Минималната заплата остава 340 лв., КНСБ иска да е 400

Може да има и компромис - не повече от 370 лв.
21 ное 2014 19:02,
77
Минималната заплата остава 340 лв., КНСБ иска да е 400
Снимка: Reuters, архив

Минималната работна заплата ще остане 340 лева и догодина, заяви пред журналисти председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя обясни, че е възможен е и компромисен вариант - да има повишение, но минималната заплата да не бъде повече от 360-370 лв. "Не виждам предложения за промяна и разчетите се правят на тази минимална работна заплата", каза още Менда Стоянова, цитирана от Дарик.

Много административни такси и възнаграждения зависят от размера на минималната работна заплата и се изчисляват спрямо нея. Един такъв пример е потребителската такса за посещение при личен лекар.

Според Стоянова обаче административното определяне на размера на минимална заплата е грешна политика и вмешателство на държавата в бизнеса. Държавата може да определя социални плащания, допълнителни бонуси, когато иска да стимулира една или друга политика, но не и по административен ред да определя размер на заплата, каза тя.

Междувременно от КНСБ настояват минималната заплата от началото на 2015 г. да е 400 лв. В декларация на изпълнителния комитет се изразява очакване "за нова политика по доходите".

Според синдиката тази политика трябва да включва механизъм за ежегодно повишаване на минималната и на средната работна заплата, нова философия и на заплащане в бюджетните сектори и държавната администрация и мерки за повишаване на доходите за най-уязвимите - пенсионери, социално слаби, безработни и хора с увреждания.

В декларацията се изразява очакване за гарантиране на среден годишен растеж на средната заплата с 10 на сто до 2018 г. Дотогава пък минималната заплата трябва да достигне 50% от средната.

Организацията настоява също и за договаряне на минималната работна заплата за страната, като се промени нормативната база за това, както и да се изработи механизъм за ежегодно договаряне на МРЗ, който да се опира на социални и икономически критерии и показатели.

Според синдиката тези мерки ще дадат осезаем антидефлационен ефект и ще сложат началото на устойчив модел на икономически растеж, базиран на повишаване на доходите и заетостта.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Whiteneger преди 9 години
"Междувременно от КНСБ настояват минималната заплата от началото на 2015 г. да е 400 лв."PПрез 2006 г. беше минималната заплата точно 180 лв. За 8 г. се е увеличила с 2,2 пъти. Хайде всички да ръкопляскаме, след 120 години ще стигнем сегашното ниво на Западна Европа, те ще са с по-високи заплати след толкова години.
57
0
 
0
 
! Отговори
boko преди 9 години
A pari za koleji, djipove, imoti v 4ujbina, cicim.. i mnogo drugi ima, no za zaplati, kapitalovo oburudvane nqma. Da go duhat tezi kradtzi, samo AK za tqh i vsi4ki politici do tuk
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Бизнесът смята, че повишението на основната заплата би довело до редица съкращения и закриване на предприятия" - дрън, дрън! Бизнесът непрекъснато се облагодетелства от непрестанно растящи печалби - пример - цените на горивата непрекъснато растат. И как така бизнесът е губещ, ако служителите получават малко повече? А условията на живот позволяват ли да се преживява с 400 лв? И защо са тези нелепи сравнения на градовете? Хляб, застраховки, гориво струват навсякъде еднакво! От какво пестят в село
55
1
 
0
 
! Отговори
КАЛИ преди 9 години
Минималната работна заплата в никакъв случай не е тази !!! Със сигурност е доста по-висока като стойност !!!
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой умишлено иска да не се вдига минималната заплата .....ами пак те бившите *** и понастоящем милионери работодатели. ??? Жалко за хорицата..
53
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Не подкрепям ГЕРБ и съм убеден че не трябва да бъдат на власт. Няма начин да забравя че при тяхното управление останахме без заплати за месеците ноември и декември!! Ние си заем как сме изкарали празниците!!! Не ги подкрепям, нищо няма да направят за повишаване на доходите и жизнения стандарт на хората. Толкова ли няма достойни хора в тази страна които да изхвърлят всички мерзавци управлявали досега!!
52
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Нещастници...никой досега не показа заинтересованост как да се вдигне работната заплата...тъжно и страшно,как е възможно никой да не се опита да подобри начина на живот на по голямата част от българите...мисля,че всеки един взел властта и спечелил гласовете на хората ,би трябвало да има програма за вдигане на жизният стандарт на хората,ако ли пък няма въобще да не претендира да влиза в Народното Събрание...народе този път без прошка,и стига толкова с доверие ....пак се подиграха с целия народ
51
0
 
3
 
! Отговори
Йово преди 9 години
Някой и да не си помисли, че ГЕРБ ще вдигне заплатите. Припомням ви, че за 3 години и половина по време на първия мандат на ГЕРБ минималната заплата не се вдигна и със стотинка но цените на тока, водата, парното, храните и горивата растяха нагоре. По времето на втория мандат не очаквате нещо да се промени, освен НПСД на Корман Исмаилов покрай РБ да наложи турския за втори официален език а исляма за втора религия в България.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aide po - adekvatno sas zaplatite, che cqla Evropa ni se smee
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другия път пак за герб ...нещастници.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
разходи за нормално съществуване на 4 членно семейство - 800 лв
47
1
 
6
 
! Отговори
Герб носи мизерия преди 9 години
Когато Герб управлява мутрите замразяват доходите, вдигат данъци и осигуровки, сриват енергетиката, раздават си разрешителни за скъпа зелена енергия и вдигат в пъти цената на тока, Борисов и Герб стават по-богати с милиарди, а хората се самозапалват.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ТИЯ ОТ КАМИСЕЕБЕ ОТИ НЕЯ НАПРАВИЯ ОНИ КАТО БЕЯ НА ВЛАСТ?
45
0
 
9
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 9 години
Никаква аванта за мизерниците в България,само нискиге доходи ще оправят икономиката.Вие какво искате минимална заплата при фалирала Гърция-450 евро ли?Минималната заплата от 340 лв-чисто 270 лв,трябва да се задържи най малко още 10г. на това равнище а възрастта за пенсиониране трябва да стане 90г.
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Минималната в Сиатъл си остава $15 на час.
43
0
 
12
 
! Отговори
az преди 9 години
Гласувахте за изметта ГЕРБ е сега му яжте карту...та. prav e
42
1
 
14
 
! Отговори
SOmebody преди 9 години
Някой очаквал ли е от Герб нещо друго, освен да вдигат ценат ана тока и да замразяват доходите - вълкът козината си мени, но нравът - не! Спомнете си предния мандат и постната пица на Дянков, довели до инфлационната зима на 2012 срещу 2013, която изкара хората на улицата! Същото ще стане и догодина! Страхувам се, обаче че покрай банковите събития от последните месеци и плановете на герб да "изгори" парите на някои богаташи (особено ако се обявят цесиите за нищожни), може да има и по-сериозни екс
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
na orajie kvo chakate be ,narode ....
40
1
 
8
 
! Отговори
се преди 9 години
Гласувахте за изметта ГЕРБ е сега му яжте карту...та.
39
0
 
12
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
За максималните пенсии съм категоричен, че тези на участници в тоталитарния режим трябва да бъдат намалени за сметка на увеличението на минималните пенсии за отработено време. Не може преди- партиен секретар, клати си копитата и ***,яка заплата, а сега дълговечен пенсионер с максимална пенсия, е как няма да изкара до 100, той морен вода не е пил. Необходима е елементарна справедливост!