Мухъл, хлебарки и легла от соца за студентите

Голяма част от студентските общежития са в окаян вид
28 ное 2014 07:21, Александър Попов
35
Мухъл, хлебарки и легла от соца за студентите
Снимка: Булфото, архив

Голяма част от студентските общежития в страната са в окаян вид, алармира "Монитор". Бъдещите висшисти спят на легла от времето на соца, по стените пълзи мухъл, а хлебарки и дървеници са обичайни "съквартиранти". Това показва проверката в студентските общежития, която извършва в момента Националното представителство на студентските съвети.

"Най-опасен е мухълът, защото той вреди директно на здравето на младите хора", коментира за вестника зам.-председателят на организацията Яна Вангелова.

Студентите, които обитават общежитията в Шумен, могат да кандидатстват за някакъв вид рекорд, след като спят в  легла, които помнят и обитатели от времето на социализма. Те не са сменяни от 1970 година. От каналите пък пъплят хлебарки, сочат проверките.

В София се води активна борба срещу хлебарките, периодично се пръска, но все по някоя оставала и те отново плъзвали.

И в столицата обаче част от студентите се оплакват от скърцащи легла.

"Пружината, ако не е увита с нещо да я придържа, падаш на земята. Много от студентите си свалят вътрешните врати, за да ги сложат под матраците”, твърди четвъртокурсник от Софийския университет пред изданието.

По съвсем различен начин изглеждат стаите в ремонтираните блокове. Обзавеждането там е ново, а освен това студентите разполагат и с телевизор и хладилник.

Проблемът с неремонтираните блокове е изцяло финансов, а дали студентът ще спи в по-луксозна стая се решава на случаен принцип.

"Стопанисването на стаите е отговорност и на самите студенти”, коментира още Марков и допълни, че младите понякога са нехайни, чупят врати и не спазват добра хигиена в стаите си. Колкото до мухъла, шефът на студентските общежития уточни, че ако банята се подсушава, проветрява и се пуска вентилатор, този проблем няма да го има.

От 2008 г. насам държавата не е заделяла целеви пари за ремонт на общежитията. Всички обновления са по инициатива на самите университети, казва зам.-председателят на НСПП Яна Вангелова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: студенти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как да има пари за студентските общежития, щом някой може да си сложи парите от наема в джоба! Нямате срама!
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важното е да има отлични условия за бежанците, студентите нека живеят в ***!
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
е що бе, я виж колко е лъскаво по улиците в ст.гр. нощно време, то са неони, бмв-та, дискотеки ... като се нарежеш хубаво не ти пука върху чия врата и с колко *** ще спиш
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бай Тошо какво казваше,, ЕЕЙ аз какво съм постройл вие неможете да го боядисате.Все пари нямало е как па за никой отрасъл и за нищо все няма пари а милионерите в Бг се множат.
22
1
 
4
 
! Отговори
баче кико преди 9 години
МОМИЧЕТАТА СТУДЕНТКИ СТАНАХА МНОГО МЕРКАНТИЛНИ НЕ КАКТО БЕШЕ 2004, 2005, 2006 НЕЩО СТАНА И СЕ ПРОМЕНИХА НЕЩАТА, ПОНЕ ТОГАВА БЯХ СТУДЕНТ И НЕ БЕШЕ ТОЛКОВА ТРУДНО И ЗА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ЗАГУБЕНЯК ДА СИ НАМЕРИ МАЦКА, НО ТАЗИ КРИЗА ТЪЙ НАРЕЧЕНА НИ ОБЪРКА СМЕТКИТЕ.,.... ЕХ ТЕЗИ ЛУДИ ГОДИНИ
21
1
 
5
 
! Отговори
Студент преди 9 години
Надявам се да помогна на някого с този коментар - за хората които имат проблеми с *** да си купят Frontline - това е 1 ампула против *** за кучета. Помага ли за ***? Нека кажем така - 3ма младежи сме, готвим редовно, имахме гнезда зад хладлиците(3) като когато пръскахме *** с Райд все едно с миро ги мажехме - идваха по големи след това. Вече година и половина след като използвахме този продукт(около 21 лева) не сме видяли *** в нашта стая а чистотата си остава 0 :D
20
1
 
5
 
! Отговори
Ганчо преди 9 години
Трябва да знаете, че по един начин студента се държи в къщи по друг начин в общежитието. Това той го смята за временно преживяване и е като хун - троши и не пази нищо. Най - интересното, че напоследък хем трошат хем пишат по инстанциите колко лошо живеят. Даже нямат и доблест да си признаят за нанесени повреди. Как Ви звучи отговор на студент - бях си в стаята и не видях кой хвърли камък по вратата и я продупчи. Да не говорим за вандалщината в асансьорите. Като не им харесва да живеят на квартир
19
1
 
2
 
! Отговори
Ганчо преди 9 години
Глупости коментирате. Кой може да спи в София за 50лв. на месец с консумативите, и то в Студентския град. Общежитията са стари, пари за поддръжка се дадоха за последно от правителството на Царя. Всичко останало се прави по системата самофинансиране. Относно мухала и влагата - студентите си запушват вентилационните отвори защото им "духало". Относно *** - защото си готвят и не изхвърлят навреме отпадъците. Дървениците - ходят там където е мръсно.
18
0
 
0
 
! Отговори
Язе преди 9 години
Ама и мухъла и *** ли са от тогава?
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Студентът наистина е длъжен да поддържа стаята, но ако са му я дали с мухъл и ***, той какво да направи? Ще пръска с препарати, но други досадни буболечки ще идват от съседните стаи. С мухъла обаче как да се справи?Изходът е: Пари и строги правила, които да се спазват! Когато бъде настанен в чиста, добре обзаведена стая, но съседите му забележат, че той е ***, студентът следва да бъде глобен солидно, а при второ нарушение да бъде завинаги лишен от правото да ползва общежитие.
16
3
 
6
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
Е КАКВО ИЗЛИЗА ,ЧЕ ПРРЕЗ СОЦИАЛИЗМА Е НАПРАВЕНО. НО СЕГА ПРИ ДЕМОКРАЦИЯТА НЯМА КОЙ ДА СЕ ПОГРИЖИ ЗА ПОДДРЪЖКАТА. НАЛИ ДЕМОКРАЦИЯТА БЕШЕ МНОГО ХУБАВА. ДЕМОКРАТИТЕ САМО ГРАБЯТ И РУШАТ ВСИЧКО КОЕТО Е СТРОЕНО ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА. И ПО-ЛОШО ЩЕ СТАВА. ТОТАЛНА РАЗРУХА, ЕДНА ОБРУЛЕНА БЪЛГАРИЯ ОСТАНА ОТ ТАКА КРАСИВАТА "ДЕМОКРАЦИЯ"
15
0
 
9
 
! Отговори
??? преди 9 години
"Проблемът с неремонтираните блокове е изцяло финансов, а дали студентът ще спи в по-луксозна стая се решава на случаен принцип."Айде бе! Дали пък някой вярва на тази глупост? Не пишете чак толкова явни лъжи. Ако не можете да посочите джоба, в който се стичат комисионните, то поне не пишете глупости.
14
1
 
10
 
! Отговори
лоши спомени преди 9 години
Аз такава мизерия като в Студентските общежития в София не съм виждал дори в казармата където миехме чиниите през зимата със студена вода и плъхове се криеха в дупките на тоалетната на караулното като взизахме до тоалетна.Бях за кратко в общежитие на ТУ София,аз бях първи курс задочник.На гърнето в тоалетната имаше дървен капак на който беше изрязана дупка която трябва да целиш като ходиш по голяма нужда а съквартиранти ми пети курс от ТУ не си изполиваше и не чистеше след голяма нужда. Напуснах
13
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 19В русия 90% от баните са без отводнителен канал :)) смятай какво подсушаване става ....
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А....да бе... ще седна баня да подсушавам след всеки душ. Просто си признайте, че са ви калпави общежитията
11
1
 
9
 
! Отговори
Жлебарки на 25 годин преди 9 години
Егати. Доживях да чуя, че имало ***, които могат да живеят над 25 години. *** си ти журналисте - мъж или жена, *** или звяр. Я малко по-точни заглавия, малко по-грамотно. Соца им направил общежития, а Коца им завъдил *** - те това е истината. Алчност, алчност и ... некадърност пословична,. Пази Боже, когато дадена държава я управляват алчни и некадърни, когато у управляват човекомразци, когато мизантропите продават държавата и населението в нея, .
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да ги закрият повечето университети и да започнат да приемат хора в специалности, които са нужни на държавата, а не всичко живо да се бута да учи и накрая да стои без работа.
9
2
 
24
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Е да,ама яко секс поне има. Няма значение че ти е лошо леглото, като го бутнеш на колежката.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До GeorgiНахрани ... яйде стига с това робско мислене. Правителството НЕ трябва да храни народа. Трябва д асе погрижи народът сам да може да се нахрани. Ти да не си прасе, че да те храни стопанина ?!
7
4
 
8
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
A hubavo ste go kazali OT SOCA... Haide neka da chuq sega kolko e losh Socializma i kak e losh Bai Tosho.Makar, che e imal chesta da upravlqva nai tupiq narod pak e uspql da nahrani naroda si i da im predostavi dostoen jivot..