Лекари с условни присъди за смъртта на малката Гери

Малката Гери почина преди 4 г. след операция на сливици
Обновена: 24 ное 2014 13:01 | 24 ное 2014 12:54,
63
Лекари с условни присъди за смъртта на малката Гери
Снимка: архив Булфото

Софийският градски съд издаде условни присъди на трима лекари, обвинени за смъртта на 4-годишната Гери. Момиченцето почина преди 4 години от операция на сливици в столичната болница „Царица Йоанна“.

Д-р Михаил Маджунов, основният обвиняем за смъртта на детето, беше осъден на две години и половина условно, с 4-годишен изпитателен срок. Той няма да има право да упражнява професията си две години и половина. Д-р Маджуров е лекарят, оперирал Гери. Според проверката на Изпълнителна агенция Медицински одит, извършена след трагедията, Маджунов е направил лекарска грешка, като е подценил състоянието на момиченцето и това е довело до фаталния изход.

Още по темата
Софийският градски съд осъди условно още двама лекари – Иглика Станчева и Юлиян Рангачев. Те получиха 6 месеца условно. Тримата медици трябва да заплатят солидарно 100 000 лева на семейството на Гери.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд. Защитникът на семейството на малката Гери коментира, че ще обжалва условните присъди. Той ще атакува и това, че на двама от лекарите не е наложена забрана да практикуват.

Dnes.bg припомня, че през ноември 2010 година Гергана Илиева е заведена от родителите си в ИСУЛ за консултация заради сливиците. Детето имало постоянни възпаления и дишало трудно и заради това майката и бащата искали да решат проблема с евентуална операция.

Личният лекар обаче бил на мнение, че операцията трябва да бъде отложена, защото изследванията са проблемни. Въпреки това главен асистент Маджунов от ИСУЛ насрочва дата за операцията. Гери е оперирана на 8 декември и изписана още същия ден.

В следващите две седмици момиченцето получава усложнения. Заради тях родителите го водят три пъти на преглед, но д-р Маджунов всеки път казва, че е добре. Накрая детето е прието в болницата на 23-и декември в тежко състояние. Момиченцето умира на операционната маса след кръвоизлив.

При изслушването си в здравната комисия в парламента в началото на 2011 година Маджунов  обясни, че не се чувства отговорен, защото е свършил работата си безупречно. Тогава той обвини своите колеги от болницата, приели детето в тежко състояние на 23 декември, че не са реагирали навреме. Според Маджунов операцията е започнала късно и е допуснато разкъсване на фаринкса, което е довело до фаталния край.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
prolet преди 6 години
До Кирилi 300 000 da im dadat niama da se promenqt .I zashto mislish che po edin ili drug nachin te ne poluchavat i v momenta daje poveche ot 3000 na mesec
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КирилОт твоите уста - в Дянковите, пардон - Горановите уши!Ама не съм оптимист изобщо...
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 30Да излекувал е много деца - сигурно е така, не споря с теб. Примерен учител - помогнал и изучил стотици деца, но убива дете при транспортно произшествие - какво да го колим ли, бесим ли по твоите думи. Всеки носи отговорността за грешките. Никой не иска саморазправа, но при тази безотговорност, довела до смърт на дете, как да го гледаме. Докторите в България се чувстват безнаказани и се държат, като алчен собственик на фирма. Но те търгуват със нашето здраве и нашите пари.
32
5
 
6
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Това не са присъди. Подигравка. Да се отрежат по едната ръка на всички лекари и на съдията също. Ела Круме,при теб ще ни е най-добре.
31
5
 
7
 
! Отговори
Горан преди 9 години
Егати наглия доктор, той не се чувствал отговорен, че неговата операция е довела до усложненията, коствали живота на детето!
30
6
 
5
 
! Отговори
Parcuc преди 9 години
На една позната й сложиха несъществуваща диагноза - тромб в белия дроб (което е доста опасно). Накрая се оказа, че само за да източат здравната каса я зашили с тази диагноза - ходила 4-5 пъти на скенер, пила няколко месеца лекарство за разреждане на кръвта (а това ако нямаш проблем е супер опасно) сега ходи на акопунктура да си оправя нервите...е те тва е медицината в БГ.
29
3
 
3
 
! Отговори
ме преди 9 години
Е, някакъв напредък си е, поне са получили условни присъди. Те разбира се ще отпаднат на втора инстанция, защото досега винаги така става, но все тая, поне има някакви присъди. За съжаление, за полицаи и лекари, за да получат ефективна присъда трябва вероятно да са влезли с калашник в училище. Вярно е, че това е сложна професия, а "грешките" не винаги са в следствие на немърливост и незнание, но когато грешката е именно грешка, трябва да има наказани. Все пак оставяме живота си в ръцете им.
28
3
 
6
 
! Отговори
Vladislav преди 9 години
За жалост не помня името на този Лекар, но той внимателно ни обясни как детето има проблем , който се израства с възрастта, и забележете - ОПЕРАЦИИ НА СЛИВИЦИ ДЕЦА ПОД 4 Г. СЕ ПРАВЯТ САМО ПРИ МНОГО СПЕШНИ СЛУЧАИ.Когато след години чух за случая с това невинно дете страшно с енатъжих, защото можеше да е и моето дете.Така че, отстранете титлата доктор пред името на този тип, и дано прокурорите обжалват и постигнат повече.Мир на праха на малката ГЕРИ !
27
4
 
7
 
! Отговори
Vladislav преди 9 години
Няколко години по-рано попаднах със сина си (тогава на 4 г.) при същия тип. Много уважавам лекарите, но този не е такъв. Това е един *** с бяла престилка, който се държа безобразно. И тук не говоря като възпитание, а безобразно от медицинска гледна точка. Каза ни - или операция до 2 седмици, или не знам какво ще стане, Вие си решавайте, след което изписа лекарство на една салфетка. Именно заради поведението му, ние решихме да търсим друго мнение, попаднахме на чудесен екар от Пирогов
26
1
 
16
 
! Отговори
Кирил преди 9 години
Не всички лекари са ***, въпроса е че за да се реши проблемите трябва да има адекватно заплащане на професията. Примерно аз бих приел една заплата на лекар да започва от 3000 начална , и след няколко години да е на 5-6 хиляди, а за по старшите поне 10.В същото време човек който го работи това трябва да е наясно че ако не спазва добрите практики и нехайства ще бъде сериозно наказан.
25
3
 
15
 
! Отговори
аз преди 9 години
Тук става дума за вадене на сливици хора,никой не очаква доктора да е Господ,ама ти да не го догледаш това дете след интервенцията и да го оставиш да си отиде си е престъпление.Не говорим за спасяване на нелечимо болен пациент,за сливици става дума,за сливици.
24
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не стига, че са пълни *** но и сами се похвалят из форумите от името на измислени пациенти. Т.е. "лекар еди кой си" беше толкова професионален и внимателен с мен", "с две ръце го препоръчвам"... а всъщност самият лекар ги пише. И простият народ се връзва.
23
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Д-р Маджунов си практикува в столичен медицински център в младежки и гъсто населен квартал и е излекувал много деца, сега какво? Ще го застреляте, колите или бесите?
22
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Maлко са държавите където лекар е равносилно на ***.България е една от тях.
21
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако бяхме една нормална държава всичките тези *** щяха да получат между 5 и 15 години затвор.
20
4
 
12
 
! Отговори
Десислава преди 9 години
И двете ми деца бяха под ножа на доктор Маджунов за същата операция.Да чукна на дърво са живи и здрави!Но,да - там те изписват същия ден,макар в епикризата да пише,че детето е стояло 3 дни,правиш избор на екип без да избираш такъв и куп други неща.Бог да прости детенцето!
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЛошоВсъщност, точно това е хубавото - тогава ще се научите да ги цените.
18
0
 
12
 
! Отговори
Лошо преди 9 години
Присъди трябва да си има, не говорете глупости. Лошото е, че малкото останали свестни лекари ще избягат в чужбина накрая.
17
4
 
7
 
! Отговори
Кирил преди 9 години
Разбира се че всеки прави грешки, въпроса е да има наказание, иначе няма поука.
16
5
 
4
 
! Отговори
Кирил преди 9 години
До 17.Трябва да имаш сериозни психични проблеми, да оправдаваш лекарско безхабериие със стрелба в САЩ, на хиляди километри.