Всеки пети харчи без сметка по празниците

Финансовата култура на българина обаче се е повишила
Обновена: 26 ное 2014 09:20 | 26 ное 2014 07:45,
24
Всеки пети харчи без сметка по празниците
Снимка: Reuters, архив

Всеки пети българин харчи без сметка по празниците, цитира статистика „Монитор”.

Данните показват, че финансовото състояние на домакинствата традиционно се влошава като резултат от необмислени празнични покупки. Тази тенденция става все по-видима с всяка изминала година.

Експерт твърди, че обявяваните намаления, разпродажби и отстъпки може на пръв поглед да са изгодни, но и да се окажат капан за хората с по-ниски доходи, който най-често се изкушават от тях и надскачат възможностите си. Именно тези хора най-често задлъжняват, тъй като не са свикнали да следят финансите си.

Друг проблем се явяват коледните бонуси. Данните от предходни години сочат, че близо 10% от работещите, въпреки че очакват бонуси, не ги получават. Това се отразява много лошо на финансовото им състояние в началото на новата календарна година.

Въпреки всичко обаче финансовата култура на българина се повишава, като тенденцията да се теглят заеми за посрещането на празниците остава в миналото.

„Труд” също акцентира на потребителска тема. Потребителите най-често "горят" с техника, закупена от онлайн магазин. Над половината от общо 12 109 жалби и сигнали на клиенти, разгледани от държавата през тази година, са за такива случаи.

Все по-осезаема е тенденцията да зачестяват оплаквания за покупки през интернет, показват решенията на Комисията за защита на потребителите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А българските държавни и частни "големци", които се возят в нашите коли, изяждат нашата храна, живеят в нашите имения в чужбина, летят със самолетите всеки уикенд при нашите деца, учещи в чужбина, купуват им по един -два апартамента в Лондот, Рим, Париж, Чикаго, и т.н. ТЕ ХАРЧАТ СЪС СМЕТКА, НАЛИ?! ЗАЩОТО ХАРЧАТ НАШИТЕ, НАРОДНИТЕ ПАРИ, И ГИ Е МНОГО, АМА МНОГО ГРИЖА ЗА ТЯХ.
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До do 16Твоята магия ли, явно че си омагьосан за простотия и тъпашка злоба.
16
2
 
7
 
! Отговори
Да преди 9 години
Така е, особено пенсионерите, като почнат да се купуват кори за баници, олио, сирене!!! Може ли да си купуват сирене, всяка година? Е, то бива, бива, ама такова оливане на нищо не прилича.
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едни харчат парите на КТБето, други харчат парите на емигрантите, трети харчат социлните помощи, а такива пари се харчат докай. После започва отново голямото ЧАКАНЕ и ако се окаже, че на някй "кранчето" е спряно, "Финансовата култура" го завежда пред Парламента .
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре че е кредитната ми карта.
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво значи "харчи без сметка"? Че един път годишно си позволяват да се нахранят като хората и да не студуват? И ако остане и някой лев да зарадват децата/внуците това вече е върхът на лукса.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво харчите,какво бълнувате най жалки сме в цяла европа.
11
1
 
15
 
! Отговори
?! преди 9 години
Глупости! Повече от 80% от гражданите на тази разпаднала се държавица живеят на ръба на оцеляването десетилетия. Какво харчене без сметка, какви пет лева?
10
3
 
0
 
! Отговори
Боко Рапоня преди 9 години
До Анонимен3Атакистки пръдни...
9
0
 
11
 
! Отговори
Какво? преди 9 години
Хем харчим без да си даваме сметка, хем финансовата ни култура се е повишила? Ко речи?
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама то Българи има ли все още в БГ?Гледам пи Телевизията едни брадати такива в Пазарджик,хич не ми приличат на Българи.после кадри в студиото,някакъв с *** обяснява,че и мюсолманите не били мюсолмани.Как все още се говори на Български в България се чудя?!
7
0
 
13
 
! Отговори
fsb преди 9 години
До можещможещ, внимавай с хвалбите, да не те чуе дявола... *** не те е научила, че скромността краси човека!
6
0
 
27
 
! Отговори
бг преди 9 години
Всеки втори е беден!!!!!!!!не всеки пети....да са живи и здрави имащите...но не може всички да сме бизнесмени или началници
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До можещСигурно и в Павел баня си пходил на почивка
4
18
 
6
 
! Отговори
можещ преди 9 години
Вие като нямате пари, аз имам. Купих си скъп климатик. След месец ще си купя galaxy s5. Колата ми е напълно обслужена, с 4 зимми гуми. Пълня и резервоара до горе. Често ходя по кръчми и молове:-) Ваш си е проблема, че нямате.
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** ШИТНИ!
2
5
 
36
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 9 години
КОЙ харчи ? Кой ? Кой ? Кой ?Хората са толкова бедни, че се хранят с листа и хляб. Самозапалват се от отчаяние !1/10-та от хората у нас живее добре, а останалите 9/10 ?Българинът пътувал в чужбина за празниците ... Ха-ха-ха-ха !Пътуват 100-200 000 човека. Останалите 6 милиона си стоят вкъщи, мръзнат и спират конвекторите от време на време, за да спестят от сметката за ток. Медиите създават фалшива представа за някакъв комфорт на българите, който реално не съществува.
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е заслуга на световната медийна машина, имаща за цел да ни вноши консуматорско поведение и да ти прибере паричките.