Как да изберем университет

Въпросът къде и какво да следваш е валиден още в училище
Спонсорирано съдържание | 26 ное 2014 12:58, Екип на Dnes.bg
Как да изберем университет
Снимка: Нов български университет

Веднага след като мине стресът по кандидатстване и избор на гимназия, започва вълнението къде и какво да учиш след завършване на училище.

Родителите, роднините и приятелите започват да питат, да очакват от теб да знаеш ясно какво искаш да правиш "когато пораснеш". Баба ти настоява да станеш лекар, някоя леля или съседка смята, че трябва да си адвокат, а със сигурност има поне две деца на роднини или съседи, които непрекъснато ти дават за пример.

Този стрес и натиск не помага много на ученика. Кое е важно и какво трябва да гледаме, когато избираме университет?

1. Материалната среда

Да, важно е! Важно е университетът да е топъл през зимата, прохладен през лятото, да имате на разположение компютри. Важно е да влизате всеки ден в красива и модерна среда. Важно е, защото показва цялостното отношение на хората в този университет към света и защото ще ви осигури 4 години, в които освен че ще ви бъде приятно, ще можете да изградите за себе си минимум, под който никога повече в живота си няма да искате да паднете.

2. Отношението

Преподавателите и администрацията трябва да се отнасят с уважение към студентите и помежду си. Основната задача на университета е да създава и преподава знание и всички в него трябва да са наясно с това. Също така - вие ще прекарвате много време в него. При това вече няма да сте дете, на което всеки заповядва и има задължителни часове. Трябва да изберете място, в което ще зачитат вашите права като личност и в което ще ви бъде приятно да отивате всеки ден.

3. Електронното обучение.

Няма какво да се лъжем - днес светът е в интернет. Ако вашият университет не е в интернет и не ви предлага
материали и общуване с преподавателя онлайн, значи е изостанал.

4. Изкуствата. Има ли театър, галерия, център по изкуства, значи е истински университет. Защото дори и да учите програмиране, вие трябва да имате възможност да се включите или да се наслаждавате на работата на колегите си областта на изкуствата!

5. Избор на предметите. Да, това не е училището. В университета трябва да можете да избирате предмети и да можете да ги сменяте, ако не ви харесват.

6. Възможности за спорт, защото това е важна част от здравословния и приятен живот.

7. Втора специалност/minor програма/специализация.

Както и да го наричат, в модерния свят една специалност не е достатъчна. Съчетаването на програми ви помага да си намерите по-лесно работа, създава ви повече приятелства и контакти, а и ви позволява да не се колебаете толкова много какво искате да учите.

8. Въможност да учите и да работите едновременно.

Да, това е важно, защото в първата година вие ще свиквате с новата си роля - на студент и на самостоятелен човек. Но към края на следването си, особено ако сте направили умен избор, най-вероятно вече ще сте намерили работа по специалността си и ще е добре да можете за ходите спокойно на лекции. Търсете университет, където посещаването на лекциите е с гъвкава програма и има Кариерен център.

9. Да предлага това, което искате да учите.

И да, това е на предпоследно място!!! Защото много често на 17 години човек не знае какво иска да прави през целия си живот. Защото след това има възможност да си избере друга магистратура. Важното е да започне живота си като възрастен така, че да се научите да избирате и да изисквате.

10. Цената.

Колко ще ви струва да живеете и учите там, където сте избрали. Сметнете какво ще коства това на семейството ви - четири години пътуване, такси за обучение, наем на квартира, разходи за сметки и храна. Това е важен показател. Не натоварвайте близките си непосилно. Помислете за студентски кредит, останете по-близо до вкъщи или поемете част от разходите, като работите по време на следването.

И най-важното - отидете да видите университета, който сте избрали! Не се доверявайте на впечатления на други хора. Отидете на място и изкарайте там поне няколко часа в рамките на три-четири дни.


Още от
Спонсорирано съдържание