Работници готови на стачка, ако възрастта за пенсиониране скочи

КНСБ: Не виждаме защо да продължава моделът "Дянков"
24 ное 2014 15:19,
63
Работници готови на стачка, ако възрастта за пенсиониране скочи
Снимка: архив, Ройтерс

КНСБ поиска възрастта за пенсиониране догодина да остане без промяна за всички работещи. Това стана ясно от изказване на лидера на синдиката Пламен Димитров.

Още по темата
„Не виждаме причини да продължава моделът "Дянков" с увеличение с по четири месеца на възрастта и с отпадането на възможността категорийните работници да се пенсионират рано“, каза Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Според него работниците заявяват и готовност за стачни действия, ако условията за възрастта за пенсиониране бъдат променени от първи януари догодина.

По думите на Димитров масово хората в страната твърдят, че не могат да понесат увеличение на пенсионната възраст в този размер.

В момента в трета категория труд мъжете се пенсионират при навършени 63 години и 8 месеца, а жените - при 60 години и 8 месеца. Ако законът, приет при ГЕРБ, не се промени, от 1 януари 2015 година възрастта ще се увеличава с по 4 месеца за мъжете и за жените, след като възрастта беше „замразена“ за една година от правителството на Пламен Орешарски.

Преди дни социалният министър Ивайло Калфин се обяви за плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране и определи стъпката за нарастването с по четири месеца на година като стръмна. Калфин обаче заяви, че няколко елемента от реформата трябва да се решат преди началото на следващата година с Бюджет 2015 без претенцията това да е цялостната реформа.

КНСБ настоява правителството незабавно да стартира работа със социалните партньори по необходимите изменения в осигурителното законодателство за стабилизиране на системата и достигане на пенсия, която е 65 процента от заплатата, която се получава в момента на пенсионирането.

Експертите от синдиката предлагат на държавата спешни мерки за насърчаване на потреблението и увеличаване на доходите.

Нова политика по доходите трябва да осигури минимална работна заплата поне в размер на 400 лева от догодина, предлагат от КНСБ. Те искат също така плавно увеличаване на средната работна заплата поне с 10% на година.

Синдикатът започва от днес кампания във всички предприятия, в които има структури за договаряне на увеличаване на заплатите през следващата година.

От КНСБ предлагат още да се въведе необлагаем минимум за минималната работна заплата от 340 лева и смятат за постижимо от 1 януари минималната работна заплата да е 400 лева.

Според синдикатите, ако ще се тегли държавен дълг, той трябва да е за инфраструктура и енергетика, а не за спасяване на банки.

Подробности четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: КНСБпенсиониране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
0
 
! Отговори
дядо Иван преди 9 години
Стопиране увеличението на пенсионната възраст!Не само стачки ще има,ами и повече факли пред президенството.Хората изнемогват от категория,а Иван Нейков ще ми дига годините! Той може ли да отговори дали има самозапалил се някой полицай,пожарникар или някой от облагодетелстваните,а? категория само за миньори и летци!Никакви хрантутници повече!Народ-е-е-е-е!Бойко-о-о-о-о!Да не слушаш патоците като Дянков или Нейков,че избори идват ей!
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ония горе да крадат по малко! Готовото свърши, а те искат яж и леж, големите пари работели сами за себе си....Рибата се вмирисва от главата. А сега сме като магарето, дето тъкмо го научили да не яде, а то взело, че умряло!
45
2
 
8
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
На вниманието на дебелогъзите депутати и депутатки: Започнахме преход -от социализъм към разграбване на общодържавното имущество от "дебелогъзите" и техните съотборници.Тия дебелогъзи завършили АОНСУ не знаят какво да правят с откраднатото,като закриха предприятията.Работниците останаха на улицата и последва БОРСАТА.Четвърт век БГ се превърна в БОРСА.Но лимита се изчерпа.Няма пари за пенсии,няма работа за кандидат пенсионерите,няма и БОРСА за тях.Последва клатене на банковата система. И.....
44
2
 
11
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 9 години
моделът 65-90-150 нали го знаете,65 г стаж, на 90 г се пенсионирате и вземате заветните 150 лв пенсия.За бонус държавата ще ви подари един *** и един пакет евтине памперси ако стигнете 90 години .
43
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е проблем пенсията, а проблем е че няма работа. Даже пенсионерите искат да работят заради по-високите заплати, но няма работа.
42
2
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Aman ot takiva,koito se misliat za nezamenimi.-che mojeli da varshat na drugite rabotata,a te tiahnata,ne.poznavah edna takava uchitelka.Kato ia sakratiha stana shivachka.Na den izkarvashe po 2-3 lv.Ne izdarja i se mahna.Vsiaka rabota iziskva dostoino zaplashtane,ne samo za uchitelite i doktorite da se govori!Dori i edna chistachka zaslujava dostoina zaplata,a ne podigravka.
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За държавите с пазарна икономика, зле работеща администрация = лоша икономика = нисък стандарт = ниски пенсии, много е просто. Но няма как да стане като политическия елит го интересува само как да си раздели баницата.
40
2
 
24
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Я, тук имало и работници, браво! Крайно време беше да се събудите от будната кома!
39
2
 
19
 
! Отговори
soraia преди 9 години
...8 заплати накуп ако са работили 10 години в едно и също училище.Как ще стане това в малките населени места където се закриват масово училища.Или ако си работил като учител 25-30 години, но последните 10 не са били в едно и също училище не си учител и няма да получиш тези кървави пари?Та на кого правите услуга драги синдикати?
38
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те и сега много хора си искат парите на ръка, но всички осигуряват заради страх от глоби. Не може да се очаква гражданите да вършат работата на администрацията. Трябвало да си искаме касовите бележки, аз съм работил 8 часа, и след това данъчен ли трябва да съм. Съгласен съм, че всички трябва да допринасяме за развитието на обществото, но ВСИЧКИ, не някой да си седят на бюрата и да казват искайте си бележките, всеки трябва да си върши работата колкото се може по добре, и тогава ще сме по добре.
37
4
 
18
 
! Отговори
soraia преди 9 години
Всичко е объркано в тази държава.Измираме като мухи,ниска раждаемост,изключвам ромите,на границата на просяците в Индия сме по доходи,а сега и ще увеличим възрастта за пенсиониране,та да измрем по-бързо.На Запад първо си оправиха икономиката,дадоха шанс на хората да работят,да получават достойно заплащане,и едва след това се заговори за уличаване на годините за пенсиониране.Синдикатите обаче се бият в гърдите че са активни.Заради тази активност привидна патим.Например учителите .Ще получат...
36
13
 
8
 
! Отговори
Волен Сидеров преди 9 години
Само аз и никой друг не може да оправи България. Ако гласувате за мен ще има мин. пенсия 2000 евро и мин. заплата 4000 евро . Всичко това съм го съгласувал с моя ментор Путин . Той каза , че ако се включим в Евразийския съюз и почнем да караме леки коли като Москвич и Лада и гледаме телевизори като Радугата ще ни обича , но без пари .
35
2
 
15
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Няма да наваксаме нещо,от което десетилетия само е вземано.Няма и кой да напълни тази огромна дупка.Купуване на стаж,гъвкаво пенсиониране,разсрочено плащане на купуван стаж,обвързване на продължителността на живот с възрастта за пенсиониране и какви ли не безумни предложения и опити за реформи.Резултатите са:"Всеки осигурен издържа повече от един пенсионер"-това към днешна дата,а след десетина години?Работни места,реална икономика,нормални ЕВРОПЕЙСКИ заплати и осигуровки-не е нереално искане!
34
2
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До АнонименТогава водещи бяха хиперинфлация,увеличаване на безработицата,деноминация на лева,ниска платежоспособност на голяма част от хората.Разчиташе се основно на задължителното осигуряване и много хора казваха,че няма да доживеят до пенсия и не ги интересува.Искаха си пари на ръка и много не мислеха за пенсии,изглеждаше доста далеко.Не на последно място проблем е и демографската картина!2001 вече имаше пенсионно застраховане.2003 беше приет новия КСО.Парите за старини обаче отдавна ги няма
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И да се допълня, всички възхваляваме държавите където законите и правилата се спазват от защото административните санкции са сериозни и ги прилагат и затова работодател не си позволява да не внася осигуровка или да те лишава от права. А когато става въпрос за нашата държава виждаш ли ние сме си виновни, защото аз трябва да работя някъде но за имам пенсия трябва да си внасям сам осигуровката. тази администрация за какво сме я избрали да ни прави живота по лесен или по труден и сложен.
32
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека вдигнат изкуствено средата заплата. Така ще са качат и на хората с високи заплати, защото ние като искаме пари не се интересуваме от минимаални и от средни заплати. И после ще хляба ще стане 5 лева, и тия с минимална заплата ще са още по-бедни.... *** не се научиха. Аз тяхната работа мога да я върша, а те мойта не. За това труда им е евтин и това си е техен проблем.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рали1Говоря за периода 90-91, 2002год. тогава нямаше допълнително осигуряване, пък и да е имало не смятам, че само с него човек може да вземе дори и минимална пенсия. Истината е , че има един период от 10 год. когато държавата не се интересуваше от осигуровки, и този период сега тежи на пенсионната система и много трудно ще бъде наваксан.
30
3
 
2
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До АнонименАко говорим за ДДПО,да-никой не може да ви спре да се осигурявате.Застраховки Живот със здравни пакети-да.Но докато ги има тези минимални прагове,кой е в състояние да накара работодател да плаща големи заплати и осигуровки.Сиво,сиво..."МРЗ се гарантира при добросъвестно изпълнение на задълженията и не зависи от постигнатите резултати и платежоспособността на работодателя.Тя е основа за определяне на минималните размери на социалните и осигурителните плащания."
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой не може да те спре да си внасяш осигуровки, не се прави на три половина.--------------------------За здравни съм съгласен и съм си внасял, ама за социални как предлагаш да стане, да си регистрирам фирма без да имам дейност или как. Молил съм работодател, той отиде в данъчното да пита там му казали да не се занимава с глупости, това като каква държавна политика да го възприемам. Всички работодатели започнаха да молят с осигуровки като дойде царя и започнаха да глобяват по 1000лв. на раб.
28
11
 
18
 
! Отговори
ицо преди 9 години
Синдикатите са най-големите хрантутници и некадърници!!!Само лаят евтини популистки неща, за да не разберат хората, че от тях няма нужда!Ако не се увеличи възрастта за пенсиониране и не се изравни за мъже и жени, след по-малко от 15 години няма да има пенсии за никого, разберете го това най-сетне!Естествено трябва да се въведе такава и за полицаи и военни и сериозно да се преразгледат инвалидните пенсии.