Облекчаваме визовия режим в туризма за основни пазари

Министър Ангелкова откри туристически форум "Go2Balkans"
Обновена: 26 ное 2014 16:07 | 26 ное 2014 12:36, Анисия Иванова
2
Облекчаваме визовия режим в туризма за основни пазари
Министър Николина Ангелкова при откриване на "Go2Balkans". Снимка БТА

Започнали са разговори за облекчаване на визовия режим в туризма със страни, които са основни пазари за българския туристически продукт. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на "Go2Balkans" - Първи B2B туристически форум за страните от Балканския регион, в Интер Експо Център, съобщи БТА.

Предстоят срещи и разговори с министрите на външните и вътрешните работи за облекчаване на визовия режим за тези пазари. Ангелкова се надява още през този сезон да се постигне решение по въпроса, съобразно с европейските изисквания.

Близо 4-5 процента ръст на туристите през този зимен сезон очакват туроператорите в България. Сега има изключително голям интерес към ски сезона у нас от страна на Турция, както и на Румъния, каза още Ангелкова.

Според нея това прави този форум изключително полезен. Събитието обединява за първи път туристическия бизнес на балканските страни под мотото "Балканите - природа, история, култура". В него участват над 100 фирми от 10 страни. По думите й обединението на балканските страни в сферата на туризма ще позволи привличането на туристи от далечни страни.

Министърът смята, че на Балканите има голям потенциал за предлагане на съвместни туристически услуги – река Дунав от една страна, а Средиземноморският регион от друга. Всички ние имаме общи корени и бит и много общо, което можем да предложим на всички, така че да бъдем една привлекателна туристическа дестинация, обясни Ангелкова.

Идеята и инициативата за събитието идва от туристическия бизнес в лицето на членовете на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/, които учредяват консорциум "Go2Balkans". Основна цел на консорциума е да се привлече интересът на туроператори от цял свят към предлаганите туристически пакети и услуги в България и другите държави от Балканите - Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Кипър, Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Черна гора и Хърватия.

Форумът е насочен основно към популяризиране на културно-историческото наследство и природните дадености на страните от Полуострова като общ споделен ресурс, носител на общочовешки ценности, каза Байко Байков - председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти. Всичко това по думите му е основа за създаването и предлагането на нови балкански комбинирани туристически турове и пакети.

"Go2Balkans" е насочен към професионалистите в бранша и цели създаване на възможност за директни бизнесконтакти, както и възможност за общините и регионите да представят пред туроператорите своите специфични забележителности.
 

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Икономика" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой на снимката е Ангелкова?
1
3
 
5
 
! Отговори
Точно по въпроса преди 9 години
Става дума за облекчаване на визовия режим за "туристи" от Русия. За това става дума.