Армията го закъса, търси 437 офицери и 2034 сержанти и войници

Дебатите за ранното пенсиониране додедоха до масово напускане
173
Армията го закъса, търси 437 офицери и 2034 сержанти и войници
Снимка: Булфото, архив

Дебатите около отмяната на ранното пенсиониране на военните са довели до масово подаване на рапорти за напускане и оголване на редиците в десетки поделения в армията. Заради недостиг на военнослужещи Министерството на отбраната /МО/ обяви най-сериозното от години набиране на офицери, сержанти и войници - за 2034 души, съобщава на първа страница "Сега".

Още по темата
Търсят се 1592 войници. Най-много са вакантните места в Сухопътните войски - 1306, следвани от бойната авиация - 86, и флота - 77. Обявени са и свободни места за 25 гвардейци, както и за 347 сержанти.

Това става ясно от списъците, качени на електронната страница на министерството, посочва изданието.

Армията го закъса и за офицери. Точно 437 са свободните места, допълва във водещата си новина "Преса".

Под заглавие "Армията - богатство гази, а бедна си остава" "Труд" пише: Военният министър Николай Ненчев ще настоява за увеличение на бюджета за отбрана, тъй като страната ни трябва да изпълнява ангажиментите си към партньорите от НАТО и Европейския съюз.

През последните 15 години ръководствата на МО повтаряха до втръсване само едно - дайте още пари. Не се появи нито един министър, който да подходи като мениджър и да види откъде изтичат парите и откъде могат да се направят икономии. По най-прости сметки без особени усилия ежегодно армията може да пести над 150 млн. лв. Една от задължителните стъпки е войската да се отърве от ненужните дейности, излишното оръжие и техника, да разпродаде имотите си или да ги дари.

"Да се сливат цивилното и военното разузнаване в Държавна агенция за разузнаване ще бъде груба грешка", прогнозира в интервю за "Дума" Боян Чуков, експерт по външна политика и сигурност. Според него сливането ще предизвика трусове в информационната им работа, ще намали тяхната ефективност. Чуков е категоричен, че промените в сектора само отслабват националната ни сигурност. "След всяко кадрово "освежаване" и преструктуриране силовите структури губят от своята ефективност.

Част от експертите напускат, а на тяхно място идват хора, които са неподготвени, а често в интелектуален план не са и най-добрата част от обществото. Аз лично считам, че вкарването на ГДБОП в ДАНС е грешка. С постоянните реформи в силовите структури ние сриваме установения диалог със съответните звена на партньорските служби.

Те не желаят постоянно да се пренастройват в контактите си с различни български служби", аргументира се Чуков. Експертът смята, че за да има ефект комуникацията, тя трябва да върви по постоянни канали, да бъде между едни и същи наши и чужди оперативни звена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За какво ни е немотивирана армия .Я ги питаите нашите армеици ще идат ли да *** защитаваики хотелчетата ,голф игрищата,винарните,избите,спа центровете ,нивите и земята която вече не е наша на тия отговорни другари и другарки дето всички ги знаем.Какво да защитават тия хора една грозна панелка и мизерната си заплата със която едвам отглеждат две деца .Няма вече армия ,няма мотивация щял да ни превземе някои и какво от това нашият живот няма как да го променят виж крадците има какво да губят
103
3
 
0
 
! Отговори
военен преди 9 години
до 162 Демос - Швейцария граничи с Франция, Италия и Германия. А това, че оръжието им е по домовете, е само във фантазиите ти. Сигурно и танковете им са по дворовете. Иначе един военен през деня тренира, подготвя се за мисия, плава, лети или поддържа ракети и техника в изправност. Айде с инициалите БГ сега ми кажи, че не е вярно.
102
0
 
8
 
! Отговори
Demos преди 9 години
В Швейцария голяма част от населението са запасняци.Оръжието им е по домовете и при мобилизация или обучение са на линия .В БГ няма казарма,няма обучение на младежите,а сега нямаме и кандидати за редовна служба.Няма и работа.Няма и нормални пенсии и нормално пенсиониране. Имаме новобогаташи-мафиоти комунисти и нищо друго.На къде вървим другари мафиоти?
101
0
 
4
 
! Отговори
бачо преди 9 години
Особенно войничките,освен да разбиват семействата на офицерите и да теглят пари от банкоматите.Жалка истина!!! В Казанлък забележете онзи случай с подхвърленото бебе в контейнера от тинейджърите,майките и на двамата хубавци са войнички...СРАМ,СРАМ И ПОЗОР!
100
1
 
3
 
! Отговори
armiq преди 9 години
Армията да я закрият изцяло. Да останат само няколко строго специализирани звена- разузнаване, морска част, елитни части. пилоти. Оттам нататък всеки бг гражданин да бъде мобилизиран по един месец годишно. Да има специфична функция и да си знае задачата във военно време - дано не се наложи. Ще се култивират и *** и българи и всякакви. И никакви привилегии 1 ва категория и високи пенсии за какво, че е дрямал на работа , и чистил някви казарми, а ние се трепем като грешни дяволи.
99
0
 
8
 
! Отговори
BG преди 9 години
В крайна сметка, отново не разбрахме какво точно работи един военен по цял ден и как им минава делника :))) Само малка справка - питат тук що не били ходили в Мизия, Аспарухово и прочие... Бога ми, минете покрай което и да е поделение и вижте на какъв хал е ! Военните какво правят, така и не разбрахме но очевидно нямат време да вземат да постегнат собствените си казарми !!! Между другото МО може да съобщи на обществото колко е средното тегло и коремна обиколка на своите служители :)))))
98
0
 
4
 
! Отговори
е преди 9 години
Няма проблеми с военните. Имаме човек, който ще направи БЪЛГАРСКАТА армия- турска.
97
0
 
5
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Сирийските " бежанци " са готови да тръгнат навсякъде , където ги призове пророка . Точния за това човек е новия зам. министър ...................................
96
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целенасочено разбивахте армията години наред, а сега щатите натиснаха ЕС да увеличават военните бюджети и се насрахте господа управляващи! Нали трябва да си спазвате ангажиментите срещу Русия... Жалка картина!
95
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 141Ми ще пратат от друго место бе, що пък трябва да е от Враца, я глеадй в София в МО-2 срещу Пирогов що е фуражка, един етаж от там да пратят само че излъскат Мизия за 1 седмица
94
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
някой може ли да ми обясно защо цялата ни армия се води 1-ва категория труд, каква толкова опасна работа вършат ??? айде за някой специфични специалности като сапьори, пилоти, подводничари съм съгласен, ама всеки склаадджия с фуражка да се води 1-ва категория и да взима по 20 заплати при пенсиониране си е чисто разхищение на финансов ресурс
93
0
 
9
 
! Отговори
до 139 преди 9 години
Като закриха батальона във Враца, кой да се отзове в Мизия?
92
1
 
5
 
! Отговори
някой преди 9 години
Не отговарям за постове на мои колеги, на сайта на Министерството на отбраната са записани мисиите на БА, една от тях е принос към националната сигурност в мирно време. Ти сигурен ли си, че има Гражданска защита? И с по 2 пожарни коли на град много често при горски пожари се задейства армията, при наводнения също, това, че не искаш да го признаеш е без значение.
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До някойда бе отзоававате се, затова по всички медии се призоваваха хората за доброволци, в Мизия невидях и 1 военен
90
2
 
4
 
! Отговори
BG преди 9 години
Да ти покажа ли постове на твои колеги, фуражко при които се твърдеше че армията била "само за външни врагове" а не за такива неща ?!? Хубаво, тогава що има пожарна, гражданска защита - след като вие "първи" се отзовавате ?!?! Иначе е така - стане ли бедствие, армията трябва да е на първа линия - и е, ама в чужбина, пък вас нещо никакви ви няма :))) Е, от време на време правите по нещичко, като за кумува срама - то пък по цял ден лежачка, издържа ли се :)))
89
1
 
6
 
! Отговори
някой преди 9 години
Легионерите са строили, а такива като теб са копали на нивата. Ама сега сте всички мениджъри, нали.
88
6
 
3
 
! Отговори
някой преди 9 години
Ти можеш да искаш и билетчета в зоопарка да късаме, но това не е работа за армията. Виж, като стане наводнение, пожар, друго бедствие - армията първа се отзовава. Много е удобно някои неща да не ги забелязваме, ама закрийте я тая армия пък после пак плачете, че няма кой да помага.
87
3
 
7
 
! Отговори
BG преди 9 години
И още нещо, фуражко - ти история на Римската Империя учил ли си ?!?! ако вземе да попрочетеш малко ще видиш че легионерите масово в мирно време са строели пътища, укрепления и прочие. Щото както един истори беше казал - не нямали нужда от фитнес, на тях целия живот бил един непрекъснат фитнес :)))Представям си вас ако ви накарат на подобно нещо - че то човек няма да остане в армията, бе :))) Пък като гледам какви шембета и бузи сте отпрали военните - от много "тежка" работа :)))
86
2
 
3
 
! Отговори
някой преди 9 години
Що, ти какво направи като сложиха вицепремиер с турско име? И какво каза, че произвеждаш?
85
1
 
5
 
! Отговори
някой преди 9 години
128-и, моля се да не стане война, защото ако наистина си мислиш, че тогава 30 000 души армия само има ангажимент за отбраната, значи здраво сме я закъсали, човече. Щом от теб не се изисква при война да си дадеш живота... на тоя народ му тури един кръст.