Заливат ни с листовки за ебола, отварят и телефон

Можем да се справим с такива ситуации, уверен е Москов
Обновена: 21 ное 2014 10:01 | 21 ное 2014 09:56, Камелия Цветанова
32
Заливат ни с листовки за ебола, отварят и телефон
Петър Москов Снимка: БТА, архив

Здравното министерство ще стартира активна информационна кампания за ебола след случая с пациента, за когото имаше сериозни опасения, че е заразен с вируса.

Още по темата
Това съобщи ресорният министър Петър Москов в парламента.

Той се похвали, че държавата има капацитет да се справи с такива ситуации, след като явно беше преодоляна 11-часовата криза от момента на постъпването на информацията за пациент със съмнения за ебола до окончателното излизане на отрицателните резултати.

„Държавата има капацитета, възможностите и готовността да се справи с такава ситуация. Кризата щеше да бъде затворена и разрешена, дори и при лошата ситуация, ако беше потвърден вирусът ебола“, настоя той.

Според него обаче слабото звено е, когато в страната пристига човек, който е бил в засегнат район и е потенциален носител на вируса.

„Пациентът влиза в страната напълно здрав, термокамерите на летището не могат да отчетат болестта, след това се развива, но възможността на държавата да реагира в такъв момент липсва и заради това днес ще предложа на срещата, която ще имаме в МС, активна информационна кампания“, обясни Москов.

Според него хората не се информирани какво представлява ебола, как трябва да се реагира и кой да бъде уведомен.

Заради това границата ще бъде залята с информационни материали, а в понеделник МЗ ще открие специален телефон, на който всеки може да уведоми здравните власти, ако има съмнения за ебола.

„След това за всеки, за когото има съмнение, ще реагираме, ще го следим и държавата ще направи нужното всички да са сигурни има ли потенциална ебола. Предстои и обучение на "Гранична полиция" как да се следи, какво да знае“, добави министърът.

Предстои и доставянето на защитни костюми и маски в клиниките по инфекциозни болести, центровете за спешна помощ и медицинските пунктове за временно настаняване.

Пред депутатите Петър Москов отново подробно изложи развоя на събития от момента, в който е получен сигналът за съмнения за заразен с ебола пациент до отхвърлянето на вероятността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя къв *** е ...министър стана
21
0
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Ако не дай боже има болен ,парите отишли за листовки.
20
0
 
0
 
! Отговори
(не)подкупен лекар преди 9 години
Фармацевтичната индустрия плаща добре. Здравната каса не! Според вас ние, лекарите плащаме ли сметки и за пари ли работим, или за слава и да мерим кръвното на пенсионерите?
19
0
 
0
 
! Отговори
питащ преди 9 години
Кой пусна мухата за Ебола? Нова Телевизия ли беше?
18
0
 
1
 
! Отговори
lik преди 9 години
mediite lajat, puskat raznoobrazni sluhove da psyhyasvat horata, ta da kupuvat izmislenite tabletki na farmamafiata. kato nyama sluhove i laji - koi ste im kupuva stokite i medicinskite uslugi?
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво стана с здравната реформа и с разбиването на здравнатакаса монопола и електроната карта
16
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
И този здравен министър е патологичен случай -жалко.Мислех,че театрото което баше 1.5 пред НС е свършило,но уви продължава но този път в НС и МЗ,по реформаторски патент.
15
1
 
2
 
! Отговори
Клуб Маймунарника преди 9 години
Тези *** искат да ни направят на маймуни.
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** , глупав и нискоинтелигентен и неграмотен народ сме ... Медиите ни направиха за смях, защото някой е релил да внесе паника да стане известен и да спечели малко повече зрители в ефирът му.Ебола -вирус .... Знаете ли ,че от грип и вируси под др. имена умират милиони на година..??? Тук говорим за човек върнал се преди 3 седмици т.е. До сега трябваше да е умрял ако е ЕБОЛА.Температурата му е била 37.5 което абсолютно я изключва .... Некадърноста и не знанието ще ни убие като нация, а не вирус
13
0
 
8
 
! Отговори
Професор д-рЕболов преди 9 години
Умоляваме, всеки, който е имал контакт с болния, да препикае сградата на народното събрание, за да я превърне в зона под карантина. Желателно е благородното деяние да бъде извършено по време, когато *** е вътре, за да не излизат един месец и да се изядат взаимно не само на думи.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАКТО ПИСАХ СНОЩИ ТОВА БЕШЕ ИЗЛИШНА ПАНИКА. БЕЗ ДА СА ИЗЛЕЗНАЛИ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗСЛЕДВАНИЯТА ДАДОХА ГЛАСНОСТ ЗА НЕСЪЩЕСТВУВАЩА ЕБОЛА. АКО БЕШЕ НЯКОЯ ХУБАВА НОВИНА НЯМАШЕ ДА Я РАЗБЕРЕМЕ И СЛЕД 3 МЕСЕЦА. НО НАЛИ Е СЕНЗАЦИЯ ВЕДНАГА МУТРЕНСКИТЕ МЕДИИ СЕ ВПРЕГНАХА ДА ПАНИКЬОСВАТ И БЕЗ ТОВА ПАНИКЬОСАНИЯТ НАРОД. НЕ ИМ СТИГА ХУБАВИЯТ МУТРЕНСКИ ЖИВОТ НА ХОРАТА АМИ И В ДОБАВКА И ПАНИКА. Е НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА. АКО НА ТАЗИ МУТРЕНСКА ТЕРИТОРИЯ МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ ДЪРЖАВА ИЗОБЩО..
11
0
 
6
 
! Отговори
без повод преди 9 години
Москов каза, че не знае за какво става дума, но няма никакъв повод за паника.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кампания?има нещо гнило май
9
6
 
2
 
! Отговори
Клецан Кольо преди 9 години
Колкото по бързо дойде и у нас еболата,толкова по-добре поне и тук лекарите да научат нещо ново и да не циврят само за пари.
8
0
 
1
 
! Отговори
KILLUMINATI преди 9 години
"https://youtube/watch?v=9T5vac1uf9g"
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правителство на големите усти. Специално за Пепи - блясъкът в очите не прощава.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-добре информирайте за опасностите от гербола.
5
0
 
2
 
! Отговори
беднюги преди 9 години
да ти купеме биснес с бмв
4
0
 
15
 
! Отговори
задунайска трагедия преди 9 години
Тоя лъже като разпран. Болниците са толкова зле,че за всяко по сериозно нещо освен треска под нокътя, ако пациента не умре го карат в София. Миналата година зимата, в спешното отделение, в град Котел, чакахме при минус 20 в колата с дете,защото доктора каза,ей сега пускам калорифера да се постопли,че вътре е по-студено, отколкото навън.
3
0
 
6
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ГРИЖИ преди 9 години
Баси якото!Направо да направим Батман сигнал за $ 100 милиона?