Ако първият ви гост е добър, годината ще е плодоносна

От Игнажден започват Коледните празници, според народните обичаи
Обновена: 20 дек 2014 08:17 | 20 дек 2014 08:15, Веселина Йорданова
9
Ако първият ви гост е добър, годината ще е плодоносна
Снимка: архив, БулФото

Православната църква почита днес църковния празник на Свещеномъченик Игнатий Богоносец /Предпразненство на Рождество Христово/, наричан от народа Игнажден.

Игнатий Богоносец бил ученик на Свети Йоан Богослов. По-късно става епископ на Антиохийската църква, където първи въвежда пеенето на божествените песни на два клира - хора, прието по-късно и от другите християнски църкви.

Паството му го нарича Богоносец, защото той самият казвал, че "носи Бога в себе си, в душата си". Заради вярата си е бил осъден на смърт от римския император Траян. Загива мъченически, разкъсан от лъвове.

Според християнските представи от Игнажден започват родилните мъки на Божията майка, които продължават до Коледната нощ. Дните през този период се наричат "Мъченици". Жените тогава не трябва да работят никаква домашна работа, за да забременяват и раждат лесно.

Народните обичаи гласят, че от Игнажден започват Коледните празници и Новата година.

Характерен за празника е обичаят полазване. По това кой човек-полазник първи влезе в дома Ви от сутринта, се гадае за здравето, плодородието и имането през годината. Ако се случи първият гост да е добър и богат, то и годината ще е плодоносна.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Игнажден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
4
 
! Отговори
:) преди 9 години
У нас никой не се казва Игнат или Гатю, но времето си е за вино и наздравици.Наздраве, Боре-Ергенино и всички останали!Да са живи и здрави именниците, да им върви като по вода и да има веселба!
8
2
 
4
 
! Отговори
Борислав-Ерген 39г преди 9 години
И УСМИХНАТ АЗ СИ ПЕЯ:)ВЕСЕЛО СИ АЗ ЖИВЕЯ:)И ТЪЙ ХУБАВ И ДОБЪР ВСЕ С СВОЙТЕ ПРИЯТЕЛИАААА АЙДЕ ВСИЧКИИЧАШИ СИЛНО ДА УДАРИМ И ПРОБЛЕМИ ДА ЗАБРАВИМ!:)Наздраве!:)Мен ме чака маса и голяма компания в която ЛИДЕРА КОЙ-КОЙ-КОЙ Е???РАЗБИРА СЕ АЗ БАТЕ БОРЕ който никога няма да ЕМИГРИРА защото си живее супер в БЪЛГАРИЯ и даже един ден може и да ви управлява(НЕ СЪМ РЕШИЛ не съм го направил)за кеф на МАСИТЕ на които съм ИДОЛ вече 14 години номер 1 в нет ЕФИРА!ФАКТ:)АКО ЛЪЖА МЕ ЗАПЛЮЙТЕ!
7
3
 
2
 
! Отговори
Борислав-Ерген 39г преди 9 години
А така да видим днес кои от вас ще навестя!Ще ударите джакпота с мен зодия Близнаци-асцендент Дева два пъти Планета МЕРКУРИЙ в предвид моят супер УМ-АНАЛИТИЧНОСТ с качества като ЧЕСТ и ДОСТОЙНСТВО...завинаги загубени по тези ширини след 1990 година(по обясними причини които сега няма да свеждам)!Моля поканите ВИ да идват на личната ми!Не пия много(малко ракия 1литър-2 вино и после малко бира) но пък ям много(ме ми личи-слаб съм)-ще помоля за шопска салата и една скаричка да ми пуснете!
6
2
 
2
 
! Отговори
www преди 9 години
ОФЕРТААз съм много добър човек! Повервайте ми :)У кого да дойда рано заранта на яденЙе и пиенЙе?Със здраве:***
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами по улиците обикалят масово фукари, а и точно до вкъщи е социалната кухня. Я по скоро да ида да заключа портата!
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плодоносна добре,ама кой ще носи плодовете?Отворил съм бидоните за джибрето,който дойде да ми носи плодове!
3
2
 
8
 
! Отговори
stoian преди 9 години
Ако гостът с добър но беден ... какво ще ни чака през годината
2
3
 
7
 
! Отговори
Сейм олд шит преди 9 години
Поредният Игнажден,на който много сънародници ( както и аз ) ще цепим стотинката на две и ще сме пред дилемата дали да си купим хляб от вчера или да ги оставим за киселото мляко,което по план график се пада след 4 дни .
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПОЖЕЛАВАМ на всички добри хора първия им гост днес да не ястреб