МОН иска единни графици за прием на документи на първолаци

Кастрева: 10% от гимназистите ни са участвали в европейски образователни програми
16 дек 2014 17:38, Анисия Иванова
2
МОН иска единни графици за прием на документи на първолаци
Ваня Кастрева Снимка, архив Булфото

Всеки регион в страната трябва да изготви и оповести единен график за прием на документи на деца за първи клас и за реализирането на дейностите по този прием. Това каза пред журналисти заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

Това е препоръка на Министерството на образованието и науката, отправена на срещата с началниците на Регионалните инспекторати по образованието /РИО/.

Да се приемат документи в училищата на бъдещите първокласници от 1 януари е изключително рано, но до 1 януари началниците на РИО трябва да оповестят графиците по региони, каза Кастрева.

Заместник-министрите на образованието и науката Ваня Кастрева и проф. Костадин Костадинов участваха днес в годишната конференция по програмите "Учене през целия живот", "Младежта в действие" и "Еразъм+", организирана от Центъра за развитие на човешките ресурси.

По време на събитието Кастрева съобщи, че около 10 процента от гимназистите ни участват в различните възможности за ученическа мобилност и специализации в чужбина, предвидени по европейските програми, които се изпълняват от Центъра.

Гимназистите у нас (от осми до 12-и клас) са около 300 000 и чрез тези обучения в чужбина учениците се докосват до чуждите образователни системи, отбеляза Кастрева.

По думите й нашите ученици предпочитат обученията в страни, свързани с интензивно изучаваните от тях чужди езици. Сред тях са Великобритания, Франция и Германия, като изборът на гимназистите е свързан с практическото приложение на знанията, които са придобили в средното образование у нас, обясни зам.-министърът.

При професионалното образование предпочитаните "дестинации" са Германия, Австрия и Швейцария, защото в тези държави те на практика могат да видят връзката между бизнеса и образованието, каза Ваня Кастрева, цитирана от БТА.

Заместник-министърът на образованието и науката проф. Костадин Костадинов заяви, че новата седемгодишна програма "Еразъм+" /2014-20120 г./ има доста голям бюджет - 14,7 милиарда евро. По думите му програмата ще даде възможност на повече от 4 милиона европейци да участват в обучения за повишаване на квалификацията и на уменията им за нова работа, за да бъдат по-конкурентни на пазара на труда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
Примитивна и безпринципна нагаждачка, която обича да бъде близо до силните на деня. НЯКОГА ИЗЯВЕНА КОМСОМОЛСКА СЕКРЕТАРКА, ДНЕС ПЪРВА ДЕМОКРАТКА!
2
0
 
8
 
! Отговори
Ер преди 9 години
До Анонимен Но доста се е изпотявала в леглата и фотьойлите на големците! Иначе,в образованието е гола вода! Но когато е гола...
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слушал ли е някой как тази Кастрева лигавичко ги нарежда. Отдалеч си личи че потна вода не е пила!