Държавата се лъже, че ще има повече приходи от данък "лихва"

БСК: Българинът може да насочи спестяванията си към ЕС
24 ное 2014 10:56, Надежда Бочева
59
Държавата се лъже, че ще има повече приходи от данък "лихва"
Снимка: архив Reuters

Непрофесионално и наивно е държавата да очаква повече приходи от данък върху лихвите по депозитите – това се казва в позиция на Българската стопанска камара (БСК), изпратена до медиите.

Още по темата
Миналата седмица председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова съобщи, че данъкът върху доходите от лихви по депозитите може да се увеличи отново на 10% през 2015 г. с мотив около 80 млн. лв. допълнителни приходи в бюджета.

Данъчната ставка от 10% бе въведена от 1 януари 2013 г. по идея на Симеон Дянков - министър на финансите в първия кабинет на Бойко Борисов. 42-рото НС намали ставката за тази година до 8%. В момента действащото законодателство предвижда догодина данъкът да стане 6%, през 2016 г. - 4%, а през 2017 г. - да отпадне напълно.

Сега в позицията на БСК се казва, че идеите за промяна в данъчното облагане са пореден пример за непоследователна политика във финансово-икономическата сфера. Тази политика ерозира обществената и бизнес среда и не създава условия за дългосрочно планиране и прогнозиране, посочват работодателите.

В позицията се допълва, че спестовността се култивира трудно и трябва да се поощрява, защото е в основата на просперитета на обществото.

„Върху тази добродетел беше нанесен сериозен удар със спекулативното поведение на някои банки. Връх в това разрушително поведение бяха размитите и дълбоко неясни действия на БНБ и политико-финансовият прецедент КТБ.
Върху разклатеното доверие на бизнеса и обществото сега се подготвя допълнителен удар с данъка върху лихвите по депозитите, който политиците обещаха поетапно да премахнат, а през последните дни същите тези политици заговориха за неговото увеличаване“, отбелязват представителите на бизнеса.

Според тях недоверието на българина към некоректното поведение на банки и на политици, както и нагнетяваният страх, че влоговете не са гарантирани, са контрапродуктивни за развитието на икономиката. Припомня се, че България е част от ЕС и с лекота българският депозант може да насочи спестяванията си към други европейски страни или да вземе по-крайни решения.

„Лъжливо е чувството на държавата, че може да увеличи съществено приходите в бюджета от облагането на депозитите - решение не само непрофесионално, но и наивно. Значително увеличение на приходите в бюджета може да се очаква чрез създаването на условия за раздвижване на този финансов ресурс за развитието на икономиката. Скок на основните приходи в бюджета може да се постигне само чрез увеличаване на оборотите в икономиката, по пътя на разширеното потребление, по пътя на правната и социалната сигурност“, се казва още в становището на БСК.

Обществото печели и се обогатява, когато депозитите се преобразуват във финансиране на бизнес начинания, когато предприемчивите хора поемат риска да разкриват и поддържат работни места, да създават добавена стойност. Предприемчивостта е другата важна добродетел, която у нас не само че не се насърчава, а напротив – потиска се и се ограничава. Икономиката се движи от тези, които имат идеи и, по-важното – имат смелостта да ги реализират.

Другите, които нямат идеи или смелост да рискуват, спестяват, но тяхната роля в обществото е не по-малко важна. Защото техните спестявания създават възможност добрите идеи да получават доверие чрез кредитен ресурс. Ето защо не откриваме никаква логика в опита те да бъдат наказани, казват работодателите.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: БСКлихвиприходиКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Георги преди 9 години
1-во, да се увеличи данъка върху лихвите ще е истинско престъпление и измама спрямо народа, дори бих казал че вече ще граничи с геноцид. 2-ро, ако въпреки това процента на данъка върху лихвите се увеличи, ефектът ще е отрицателен и няма да се съберат повече данъци, а напротив, точно обратното.Сега ще обясня подробно. Този масов обирджия на народа наречен "бойко борисов" е истински негодник !!!! Пиша го нарочно с малки букви защото не заслужава грам уважение.
42
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Тоест в момента парите ни в банките(депозитите) се обезценяват достатъчно бързо дори и без върху лихвите по депозитите да се начислява какъвто и да било данък!
41
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Дори и да не се начислява никакъв данък върху тях, тези микроскопични лихви не са в състояние да покрият дори и половината от годишната инфлация на повечето хранителни и други стоки и услуги, какво остава ако се удържи от тях и 10% данък лихва. Тоест сбора от салдото + начислената лихва на датата на падежа на депозита не придобиват по голяма покупателна способност от сумата само на салдото към датата на откриване на депозита!!!
40
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 9 години
Лихвите и в момента по АБСОЛЮТНО всички депозити са прекалено ниски за да се намаляват още повече с тези 10% данък лихва!!! Когато лихвите по депозитите бяха по 8-9%, тогава 20%, дори 30% данък върху лихвите щеше да е справедливо. Сега обаче лихвите върху депозитите които предлагат банките са от порядъка на 1-2, максимум до 3% на годишна база.
39
0
 
2
 
! Отговори
Иван Димитров преди 9 години
Така е Георги, напълно прав си, вместо да увеличат лихвите те ги намаляват още повече с този данък от 10%. Като гледам вече ще е все едно дали ще си държим парите под дюшека, в буркан или в банка. Така или иначе инфлацията ще ги изяде за нула време.
38
0
 
2
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Така че към момента лихвите върху депозитите не са абсолютно никакъв доход, а който пише че са, значи е доста некомпетентен и/или маниакален привърженик на герб!!! А след като не е доход, значи и че облагането и с този КРЪВЕН ДАНЪК е ПРОТИВОЗАКОННО !!! Да не говорим и че тези пари се явяват неколкократно обложени с данък.
37
0
 
2
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Тоест лихвите в момента да се считат за какъвто и да било доход и дума не може да става!!!И ако да налагаш кръвен данък върху тези и бездруго жалки лихви не е престъпление здраве му кажи... Супер ниските лихви в момента едва компенсира високата инфлация на хранителните продукти, транспортните и други услуги, а тези изедници искат да ни ги намалят още с този данък. Тоест дори и цялата лихва(на 100%) да си я взимаме(сиреч без какъвто и да било данък върху нея) пак парите ни се обезценяват!!!
36
0
 
2
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Този кръвопиец бойко борисов заслужава на кръст да го разпнем в центъра на София за назидание на народа! Съсипа държавата из основи и доизпи кръвчицата на и бездруго мизерстващия народ, като мизерстващия е разбира се съвсем леко казано. А бе направо костния мозък ни изсмука този вампир. Налагат ни кръвен данък върху тези супер леко казано смехотворни лихви в момента, които едва едва обират инфлацията и възпират парите ни в банката да не се превърнат след време на 1 кило сирене.
35
0
 
2
 
! Отговори
Георги преди 9 години
1-во, да се увеличи данъка върху лихвите ще е истинско престъпление и измама спрямо народа, дори бих казал че вече ще граничи с геноцид. 2-ро, ако данъка се уеличи ефектът ще е отрицателен и няма да се съберат повече данъци, а напротив, точно обратното. Сега ще обясня подробно. Този масов обирджия на народа наречен "бойко борисов" е истински негодник !!!! Пиша го нарочно с малки букви защото не заслужава грам уважение.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато лихвата беше 5 - 5,5 % биваше работата,но сега на тези мизерни 3 % и данък да ми слагат на тях,на фона на нестабилната банкова система - няма да стане.Предпочитам да си държа парите в къщи а когато му дойде времето ще ги наглася.Като теглиш заем ти взимат здравенцето ама от депозита взимаш смешни пари.Няма да богатеят от мене.Нека всички да си изтеглят парите да видим какъв данък ще измислят - че нямаш депозит сигурно :D
33
4
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Lihvata na 300-400lv. e 30-40lv., a ne 3-4lv.
32
2
 
4
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Да сме в ЕС означава чорбаджиите ни да си веят пръднята на държавни разноски по света и даже и до Брюксел. И за това са нужни пари. Значи трябва данъци и още как! Найсигурния приход ще е от данък "ВДИШАН И И ЗДИШАН ВЪЗДУХ" Тъпо балканско ***, дишаш ли дишаш, издишващ ли издишваш ! ПЛАЩАЙ! Ей така ще прогресираме и 240те разбойници могат да си вдигнат месечната плата поне на 10000 лева. То туй сега заплати ли са ! Пък дето краднат то си е тяхно !!!!
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Данъци от лихви обсъждали, я направете закон - за инвестиция в производство и иновационни технологии 0% данък печалба за първите 10 години, за да има някакъв ефект. Това в момента обслужва само банките, които се видяха, че са кьор фишек работа....Тези молове и магазини, не са инвестиция!
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 32, в ЕС имаш страшно много перспективи за инвестиране в продукти с фиксирана доходност носещи 3-4% интерес. При това издадени от национални банки което е далечепо-надеждна инвестиция от тази на българските банки.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Големи капацитети- то данъкът не е къде са ти парите, а ти къде си...
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия са баси смешниците от БСК с техните *** мотиви. При лихва от 1% в ЕС и 3-4% в БГ къде ще си държи човек парите?Поне си кажете, че ви боли за влоговете ви за милиони. Редовия българин с влог от 1000 лв ще загуби 3-4лв, а пенсионерите ще получат 50лв за Коледа.
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що за глупости са тези данъци в/у лихвите, нали щяха да ги премахнат?!?
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 28Изглежда че сиот миньорите,а?!Гледай си мината,***!Финансите не са лъжица за твоята уста!
25
1
 
10
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Да видим кои са спестители и кои са предприемачи .Като имаме в предвид ,че спестителите у нас периодически биват обирани до шушка,в същото време предприемач е грозна дума ,ако не си партийно протежеИзвода е следния,Спестявайте но знайте че ще бъдете един ден ограбени.
24
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи да работиш с двете си ръце и изкараш 100 лева, било като миньор или лекар, това е печалба. А ако оставиш в банката пари за лихва, това не е печалба, така ли? Защо печалбата от наем, от лихви да има друг статут. За да обслужва интереса на тези които вече имат, нали?Обратното трябва да е .