Експерти: Непризнаването на цесиите с обратна сила е незаконно

По-интересните теми в печата на 21 ноември
Обновена: 21 ное 2014 07:01 | 21 ное 2014 07:00,
32
Експерти: Непризнаването на цесиите с обратна сила е незаконно
Снимка: архив Reuters

Непризнаването на цесиите със закон с обратна сила е незаконно, защото така ще се нарушат вече придобити права. Така коментира намерението на управляващите професорът по търговско право в СУ "Св. Климент Охридски" Огнян Герджиков пред "Сега".

Пред  "Труд" адвокат Стефка Атанасова коментира: Отмяна на прихващания не може да се направи, защото със Закона за  държавния бюджет не може да се изменя Законът за задълженията и договорите, нито Законът за банковата несъстоятелност. Дори да  стане чудо и да го приемат, тази промяна ще има действие в бъдеще, защото всеки закон действа в бъдеще време. Адвокат  Георги Атанасов е на подобно мнение: Смятам, че е противозаконно, а не невъзможно, защото със закон, особено със закон с обратна сила, е напълно възможно определени сделки да бъдат обявени за невалидни. Би било противоконституционно, защото по този начин ще се засегнат права, които са правомерно придобити.

Очевидно се цели защита на масата на несъстоятелността (пари, имоти, вземания и др.) в полза на Фонда за гарантиране на  влоговете в банките за сметка на вложителите с влогове над 196 хил. лева, коментира и адвокат Трифон Генов. Според него това означава при продажба на активите на банката  фондът да получи по-голямо удовлетворение, отколкото прихващанията биха породили своето действие. Остава открит  въпросът какво ще се случи с вземанията, придобити от  длъжниците, както и с парите, които те са платили на вложителите за тези вземания.

"ГЕРБ и реформаторите отменят сделки за 800 млн. лева в  КТБ", акцентира "Сега". ГЕРБ и Реформаторският блок са твърдо  против прехвърлянето на влогове и прихващанията по заеми в КТБ. По тази причина днес в парламента да бъдат внесени законови поправки, с които ще се обявят за невалидни договорените през  последните месеци сделки на вложители и кредитополучатели в  затворената банка. "Ще отменим всички прихващания в КТБ", отсече лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов след среща с Асоциацията на търговските банки, на която присъства финансовият министър Владислав Горанов и шефът на бюджетната комисия в  парламента Менда Стоянова. Той пресметна, че става дума за около 800 млн. лева. Мнозинството рискува много със заличаване на  цесиите с обратна сила, смятат обаче авторитетни юристи.

Девет банки ще изплащат гарантираните депозите в КТБ, информира "24 часа". Това съобщи вчера новият шеф на Фонда за  гарантиране на влоговете Радослав Миленков. Тези банки ще бъдат помолени да изплащат депозити и в първата събота и неделя след 4 декември. Полиция ще пази клоновете, където ще се дават парите на хората.

"Нов заем от 4,5 млрд. е опасен за икономиката", казва в интервю за "24 часа" Корнелия Нинова, заместник-председател на ПГ на БСП. За второто четене на бюджета БСП ще предложи да се намали външният дълг. Да не се взема заем от 4,5 млрд., а той да бъде намален със сумата, която трябва да се осигури за  изплащане на влоговете на вложителите в КТБ, т.е. сумата, която  трябва да се предостави на Фонда за гарантиране на влоговете. Алтернативата е тези пари да са от "Банково управление" в БНБ,  където има около 4 млрд. лева. Част от тях могат да се дадат като заем на фонда, който той ще върне в БНБ от вноските на  търговските банки или след като бъде разпродадено имуществото на КТБ. Това ще намали обема на заема, който правителството иска да вземе.

Приключва мандатът на председателя на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев. "Капитал daily" разговаря с него за  нерешените проблеми, за многократно прокламираните, започвани и променяни с всяка смяна на политическата власт реформи в  съдебната власт. По думите на проф. Груев отговорността за съдебната власт е споделена отговорност на всички власти. И състоянието на съдебната власт зависи в голяма степен от останалите власти. Съответно от политиците. Съдебната власт е  устроена така, както е предвидил устройственият закон, приет от  Народното събрание. Тя функционира съобразно законите - процесуални и материални, които приема Народното събрание.

Люшкането и непрекъснатите изменения и в едните, и в другите закони показва, че все още не е избистрена визията, по която  трябва да се движим. Съдебната власт трябва да участва активно  в определянето на тази посока. Тази е идеята на сега  актуализираната стратегия за промени. Това е един много сериозен документ, подготвен професионално. Може да не е съвършен, но представителите на съдебната власт - съдии, прокурори, следователи, трябва да участват в дебатите по окончателния вариант, смята проф. Груев.

"Гласът на хората ще се чува за всеки закон", уверява в интервю за "Стандарт" председателят на временната правна комисия в НС Данаил Кирилов от ГЕРБ. Трудно ли се работи в осемпартиен  парламент, коментира той: Технически и оперативно има някаква трудност, но тя е лесно преодолима, защото организацията се създава. Важно е да се обезпечи участието на всички политически  сили в парламентарния живот. Тази уникална комбинация всъщност помага точно за това - парламентът да изработи гъвкави правила,  включително и да се откаже от досегашни стереотипи и да оптимизира времето си. Килиров посочва, че са изяснени конкретните механизми за допускане на граждани в работата на комисиите. Законодателният процес ще бъде максимално публичен.  Всички заинтересовани страни ще виждат внесените законопроекти,  стенограмите от обсъжданията, различните становища, ще се  поощрява и лично участие на граждански представители. Ще се търси мнението на всички сдружения.

"Лъжепатриоти", коментира "Труд". Националният фронт за спасение на България постави ултиматум на премиера Бойко Борисов, че ще оттеглят доверието си към кабинета, ако не  оттегли заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов.  Единственият мотив на "патриотите" е, че той е член на протурскапартия, какъвто всъщност не е. Да си против един политик, завършил фундамента на българщината - военното училище във Велико Търново, и работил за сигурността на България, само защото носи мюсюлманско име, е най-малкото недостойно. Партията на Валери Симеонов даде цяла седмица на Бойко Борисов за окончателно решение. Не, Борисов няма толкова време. Той веднага трябва да ги отреже, защото е лидер на "Граждани за европейско  развитие на България". Приемането на ултиматума би задраскало всяка една от четирите думи.

"Патриотични игри за държавна сметка", коментира "Стандарт".Ако заместник военният министър бъде оттеглен, това ще бъде  много лош знак за Европа, но най-вече за българските мюсюлмани. Евентуалното уволнение на Орхан Исмаилов ще бъде разбрано от тях по следния начин: "Може да сте образовани, кадърни и верни на България, но нямате място в държавното управление". С подобен ход управляващите ще подарят "златната акция" на ДПС за предстоящите местни избори. Партията на Лютви Местан ще продължи да бъде притегателен център и единствен гарант за спазването на правата и овластяването на етническите и религиозните  малцинства в страната. Ако Валери Симеонов извива ръце в рамките на сложни политически маневри, целящи овладяването на постове  или осигуряване на определени сделки, ултиматумът е разбираем,  макар и неоправдано хазартен. Да клатиш държавата насред изключително тежките проблеми по измислени обвинения с неприкрито ксенофобско съдържание, е  най-малкото безотговорно.

Премиерът Бойко Борисов разпореди да се намерят пари за коледни добавки на пенсионерите. Не е ясно откъде дойдоха 50-те  милиона лева, които трайно липсваха в бюджета, коментира "Сега". В раздаването на коледни, великденски и всякакви празнични  добавки към пенсиите има дългосрочен проблем. НОИ изплаща пенсии според осигурителния принос на всеки. В социалното подпомагане помощите се дават според дохода и имотите. Дори синдикатите признават, че такива добавки разрушават пенсионната система, защото не отразяват основния й принцип, а могат да доведат и до социално напрежение между бедни и по-бедни. Затова коледните подаръци към пенсиите трябва да са в социалната система, а не в НОИ. Когато БСП раздадоха пари на калпак за Великден, ГЕРБ определиха това като "предизборно пазаруване", "популизъм" и посочиха (с право), че липсват обективни условия, за да се заделят пари: "растеж на БВП, на работните места, които генерират данъци и осигуровки, добра работа на приходните агенции за свиване на сивия сектор и облагането му с данъци и осигуровки и пенсионна реформа". Нито едно от тези условия не е налице и в момента.

Интервюто в "Труд" е с Милена Дамянова, депутат в 43-тото НСот ГЕРБ, по повод намеренията на партията за реформи в просветата. Тя обявява, че ГЕРБ се отказва от задължителната детска градина за 4-годишните. Дебатите са показали, че тази мярка няма нужната обществена подкрепа. За държавните образователни изисквания не е имало спорове. Те заедно с учебната програма и учебниците са в основата на промяната.
Програмите са тези, които определят съдържанието на учебниците. Те са тези, които трябва да бъдат олекотени и осъвременени. Процесите на промяна трябва да вървят паралелно. Дамянова посочва, че държавата ще плаща един учебник по предмет на дете,  но никой няма да ограничава броя на учебниците, от които ще се избира. "За първи път Министерството на образованието разполага  със сериозен финансов ресурс от 1,4 млрд. лева по оперативна програма "Наука и образование" и се надявам министърът да представи публичен план за реализацията й", допълва Дамянова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: актуализацияКТБцесии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
колибри преди 9 години
miroivanov/2014/11/lafka.htmlхвърлете едно око
23
0
 
2
 
! Отговори
колибри преди 9 години
Кадиев и КТБ ? Е, това вече е новина ! И то задължаваща да си направим правилна преценка за безупречния до сега депутат . И той обаче се оказва не бил безупречен със задна дата.
22
0
 
0
 
! Отговори
Вая преди 9 години
Бойко грам не е наясно с тях, но от друга страна няма да се учудя, ако позволят да се разиграе КТБ 2 с Виктория и Кадията на чело!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V BALGARIA OTKRADNATITE PARI SA ZAKONNI.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредния PR и кьорфишек на ББ. Просто тъпотия.
19
1
 
2
 
! Отговори
Фактор преди 9 години
Ще има адвокати по медиите в скоро време -А закон може лда се приеме и със задна дата -за тарикатите и техните адвокати и юристи .
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко пари е получил Кадиев като консултант на КТБ?
17
0
 
4
 
! Отговори
Мда преди 9 години
То и публичното ограбване на банката също е незаконно, но някои хора, като кадията, изобщо не ги бъркаше това...
16
0
 
4
 
! Отговори
Васил преди 9 години
Няма законно, незаконно. Хората правят пари на гърба на другите.
15
0
 
7
 
! Отговори
Momo преди 9 години
Няма закон който да влиза със задна дата!Законът влиза в сила от публикуването му в държавен вестник, а до тогава всичко, което е направено си остава редовно и законно.Иначе пак ще завалят дела в Страсбург и ще плащаме по два пъти, заради евтин популизъм.И не е луд този, който яде зелника, а е луд този който му го дава.
14
0
 
6
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Депутатът Георги Кадиев се оказва неочакваното име, замесено в историята с КТБ. Спряган за скъп консултант на банката, акционер (признал неохотно това) и сега бъдещ управляващ на ТБ Виктория в сянка. Интересно каква е връзката му с банкера Василев и как един депутат, претендиращ за защитник на морала, се оказва сред големите имена на олигарсите у нас.
12
2
 
4
 
! Отговори
до 18 преди 9 години
С приемането на закони които ще бъдат отменени не се предотвратява краденето точно обратното създава се анархия и се благоприятства по-голямо крадене.
11
2
 
9
 
! Отговори
Уви преди 9 години
Появи се любимеца на простия българин и започна отново незаконно, но да се хареса на масите, промени в законите, нови такива, дори и с ясното съзнание,че съдът ще ги отмени. Но...докато ги отмени ще има пиар , ще има показване по телевизията, ще се вдига рейтинг...а пък хората и държавата...те ще се оправят сами.....тъжна гледка е БГ.........
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко Борисов може да промени закона с голи ръце! Той може дори и винкели да извива с голи ръце!
9
2
 
3
 
! Отговори
Гого преди 9 години
Добре де, няма ли да се намери един журналист да се осмели да пита Кадиев за КТБ?
8
2
 
1
 
! Отговори
Дани преди 9 години
To ako имаше закони,Кадиев щеше да е на топло
7
0
 
6
 
! Отговори
Един преди 9 години
Клецан Кольо, Веждито парите си ги взе на 100 процента. Най-много да го издуха този, който му е купил депозита. Така че Веждито не го мисли.
6
4
 
4
 
! Отговори
онбашията преди 9 години
е, че незаконно си е, ама тая мантра за върховенството на закона да си я наврат в аспусите. законите са за да служат на нас, а не ние на законите.
5
2
 
12
 
! Отговори
колибри преди 9 години
Добре, че се произнесоха експерти по въпроса. Иначе беше доста смущаваща тази статия със заглавие " ГЕРБ ще отмени цесията със задна дата" - сега, повече от когато и да било хората искат точна и правилна преценка, а не интерпретация и вторични далавери.