитването бяха представени от Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите на провеждащата се конференция „Обучение и развитие по стандарти на работодателите“.

Изследването сочи още, че половината студенти не познават изискванията на работодателите за професията, за която се подготвят в университета. Други 20% признават, че по-скоро не знаят какво очакват от тях потенциалните им ръководители. Само 10 на сто от бъдещите висшисти имат ясна представа на какви критерии трябва да отговарят, за да получат желаната от тях работа.

Според проучването над 70% от кандидатите  разчитат на съдействие от роднини и познати за намирането на първа работа. Около 50 на сто от анкетираните младежи посочват, че следят обявите за работа и се опитват да установят директна връзка с потенциални работодатели.

По-малко от 30 на сто разчитат на подкрепа от бюрата по труда. Само 17% от анкетираните са склонни да се явят на конкурси и изпити, за да получат желаната работа.

Най-много са младежите, които смятат да продължат образованието си (75%) или да изчакат с търсенето на работа (62%).

Според председателя на БСК Божидор Данев страната ни е на последно място по инвестиции на публични средства в образованието и единствената с по-малко от 4 на сто от БВП за образование.

На фона на останалите европейски държави България е единствената страна, която отбелязва регрес в средствата за образование – през 2005 г. са заделени 4,2%, а през 2012 г. – 3,8 процента.

По дял на частните разходи за образование България е над средното за Европа ниво със 17 на сто. С по-висок дял в тази област са Великобритания, Кипър и Холандия.

„Това е ясно послание, че бизнесът и гражданите осъзнават необходимостта сами да инвестират в образование и квалификация, като по този начин компенсират дефицитите в образователната система у нас“, коментира Божидар Данев.

Той допълни, че през последните 10 години нараства делът на частните учебни институции - от 2 на сто през 2003 г., на 10 процента през 2013 г.

Статистиката показва, че през 2003 г. в България е имало 6534 учебни институции, а десет години по-късно броят им намалява с почти 30 на сто и достига до 5067.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
... преди 9 години
До НеквоАма то има логика да го научат. Действителността е такава. Това, че има още овце в овчарника не говори за противното.
41
0
 
2
 
! Отговори
7 преди 9 години
До До статистикЕ то хората "над 45 години" са си още дълго време работоспособни. Същото важи и за голяма част от хората до 65-70 години. Не ги изключвайте така с лека ръка от пазара на труда. Особено първите.
40
0
 
3
 
! Отговори
Как да не се случва преди 9 години
Разбира се, че младите ще търсят по-добро бъдеще за себе си в чужбина, след като тук не им се осугурява абсолютно нищо. Ниски заплати, по-дълго работно време, корупция и прочие. Има някои, които искат да останат, но това са тези, на които бъдеща работа им е вече осигурена...било то с 'връзки' или не. Познавам млади лекари ( очни лекари, невролизи и т.н. ), които работят в БГ за по 400-500 лв на месец. Как да искат да останат тук? Та те не могат и сметките да си покрият, защото всичко поскъпва...
39
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Така си е "постлала" държавата за правенето на бизнес. Младите специалисти са всичко друго но не и глупави да не са го разбрали. Преценили са, че няма смисъл да губят време в борба с българската корумпирана администрация, при положение че в другите страни има действащи ясни и максимално опростени правила за правене на бизнес.Да не споменаваме за монополизма, шуробаджанащината, отцъствието или поръчковото правосъдие /това изобщо не е на последно място/...
38
3
 
2
 
! Отговори
Некво преди 9 години
Гледах филмче по телевизията, в което едно девойче - зад кадър попита един мъж, живеещ в близост до границата - не му ли се искало да избяга, и това няколко пъти, на което той няколко пъти отговори, че НЕ, тук се чувства добре. Ето какво са научили децата в БГ - че БГ е държава, от която СЕ БЯГА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Браво !
37
3
 
3
 
! Отговори
emigrant преди 9 години
Kato izbjagat v 4ugbina kakwo 6te rabotjat be. Njakoi da ne si vyobrazjava 4e gi vzemat po specialnostta mi.Vsi4ki ba4kat niskokvalificirana rabota za 1000 evro i dotam. Te na zapad za tehnite vi6isti njamat rabota 4e 6te vzemat balgarskite student 4algari deto 5 godini sa obikaljali kry4mite po studentski grad. Az na zapad bylgarski vi6isti koito rabotjat po specialnostta si ne sam vigdal s izkliu4enie na kompiutarmi specialist i njakoi drug lekar vyr6e6t rabotata na medicinskite sestri.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До мнениеТроловете винаги си личат по слабата логика в аргументите.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ShanoPishe se " Hasta la vista " !!!!Vijdame kolko ti e dobyr ispanskiq, ako i angliiskiq ti e takyv .......:))))
34
0
 
4
 
! Отговори
до 29 преди 9 години
До АнонименПроучване показва, че хората се замислят дали да започнат да работят за себе си на 36 или на 53 г. На 36 имат вече необходимият опит, а на 53 имат и достатъчно свободно време за това.
33
2
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Хаха... *** жалката държава! :)))
32
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И като избягат в "чужбина" ще цъфнат и...ще вържат...Наивна история, нямам думи.
31
1
 
1
 
! Отговори
Shano преди 9 години
Tamyn zavyrshval, pochnah ispanskiq, znam angliiski, moje da probvam i v Daniq... Asta lavista ganiovci
30
2
 
6
 
! Отговори
Коментатор преди 9 години
До от Сидни Ав$тралияЗащо трябва да се ходи на работа с кола и да се губи време? Не е ли по-лесно да отидеш на работа пеша за 15 муинути или с метрото за 5?
29
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MLADITE PREDATELI PREDI DA NAPUSNAT STRANATA KATO VISHISTI-DA ZAPLATIAT PO 50000 LV I TOGAVA DA OTIVAT DA MIAT TOALETNITE NA ZAPAD.MLADI VISHISTI- MLADI NISHTOGESTVA.
28
3
 
10
 
! Отговори
Е кЪф бизнезсс? преди 9 години
То язе помня га, Тиквата ме пращаше да пася оФце, ама язе реших да се чупим през терминал2. Сегъ с дипломътъ ми си зимам 12бона на месец и пеем. А мерси!
27
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какъв бизнес в тая скапана държава
26
0
 
24
 
! Отговори
До статистик преди 9 години
Ужасно си прав ! В БГ 40% са хора над 60г., 20 % над 45г., 20% деца и "социалните" и едни 20% които реално работят. Младите и кадърните бягат със страшна сила -да са живи и здрави !
25
0
 
7
 
! Отговори
Kieka преди 9 години
Всичко зависи от конкуренто способността. Българската икономика не предлага голяма такава поради редица фактори, най важният от които е слабо общество.
24
0
 
27
 
! Отговори
статистик преди 9 години
в БГ се печели главно от бюрокрация и мафия. печелят - съдии, прокурори, нотариуси, катаджии, митничари, министерски служители европрограми, обществени поръчки, мутри, дилъри на дрога, измамници от имотната мафия, посредници на съдебната мафия, измамници от застрахователната мафия, финансисти, служители от БНБ, полицаи, директори на държавни дружества, политици, ***-певици фолкаджийки, метреси, мутреси, преподаватели от измислени университети, лекарската и фармацевтичната мафия и др.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то и навънка е така..само кол центрове и ..то неостанха хора по нивите..и по фермите..после за какво купувам пилешко за 10 паунда КГ