Радост за децата, ужас за шофьорите - сняг по Коледа

Температурите през декември ще варират от -10 до +14
28 ное 2014 12:17,
15
Радост за децата, ужас за шофьорите - сняг по Коледа
Снимка: Reuters, архив

Най-ниските температури през декември ще бъдат между минус 10 и минус 5 градуса, а най-високите - между 9 и 14 градуса, съобщи за БТА Марияна Попова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

По думите й през декември се очаква средната месечна температура в повечето райони на страната да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е около 0 градуса, в Горнотракийската низина - 2-3 градуса, по Черноморието и в най-южните райони - около 4 градуса, а в планините - от минус 5 до минус 1 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в по-голямата част от страната е между 30 и 60 литра на квадратен метър, в планините и в най-южните райони - между 60 и 120 литра на квадратен метър.

Декември ще започне с валежи, почти повсеместни, на места интензивни, прогнозира Мариана Попова. Тя допълни, че ще превалява дъжд, който на много места в Западна и Северна България ще преминава в сняг. Ще се образува и снежна покривка, неравномерна, но която ще се задържи.

В началото температурите слабо ще се повишат, но постепенно ще се усили вятърът от североизток и с него ще започне да нахлува студен въздух. Към средата на първото десетдневие температурите ще станат близки и дори малко по-ниски от обичайните. През последните дни от периода валежите ще спрат. Времето ще бъде спокойно, но по-често предимно облачно, на места и с намалена видимост.

Тази тенденция ще се запази и в началото на второто десетдневие на декември. В периода 12-15 декември времето ще бъде по-променливо, с вероятност за превалявания и с температури близки до обичайните. Преваляванията ще са предимно от сняг, в най-южните райони и по Черноморието - от дъжд и сняг. Впоследствие отново се очакват няколко спокойни дни и слабо затопляне.

В края на второто и в началото на третото десетдневие ще има повишена вероятност за валежи, предимно от сняг, последвани и от краткотрайно застудяване. Вероятност за снеговалежи има и около Коледа, прогнозира метеорологът.

Астрономическата зима ще започне на 22 декември в 01 часа и 03 минути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
5
 
! Отговори
чекмедже контра преди 9 години
имам 30 годишен стаж като шофьор на влекач с 20 тонно ремарке ,малък бушмен смотан...за камионите и автобусите такива филми като зимни гуми НЯМА...карай си смотаната триколка и ако искаш и сложи вместо гуми...НЕ МЕ ЗАНИМАВАЙ ПОВЕЧЕ!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не съм дете, и съм шофьор от 8г. и снега е радост за мен
8
3
 
6
 
! Отговори
реконтра преди 9 години
До контраабе пишман шофьоре гоУем...на тебе ти личи селския манталитет много повече...първо... винаги е имало зимни гуми...дори и по соц. времето...второ... много си голем,че чак се и хвалиш,че караш с летни гуми зимата...като нямаш пари за зимни гуми няма да караш бе ***...няма заради тебе някой невинен да е в болница или в моргата...заради такива самонадеяни и можещи стават големи бели......СЕЛЯНИН...
7
5
 
2
 
! Отговори
контра преди 9 години
До Добрихей,"приятелю не е необходимо да се правиш на голям гражданин ,като казваш ,че само *** и баща ти са от село...то си ти личи манталитета от 100 километра ..аз не съм селянин и карам с летни гуми защото неам кинти за зимни ама с квото имам с това движа...преди години нямаше зимни гумни в БГ но никой не е спирал да кара през зимата...пишман шофьорчета малки!
6
2
 
12
 
! Отговори
Добри преди 9 години
С 4Х4 и хубави зимни гуми карането на сняг си е удоволствие! Особенно по някой планински път където няма трафик. Иначе в градовете е неприятно задади кишата и мръсотията която се образува а и трафика се движи много бавно. Отделно че има много селяни които карат с летни гуми и човек колкото и да изряден винаги може някой друг да се блъсне в теб.
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано има много сняг по Коледа,данооооооо иначе не мога да го почуствам като празник,говоря за София
4
0
 
10
 
! Отговори
Бай Брадър преди 9 години
оо, и за някои шофьори си е радост:)
3
5
 
22
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Нека и Аз да направя прогноза ха времето в София -идеално време около Коледа дневни темпертеури + 5 -+ 9 и СЛЪНЦЕ ,нощните около 0 + - 1-2 С отклонение . Няма да има сняг през декември , макър и може да прехвърчи някоя и друга снежник за някой час .)
2
3
 
16
 
! Отговори
onz преди 9 години
До Пустинякпо врачанско и камъне да валат ме боли юю.
1
4
 
30
 
! Отговори
Пустиняк преди 9 години
Да Ви таковам и заглавието!Сефте по Коледа да вали снег...