Синдикатите скочиха срещу Бюджет 2015: Омръзна ни да сме прави!

Тренчев сметна 90% вероятност държавата да катастрофира през зимата
Обновена: 28 ное 2014 18:30 | 28 ное 2014 17:30, Веселина Йорданова
52
Синдикатите скочиха срещу Бюджет 2015: Омръзна ни да сме прави!
Константин Тренчев. Снимка: архив, БулФото

Синдикатите не одобряват проектобюджет 2015 година, става ясно от думите на лидерите им Константин Тренчев и Пламен Димитров.

Според КТ „Подкрепа“ и КНСБ в числата, които са дадени, не личат реформи и не се стимулира потреблението. Тази вечер Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава по проекта.

Още по темата
„Приходите са силно подценени, явно се обръща философията. По времето на Орешарски мислеха, че ще съберат много и бяха заложили много. Сега твърдят, че ще съберат много малко, явно с цел да вържат гащите и дефицита”, коментира Тренчев пред БНР.

По думите му в числата, които са дадени, не се вижда идеята за реформи в определени области, а всички говорят, че те са страшно необходими. Синдикалистът изтъкна, че бюджетът е една от най-важните форми за правене на политики, а корекция не се вижда.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров подчерта, че трябва да се харчи, да има стимули за нарастване на потреблението, а в проектобюджета не се вижда нищо такова.

“Нашата оценка също е негативна. Смятаме, че настоящият бюджет продължава една политика на рестрикции и ограничения във всички области”, коментира той.

Димитров подчерта, че единственият лек е стимулиране на потреблението.

Трябва да се харчи, да има допълнителни стимули, механизми към потреблението, на доходите на хората, на всички категории и групи, към предприятията, отсече той.

По думите му в същото време големи сектори са пред разпад. Димитров даде пример с енергетиката и посочи, че в бюджета не личи някой да е прозрял това и да каже, че част от тези натрупани задължения по някакъв начин ще бъдат преструктурирани и управлявани.

“Всички останали плащания се замразяват. Това няма как да очакваме, че ще стимулира потреблението. Отново ще се нагнети социално напрежение в обществото. Убеден съм, че в следващите дни ръководството на двете конфедерации ще се занимават с въпроса какво да направим, за да няма увеличение на пенсионната възраст с 4 месеца от следващата година”, каза още той.

Според него сякаш този бюджет е направен от неутрален наблюдател, който гледа да се вмести в приходите и разходите, в 3-процентен дефицит, без значение какво става в икономиката, социалната сфера, в доходите.

Лидерът на КНСБ коментира още, че догодина автоматично заетите на минимална работна заплата ще са работещи бедни, когато новият праг на бедност стане 286 лева.

„Вместо да говорим за стабилизация на доходите и плавното им увеличение, ние виждаме предложения за ограничаване, което ще има много негативен ефект“, прогнозира Пламен Димитров.

Константин Тренчев смята, че вероятността държавата да катастрофира тази зима е 90 %.

„Толкова много неща сме казвали, толкова много пъти, толкова назад във времето, омръзнало ни е да бъдем прави и нещата да се случват така, както сме ги казвали“, посочи той.

„Да се надяваме, че Господ не ни е загърбил и ще успеем пак да минем между капките! Следя всички системи, особено енергетиката, нещата са повече от трагични... спускаме се стремглаво надолу и едва ли ще се спасим“, коментира Тренчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Кон преди 9 години
До хехПотреблението само по себе си ще вдигне стандарта на живот, като увеличи използването на стоките, български или чужди няма значение. Можеш ли да помислиш тази връзка? Просто защото потреблението сега е на много ниско ниво, от десетилетия съществува в България т.н. отложено потребление.
30
0
 
0
 
! Отговори
до Бг преди 9 години
Ааааа, не си прав! Политиката на Бойко бедни, по-бедни най-бедни е за мен и теб, за някои други политиката е богати, по-богати, най.... До кога ще ги търпим? Да ни ограбват??? И унижават!
29
0
 
2
 
! Отговори
хех преди 9 години
"и не се стимулира потреблението"С какво точно стимулирането на потреблението на едно 90% чужди стоки ще вдигне стандарта на живот? На българите де, на другите държави ще го вдигне.
28
2
 
6
 
! Отговори
<<<<< преди 9 години
Държавата му плаща на Тренчев за никъква свършена работа , тези синдикати не работят само офицялно фигурират в България като синдикати , абсолютно никому ненужни
27
0
 
4
 
! Отговори
FBI преди 9 години
Този Тренчев е за Затвора за манипулативно подвеждане на 200 българи за работа в Словакия през 2007 с съдействието на 2 чужди Фирми посредници от Словакия Тренквалдер и МС Атлас
26
0
 
4
 
! Отговори
мирянин преди 9 години
Тренчев.Боже.Цял живот живее на гърба на работещите.Не е забил един пирон в жалкият си живот на пиявица.
25
3
 
2
 
! Отговори
Иво преди 9 години
спускаме се стремглаво надолу и едва ли ще се спасим, коментира Тренчев.......не няма да се спасите другарю,пълно изтребление за вас........
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всички които се занимават с някакъв род политика ТРЯБВА ДА СА БОГАТИ ,е сега у нас се знаем но така или иначе по-добре богат отколкото беден *** задоволяващ се с трохи,ама хайде да видим тоя път колкави топки ще изкарат или пак ще бъде хъката-мъката тва е положението,обаче тоя път не знам няма да се търпи подобна политика почти цял мандат..ми се струва *** кой знае
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нямаше ги и през първия мандат на ГЕРБ,много комфорт им осигуриха защото нали криза страшна от втората световна невиждана тинтири,минтири и,понеже гърците се били разпасали българите трябвало да стягат гащите и в същото време "душегрижниците"на българите станаха още по-богати,така де ТЕ ПОСТНИ ПИЦИ НЕ ЯДАТ,малеее идва ми една гьостерица вече да грабна та не знам по кой първо да ударя защото всички са загрижени ама като са опозиция а тая Менда още преди години така ме дразни
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
шаранчо тя истинската средна заплата СЕГА е дори повече от 1000лв.и не в София,тук е повече и то официално,ВЪПРОСЪТ Е ЧЕ ТРЯБВАШЕ ОФИЦИАЛНАТА ДА Е ВЕЧЕ ТОЛКОВА ...ПОНЕ мачкайте тоя път защото ми се гади от приказки за финансови дисциплини за сметка на доходи,целия нормален свят се развива БЛАГОДАРЕНИЕ НА БЮДЖЕТЕН ДЕФИЦИТ И ЗАЕМИ само тука ни надуха главите че трябва да сме по-католици от папата че иначе мнооо страшно и в същото време "финансово дисциплинираЩите" стават все по-богати АЙ СИКТИР
21
2
 
6
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Безсрамниците получават заплати вече цели 25 години също както нашите ужполитици. Когато думата" работник" по нашите земи е отдавна *** дума и никой не смее да я произнесе сакън, да не му рекат, че е "комунист", когато тъй наречените синдикалисти не смеят да произнесат "работническа класа" какво да очакваме от тях? Едно голямо НИЩО. Натикаха половината България в кофите за смет другата половина запраши по света. С такива темпове 1000 ЛЕВА заплата в 2046 г. Живи да сме !
20
0
 
4
 
! Отговори
istina govorq преди 9 години
TREN4EV ...OSTARQ NA TOQ POST BE !6E IZKARA6 KOLKOTO TODOR JIVKOV NA VLAST!KADE SI ?SPI6!NE6O SI SE RAZSANIL TA SE OBAJDA6!...TA PITAM AZ :KADE BE6E KOGATO IZEDNICITE SASIPAHA DARJAVATA ?...TA TAKA SME OT 25 GOD .I DRYGIA PLAMEN4O TI PRAVI KONKYRENCIQ PO POSLY6ANIE PRED IZEDNICITE .....KOI VI PLA6A ZAPLATITE ?ZA KAKVO IZOB6O STE VIE ?NQMAM SPOMEN NA NQKOE SASLOVIE DA STE POMOGNALI S NE6O !...MI VARVETE SI ,MAHAITE SE ...PONE VAS DA NE HRANTYTIM !!!....
19
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Синдикатите започнаха да се събуждат от зимния си сън.Да видим какво ще направят този път.Досега никакви ги нямаше.А по-умните хора бяха наясно,че следващото управление на ГЕРБ ще бъде още по-лошо от предишното.$, милиарда нов заем плюс още 8 милиарда за следващата година ще закопаят държавата и не ми се мисли какво може да се случи.
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой задава ли си въпроса, защо въпросните "синдикати" не ги виждаме по време на управление на БСП !? :)
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Синдикатите защо не скочат за назначаването в ЕСО на И.Йотов, който е в конфликт на интереси с негови 3 бр. ВЕИ, а може и повече. ГЕРБ пак започват с идиотиите.
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тренчев, тренчев, а аз 100% съм сигурен, че нищо няма да направиш, защото си безгласна буква. Колкото се сбъднаха заканите ти за протести на грозните и гладните срещу Олигошарски.
15
7
 
4
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Тези *** на мафията докога ще мътят водата? Ами като се закрепи държавата тогава ще можем да харчим повече, другари от соцпрофсъюза.
14
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АКО ЩЕ ИМА НЯКАКЪВ ПРОТЕСТ.....ТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ З А Д О Х О Д И Т Е ......ЩОМ НАМЕРИХА ПАРИ ЗА КТБ..... ЩЕ ТРЯБВА ДА НАМЕРЯТ И ЗА УВЕЛИЧЕНИЕТО НА МОЯТА ЗАПЛАТА.....НО НЕ С 5 ЛЕВА , А С КОЛКОТО ЗАСЛУЖАВА ТРУДЪТ МИ И КОЛКОТО Е ЗАПЛАТЕН В ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ .....УЧИТЕЛ СЪМ
13
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мутро-олигарсите и назначената от тях "политическа класа" , държат хората на минимално заплащане , колкото да не умрат от глад.Трябват им безропотно работещи роби да пълнят банковите им сметки.
12
2
 
30
 
! Отговори
чиче преди 9 години
ПРОБЛЕМЪТ С ПАРИТЕ В ПЕНСИОННИЯ ФОНД СЕ НАТРУПВАХА ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ОТ НЯКОЛКО НЕЗАВИСЕЩИ ОТ ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ ФАКТОРА. ТОЗИ ФОНД БЕШЕ СПЕСТОВНАТА КАСИЧКА НА РЕДИЦА ФИН. МИНИСТРИ. ДЯНКОВ СЛОЖИ КАПАК НА ВСИЧКИ И ВСИЧКО!ОТ НАСТЪПВАНЕТО НО Т.Н. ДЕМОКРАЦИЯ ,КАКВО СТАНА С ОСИГУРИТЕЛНИТЕ ВНОСКИ!КОЙ КОГО И ВЪРХУ КАКВИ ЗАПЛАТИ НИ ОСИГУРЯВАТ!? ТУКА Е ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ! ОТ ТУКА МОГАТ ДА ДОЙДАТ ПАРИТЕ ,А НЕ ОТ ВДИГАНЕТО НА ВЪЗРАСТТА.