Експерти не искат замразяване на пенсионната възраст

В години на растеж тя трябва да нараства с една стъпка, а при стагнация – с друга
26 ное 2014 11:32,
26
Експерти не искат замразяване на пенсионната възраст
Архив: Булфото

Пенсионната реформа трябва да продължи с нарастване на възрастта за пенсиониране. Около тази позиция се обединиха икономистът Георги Ангелов и бившият социален министър Иван Нейков пред БНТ.

И двамата бяха категорични, че трябва да се преборим за прокарването на тежките реформи в пенсионното законодателство, а не просто да ги подминаваме, защото са тежки за хората.

Ангелов предложи да се обмисли вариант, при който в години на икономически растеж пенсионната възраст нараства с една стъпка, а в години на стагнация – с друга. Но при всички случаи според него реформата трябва да започне. Реформата трябва да се направи, за да отпуши повече работни места, след което да дойде ред на политиката по доходите, препоръча икономистът.

Той заяви, че пенсионната реформа е пряко свързана със заетостта и обясни, че без заетост и нови работни места не можем да имаме пенсионна система, защото ако няма достатъчно работещи, няма да стигат и парите за пенсии.

„Ако не създаваме среда, която да разкрива работни места и много хора стоят без работа дълги години, те не могат да се пенсионират и дори да достигнат възраст за пенсиониране, няма да имат достатъчно стаж”, каза Ангелов.

Иван Нейков коментира, че замразяването на възрастта за пенсиониране за догодина е най-лошият вариант. Според него няма много време за законодателни промени за нейното увеличаване  и нищо чудно догодина тя да остане замразена. Той каза, че минусите от подобно решение ще останат – по-голям дефицит в Националния осигурителен институт, още няколко години ниски пенсии, натиск за по-бързо масово пенсиониране.

Експертът изрази и несъгласие с предлагания от социалния министър по-мек вариант за пенсиониране с по-малка стъпка от нарастване с по четири месеца на година, какъвто е законът в момента.

Относно полемиката, която задочно се води между финансовия и социалния министър за увеличение на минималната работна заплата, Нейков каза, че за пореден път вниманието се фокусира върху минималната заплата, което не е добър сигнал за правене на социална политика. За него верният път е в реформи, свързани с нова политика по доходите.

За Георги Ангелов основният проблем, който тежи от години, не е минималната заплата, а липсата на заетост. „Значителна част от безработните не могат да си намерят работа именно заради такива ограничения на пазара на труда – вдигане на минимална заплата и минимални прагове, които в добрите времена нямаха негативен ефект, но когато се опитваме да направим същото повишение в условията на стагнация, негативният ефект е много силен”, каза икономистът.

Не можем да се опитваме да решаваме проблема с ниските доходи със средства, които са доказали, че водят след себе си негативи, смята Ангелов. Той напомни, че когато през 2009 година бяха повишени минималните осигурителни прагове, ефектът беше загуба на работни места, отделно стотици хиляди изчезнаха от регистрите за осигуряване.

„Тоест пробвали сме ги тези неща и изводът е един – вместо да дадем повече пари на хората, всъщност голяма част остават без работа – вместо да имат нисък доход, те имат нулев доход. Това влияе негативно на потреблението и от там на икономиката”, коментира Ангелов.

Нейков изтъкна обаче, че няма преки доказателства, че ръст на минималната работна заплата води до ръст на безработицата, както и обратното – че намаляването на минималната заплата намалява безработицата. Той смята, че покупателната способност на българина е толкова ниска, че почти не може да повлияе на заетостта.

Големият проблем с доходите у нас според Нейков е пряко свързан с квалификацията. „Истината е, че няма висококвалифицирани хора", посочи експертът.

Според него държавата трябва да спре да концентрира вниманието си в административни мерки като минималната заплата и минимални прагове и да даде шанс на квалификацията на хората.

Той изтъкна, че в момента у нас няма връзка между квалификацията и доходите на хората. Затова няма как да искаме хората да са мотивирани да се квалифицират. Не е чудно, че липсват инвеститори въпреки най-ниските данъци и заплати в страната – просто те не могат да открият квалифицирана работна ръка у нас, смята Нейков.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Направо я направете тая пенсионна възраст на 120 години и да се приключва с агонията и порочните схеми... То и без друго в тая страна децата помагат на възрастните си родители от край време. Докато немските , френските , английските и куп други обиколиха света с пенсиите си...
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Имаме идея 1.да спрат да крадат 2. да спрат да финансират безконтролното множене и паразитиране на определено малцинство в страната. 3. Да върнат окрадените пенсионни фондове от 90-те години на виновните конфискация на имуществото до 9-то коляно. 4. Да се повиши цената на труда,за да не бягат младите. 5.Индивидуални партиди за пенсиониране, каквото си внесъл в бюджета според него ще получиш. Не може който е работел 40 г. да получава 240 лв пенсия и този които не е работел 210лв. итн.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това са доста неолиберални идеи и не ми харесват. И все пак е нужна някаква реформа, защото в момента ние плащаме данъци за да субсидираме пенсиите. Тези пари могат да се използват по-добре, но пенсионният фонд е във фактически фалит от години и парите за пенсии се допълват от бюджета. Съвсем без ирония, някои има ли предложения? Не мисля, че вдигането на възрастта за пенсия е добра идея и съм против, защото няма да помогне, а напрвотив. И все пак какво?
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това значи среден пръст за народа
18
1
 
6
 
! Отговори
Лилито, набор 3* преди 9 години
Вие нещо май май панаири искате да правите. Като казах панаири,че се сетих --- "Панаирии, мои панаирии, с толкова измислени слънца ..."
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига с този "експерт" И.Нейков-знае само да вдига възраста и то на трета категория.Такива експерти ни докараха до това дередже.Няма ли някой друг да изкаже мнение-забележете през годините-само той!
16
1
 
16
 
! Отговори
Орка преди 9 години
Стига глупости г-да експерти.Стратегически решения се взимат на базата на достоверна и широкообхватна информация.Вие г-н Нейков поискахте ли информация за здравословното състояние на българина на 55 год.След тази възраст започват естествени биологични промени в човешкия организъм, отслабване на паметта намаляване на подвижността, нарушения в зрението,слуха,промени в опорно двигателния апарат и вие очаквате тези хора да работят като един 30-годишен човек, качествено и да гонят норма до 65..Абсурд
15
2
 
10
 
! Отговори
Доормушь преди 9 години
Работата върви натам ,че ако не се проведе реформата няма да има пари за крадене ,затова предлагам повишаване на осигуровките които работника заплаща с 5% ,на работодателите се намалява с толкова за да има "кръвчица"за цоцане Пенсионирането да е на 80 години ,който изтрае да си взима пенсията .За тия дето няма да ги има парите им се даряват "посмъртно "на майка България да има за експерти,депутати и други ***.Навършилите 90 г.да им се намаля пенсията с 50% всяка година да се сещат,че....
14
1
 
22
 
! Отговори
Ени преди 9 години
Имам предложение: експертите да си внасят осигуровките до 75 години и тогава да се пенсионират. Друго е да работиш на бюро, без никаква отговорност, да взимаш прилична заплата и да определяш гледайки тавана другите кога да се пенсионират. Нека работят няколко години в частния сектор където не си сигурен дали следващия месец ще вземеш заплата, когато има много работа- работиш извънредно под стрес - работодателят се ослушва за заплащане, като намалее работата - неплатен отпуск - така ,че Нейков...
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДРАГИ ИЗБРАНИ, СПРЕТЕ ДА КРАДЕТЕ И ВСИЧКО ЩЕ Е ОК.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де.Защо не направят закона така, че когато се пенсионираш и има желаещ НЕпенсионер за твоето работно място, то просто да го заеме .
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе тези не са добре! Всеки като стане от 50 год. На горе всеки е болен от нещо и пият една шепа лекарства и къде ще ходи да работи в тая мизерната държава с памперси.направо да махат пенсиите какво мъчат хората всяка година .ей,няма оправия.
10
2
 
22
 
! Отговори
простамол преди 9 години
Не знам, не разбирам. Може би ще доживея пенсия, но ще бъда ли работоспособен на 70 или 75 г.. В момента живея и работя в стрес, заплатата е малка и не се актуализира с години. С жена ми се грижим за двама ученика, вероятно бъдещи студенти (да са живи и здрави). когато се пенсионирам, ако се пенсионирам, няма да мога да се погрижа нито за родител, нито да помогна на внуче
9
2
 
31
 
! Отговори
койчо преди 9 години
Никакви илюзии не храня за пенсионерски живот! Преди да стигна възраста за пенсиониране ще ме е стигнала онази с косата, а парите взети от мен ще ги е взел някой, пенсионирал се на 50 години, полицай във вид на 20 заплати на куп и стабилна пенсийка! Надежда! КО? НЕ!!!!!
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СПОРЕД ДРУГАРЯТ НЕЙКОВ ПО ДОБРЕ РАБОТЕЩИ БЕДНЯЦИ ОТКОЛКОТО НЕРАБОТЕЩИ БОГАТАШИ. А ЗА БЪДЕЩИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ОЩЕ ОТСЕГА ДА ЗАПОЧНАТ ДА СИ ПРИГОТВЯТ ПАМПЕРСЧЕТА. ЩОТО ДО 70 ГОДИНИ КОГАТО ЩЕ СЕ ПЕНСИОНИРАТ ЩЕ ИМ ТРЯБВАТ. ЩОТО ИМА ОПАСНОСТ ДА СЕ ОМАЖАТ У ГАЩИТЕ И ЩЕ ОСМЪРДЯТ ПЕЙЗАЖА.
7
1
 
31
 
! Отговори
Мукавей преди 9 години
Георги Ангелов не е никакъв експерт, а най- обикновен демагог от "Отворено общество". Иванчо Нейков всички го знаят какви ги натвори, докато беше социален министър в правителството на Иван Костов.
6
1
 
29
 
! Отговори
Tea_marian@yahoo преди 9 години
Вие експерти ли сте бе . Хората се пенсионират на определена възраст и отстъпват работни места на МЛАДИТЕ.Вие нямате работни места за мнладото поколение , а по възрасните кой ще ги назначи на работа ?Защо не дадете данни , колко млади хора. напускат страната да си търсят работа ( което също е трудно ).Окрадохте пенсионните фондове и сега - без пенсии ..
5
1
 
24
 
! Отговори
свидетел преди 9 години
Имам правото да се съмнявам в "Експерта" Иван Нейков, защото преди години реформите в пенсионната система бяха извършени под неговото ръководство. Питам докъде стигнаха? Такива "експерти" у нас под път и над път.Защо този път да са по - добри, или да угодим на някого за да си заслужим комисионните.
4
1
 
21
 
! Отговори
Омерзен преди 9 години
Тези двамата фанатично повтарят само общи приказки, но ниглежират националните детайли, които са най-важни. Стига сте повтаряли като папагали, господа, стига сте словоблудствали. По-добре покажете на публиката своите богатства. Интересно ще е за публиката да разбере и интензитета на вашия труд, пък после да решаваме дали на 80 или на 90 години да се пенсионираме.
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е сега определено сме във растеж!!!!!!Поредните интересчии пригласящи на герб само и само да получат някаква изгода!