Почетоха паметта на загиналите в Първата световна война с полагане на венци

Председателят на НС и президентът уважиха церемонията
7
Почетоха паметта на загиналите в Първата световна война с полагане на венци
Снимка: БТА

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и президентът Росен Плевнелиев участваха в тържествената церемония по полагане на венци пред паметника на Незнайния воин в памет на загиналите български войници и офицери по време на Първата световна война.

На церемонията присъстваха и министърът на отбраната Николай Ненчев, военни, ветерани.

"Днес е ден на памет и преклонение пред величието и героизма. Днес се прекланяме пред нашите деди", отбеляза в словото си Цачева, цитирана от БТА.

"Силата и величието на България винаги се коренят в несломимия български дух. Те са неизчерпаем извор на нашата гордост, те са нашето основание за европейско самочувствие. Пред величието на героите, пред падналите за свободата на България дължим поклон", каза председателят на парламента.

Цачева отбеляза, че няма по-истинска българска войнишка песен от химна на Българската армия "Велик е нашият войник", която е била написана край Охрид през 1916 г.

"На българските позиции младият офицер подпоручик Константин Георгиев от 23-ти пехотен Шипченски полк пише стихотворението, а войникът Михаил Шекерджиев само за една нощ композира музиката. И песента, изпята от спонтанен войнишки хор, зазвучава за първи път в самото сърце на Охрид", припомни председателят на НС.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: Цецка Цачева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Поклон пред героите на България!БСП и ЮРУШ са *** на хидроинженера!Да живее България!
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пропиляни животи в безсмислена война.
1
0
 
2
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Дълбок почит!