Асоциацията на банките против промените за втора пенсия

Иска обсъждане на реформата
Обновена: 19 дек 2014 12:26 | 19 дек 2014 12:23,
2
Асоциацията на банките против промените за втора пенсия
Снимка: архив, Ройтерс

И Асоциацията на банките в България подкрепи работодателските организации в позицията им срещу предложението за възможността за прехвърляне на вноските за втора пенсия от пенсионните фондове в НОИ.

Това се съобщава в писмо на Асоциацията на банките в България, с което от органа изразяват пълната си подкрепа по съвместната позиция на работодателските и професионални организации за предлаганите промени в системата за пенсионното осигуряване.

Още по темата
От асоциацията се надяват подобна реформа да бъде задълбочено и отговорно обсъдена с всички заинтересовани страни преди приемането на конкретни действия.

Вчера стана ясно, че всички работодателски организации са срещу предложените промени, а от Българска стопанска камара поискаха и вето от президента на промените в Кодекса за социално осигуряване.

Преди да влязат в пленарна зала, предложенията на ГЕРБ и синдикатите за промяна в пенсионната система трябва да бъде подложени на дебати и с работодателите, които са членове на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), коментира от своя страна министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Подобни резки промени водят до внушение за нестабилност у гражданите, независимо че в тях може и да има логика, смята вицепремиерът.

Премиерът Бойко Борисов пък обяви от Брюксел, че ще възложи на финансовия министър Владислав Горанов да намери решение относно липсата на избор, при положение че средствата от частните пенсионни фондове веднъж бъдат прехвърлени в Националния осигурителен институт.

Днес парламентът ще разгледа спорните промени в пенсионното осигуряване, които дават право на избор между НОИ или универсален пенсионен фонд.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
6
 
! Отговори
345 преди 9 години
Щом банките са против, значи е в техен ущърб. Т.е., в полза на потребителите...
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че то има и банки ,които се изживяват като пенсионни фондове.Или греша.