Колаж на седмицата

Ако сте пропуснали нещо през последните дни
Обновена: 29 ное 2014 10:58 | 29 ное 2014 10:53, Анисия Иванова
8
Колаж на седмицата
Снимка: Dnes.bg

Мащабната акция на ДАНС, МВР и прокуратурата срещу радикалeн ислям в пет града се превърна в основен акцент през изминалата седмица. 300 спецполицаи атакуваха над 40 адреса в Пазарджик, Пловдив, Асеновград, Смолян и Хасково. Блокирана беше джамията в ромския квартал в Пазарджик. Белезници щракнаха първо на ходжата Ахмед Муса Ахмед, който беше осъден на 4 години ефективно по делото срещу 13-те имами в Пазарджик. При акцията са иззети флашки, книги, рекламни материали, снимки и знамена, които са свързани с радикален ислям и Ислямска държава. Открити са компютри, чрез които се прокламирали идеите за водене на война с християнството. На съвместна пресконференция между прокуратурата и ДАНС стана ясно, че на седем от задържаните е повдигнато обвинение за проповядване на идеологията на ИД. Всички обвиняеми са с български произход, а водач им бил ходжата Ахмед Муса. Според прокуратурата те са представлявали организирана престъпна група. На среднощно заседание в петък Пазарджишкият окръжен съд ги остави в ареста.

Шефът на ДАНС Владимир Писанчев заяви, че групата на Муса не е клетка на Ислямска държава, но е можело да бъде. Главният прокурор Сотир Цацаров призна, че акцията е била планирана за декември, но се е наложило да се действа заради изтичане на информация. Заради акцията депутатите препитаха на закрито заседание Писанчев. Той успокои, че за страната ни няма конкретна терористична заплаха и нямало нужда от заседание при президента. Писанчев обаче си призна, че ДАНС не можела сама да се справи и поиска промени в НК, според които последователите на ИД да бъдат законово преследвани. Шефът на ДАНС заяви, че няма да подава оставка, въпреки че партиите от мнозинството РБ и ГЕРБ не останаха доволни от отговорите му.

През седмицата стана ясно, че премиерът Бойко Борисов няма да освободи зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов. Чаканият от ПФ отговор на премиера за неговото отстраняване дойде чрез в. „Преса“. Това подразни съпредседателя на Фронта Валери Симеонов, който реплекира, че не приемат решение чрез медиите, защото имат телефони и премиерът може да им се обади. Масло в огъня наля и назначаването на областния управител на София от партията на Корман Исмаилов. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че това усложнява допълнително ситуацията и за ПФ оставало само един ход – да оттеглят подкрепата си от кабинета, а окончателното решение ще стане ясно следващата седмица след заседание на коалиционния съвет. Вицепремиерът Румяна Бъчварова от ГЕРБ пък успокои, че дори и без 19-те гласа на ПФ кабинетът ще е стабилен и припомни, че още в началото са заявили, че ще работят с „гъвкави мнозинства“.

Освен смяната на областния управител в София кабинетът направи рокади в още 24 от общо 28 областни управи. На постовете си останаха само губернаторите в Пловдив, Варна, Хасково и Силистра. Стана ясно, че на останалите места властта ще разчита на бивши кметове и губернатори, а схемата, по която се назначавали, била 22:5:1 /ГЕРБ : РБ : АБВ/. По повод смяната в област София премиерът Борисов и вицето Кунева влязоха в лека словесна схватка. Тя изтъква, че сред петте нови назначения от РБ няма представител от „Движение България на гражданите“, а Борисов й отвръща, че за него Реформаторският блок е единен субект.

Решение за още един казус се яви през изминалите дни - МВР въведе драстични промени в работата на пътна полиция. Целта на новите мерките е да се ограничи до минимум прекият контакт между пътните полицаи и шофьорите. Причина за тях стана любителско видео от миналата седмица в интернет, което показва как катаджия на два пъти дискретно взима подкуп от спрени за проверка шофьори. Проверките на пътя вече ще се правят единствено от служители на “Пътна полиция” на предварително определени места и всяка проверка ще се заснема от камера.  Патрулите на “Охранителна полиция” няма да имат право да спират за пътни нарушения. Контролът върху бързото каране ще се осъществява само от стационарни и мобилни камери. Те ще издават електронен фиш, а шофьорите нарушители ще бъдат викани в районното полицейско управление по местоживеене. Чрез видеонаблюдение там, където го има, ще бъде контролирано преминаването на червен светофар и отнемането на предимство на пешеходци. Останалите изисквания за спазването на правилата ще бъдат контролирани чрез широкообхватен контрол, при който трябва да има поне 2 патрулни автомобила.

Внимание през седмицата привлякоха протести и насилие в редица градове на САЩ. Повод за тях беше решение на съда в град Сейнт Луис, щата Мисури, че полицаят, прострелял смъртоносно 18-годишен афроамериканец, няма да бъде подведен под отговорност. Невъоръженият Майкъл Браун беше убит през август в предградието Фъргюсън на американския град от 28-годишния полицай Дарън Уилсън. Заради решението на съда протестна вълна се надигна в 37 от 50-те щата на Америка. Във Фъргюсън протестиращи блокираха централни улици, автомобилния път и моста над река Мисисипи. Бяха подпалени сгради, автомобили, полицията се опита да разпръсне тълпата със сълзотворен газ. В Ню Йорк хиляди демонстранти се събраха на площад "Таймс скуеър". Те стояха с вдигнати ръце и държаха плакати с надписи "Не стреляй!". Многобройни демонстрации имаше в Чикаго, Филаделфия, Атланта, Лос Анджелис, Сан Франциско и други градове. Във Вашингтон множеството, събрало се пред Белия дом, носеше плакати, на които пишеше: "Справедливост за Майк Браун", и скандираше "Горе ръцете, не стреляйте". Президентът Барак Обама осъди насилието и заяви, че някои общности смятат, че законите невинаги се прилагат по един и същи начин за всички.

Героите от Лудогорец и тази седмица показаха класата си във футболния сблъсък с Ливърпул. Въпреки че след равенството от 2:2 в София шансовете на отбора да продължи напред са нищожни, българският първенец демонстрира отлична игра, а през второто полувреме беше и по-активният отбор на терена. От равенството си Лудогорец спечели четвъртата си точка в групата и остава на 4-ото място кръг преди края. Ливърпул също има четири точки, заемайки третото място. Последният мач на българския шампион е на 9 декември срещу Реал (Мадрид). След мача треньорът на „oрлите“  Георги Дерменджиев заяви, че е ядосан от равенството, защото победата е могла да бъде при отбора му. Той направи и култово изказване, като възкликна емоционално: „Това е Лудогорец, а не Каспичан“. Мениджърът на Ливърпул Брендън Роджърс призна, че не е изненадан от силната игра на Лудогорец. „Постигнаха победа, равен и загуба в София, а са дебютанти, изключителен кураж и изключително представяне, моите поздравления”, ласкаво се изказа Роджърс за българския шампион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: футболполитикаМВРДАНС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
коло преди 9 години
Как осъдиха ходжата толкова бьрзо а цецко немогат че тои и бочко са направили повечко бели в българия от и,дил в цял свят .
4
1
 
2
 
! Отговори
rom преди 9 години
samo isliama 6e opravi blgaria ili niakoi kato bai to6o drug na4in niama
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво!
2
1
 
19
 
! Отговори
Забравихте преди 9 години
а ДАНС откри ли откраднатите милиарди...или това не е важно?
1
0
 
14
 
! Отговори
коректив преди 9 години
Изказването бе ''ливърпул не е каспичан'' оправете си го в статията. Напълно е възможно скоро някой започне да прави колажи и на статиите на днес.бг