Плевнелиев дава шанс, няма да налага вето за пенсиите

Реформаторите не изключват да сезират Конституционния съд
Обновена: 20 дек 2014 15:30 | 20 дек 2014 11:30, Веселина Йорданова
136
Плевнелиев дава шанс, няма да налага вето за пенсиите
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БулФото

Президентът Росен Плевнелиев няма да налага вето върху спорните промени за пенсиите, приети от парламента. Това обяви самият той в предаването "Годината" по Дарик.

Още по темата
"Управляващите поеха ангажимент в рамките на три месеца - до края на март, да се проведе национално отговорен дебат, да се поканят експерти, работодатели, да се поканят синдикални организации и всеки, който може, да допринесе за едно устойчиво решение за пенсионната реформа в България, която не търпи отлагане, но не може да се прави на парче и в последния момент“, каза Плевнелиев.

Часове преди приемането на поправките вчера, държавният глава излезе с позиция, в която призова да бъде определен тримесечен срок за подготовка и обществено обсъждане на пенсионната реформа. Аргументът му бе, че към момента не е предложена задълбочена и цялостна концепция за пенсионна реформа, която да реши двата основни проблема – стабилността на осигурителната система и повишаване на адекватността на пенсиите.

Президентът каза днес, че това, което е дадено като заявка, донякъде противоречи на коалиционни споразумения, които са официални. За мен е важно да посоча проблема, с надеждата, че управляващите са дали срок за национален дебат и че министър-председателят е поел личен ангажимент, че ако има смислен аргумент, той ще промени решението си", допълни Росен Плевнелиев.

Държавният глава припомни, че премиерът Бойко Борисов неведнъж е променял решения в ход, когато е виждал, че е сбъркал или е дал път в едностранна посока.

Президентът подчерта, че е длъжен да даде шанс: "Ако това не се случи, моето решение ще бъде променено. Даден е срок от самите управляващи до 31 март за комплексна оценка на пенсионна реформа и взимане на национално отговорно решение за продължаване на пенсионната реформа".

По-рано Радан Кънев от Реформаторския блок изрази надежда пред Нова телевизия президентът да наложи вето на спорните поправки.

Ще се борим до последния момент, през вето, ако трябва и през Конституционния съд, но най-вече през диалог, за да защитим интереса на хората. Трите политически сили от мнозинството, които бяха изолирани вчера, имат достатъчно народни представители, за да сезират Конституционния съд, без да си "мешаме капите с БСП”, каза още Кънев. 

Според него под „бруталния натиск“ на финансовия министър Владислав Горанов, от ГЕРБ са направили огромна грешка, но тя е поправима.

Финансовият министър Владислав Горанов пък заяви пред Дарик, че всички основателни критики към пенсионните промени ще бъдат взети под внимание и ще бъдат направени поправки. Той напомни, че от 1 януари стартира дебат по темата, който ще приключи най-късно до края на март.

"Ако не е форматирано добре, каквито аргументи се чуха, ще го надградим и то съвсем скоро", каза министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той нали ще получава президентска пенсия пожизнено, какво му пука. Жельо, Стоянов, Първанов Плевнелиев и т.н. ще им плащаме докато са живи. Сегашните "Активни,борци" с големи пенсии. Браво на нас. Субсидии за партиите, 240 депутата , огромен държавен апарат,18 министерства , още толкова Агенции и т.н. Богата държава.
77
0
 
3
 
! Отговори
АЦЕТО преди 9 години
А СМЕЕ ЛИ ДА НАЛОЖИ ВЕТО
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Плевнелиев е ПЛЕВЕЛ, който трябва да се изкорени!! Аман от лъжливи, крадливи, корумпирани политици!!
75
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 9 години
До вложителГлупости на търкалета- ако са източени, при прехвърляне това ще лъсне веднага...
74
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Дава шанс на малоумието? На втора социалистическа революция? На ново ограбване !Моля прецизирайте
73
0
 
13
 
! Отговори
Samo minavam преди 9 години
Беги се скрии под полата на жена си и спри да говориш.Да не ядеш шамари от дон Боко-Банкянски.
72
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българския Турчов със същите устенца тип кокоше депе
71
1
 
31
 
! Отговори
морски преди 9 години
Плевнелиев е СРАМ и ПОЗОР за българския народ!Какво нищожество доживяхме да ни бъде президент!Срам,срам,срам!Оставка!
70
1
 
15
 
! Отговори
сали преди 9 години
докарахте народа до там, да не вярва на нищо, изказано от президента или премиераслед час, ще ви кажат обратното, без да се извинят даже
69
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера Боко с назидание ни каза, че сме се кланяли в грешната църква! Аз не знам кое е грешно, щото съм ***, но знам че след 4 дни е коледа и само сатанисти и ислямисти могат да честитят коледа на християни като ги ограбят. СОРИ тикво, сори Местане, но като искате християните да ви уважават, а тебе Боко да те мислят за Християндемократ, ами не ритайте и не плюйте върху християнския народ на връх Коледа! Благодаря, че показахте на кой бог вярвате! Честито на всички ГЕРБадджии и десни!
68
1
 
6
 
! Отговори
Историка преди 9 години
Хора, някога конституцияте ни е била суспендирана чрез наридба-закони и вмъкване в допълнителни разпоредби задължение, които де факто спират действието на цели закони. Днес това се прави от ББ, а президента е съгласен с него, т.е. съгласни са за СУСПЕНДИРАНЕ, т.е. спиране и отнемане на правата ни дадени с конституцията! ТОВА е чисто и просто ДИКТАТУРА, която няма нищо общо с демокрацията. Закона влиза в сила от 1 януари, те на 22 и 23.12 вие трябва да направите избор. ВЕСЕЛА КОЛЕДА на християнит
67
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя рогоносец, се е уплашил, че вчера се е изказал, без да пита татко си Бойко.Нашокали са му репата и клекна!Бостанско плашило с мнение, с което не е съгласан!
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фондовете няма как да фалират по простата причина че не могат да харчат повече от 5% от парите във фонда. Тоест дори да има загуби те ще са максимум 5% от парите. Освен това фонда ти плаща годишна лихва на парите, освен това парите са си твои и ако умреш парите се наследяват от роднините ти. В ной няма лихва, парите се обезценяват от инфлацията, ако умреш роднините ти не наследяват нищо а след 30г. като ти дойде ред за пенсия, при демогравски срив работещите ще са по-малко и няма да има пенсия.
65
4
 
8
 
! Отговори
вложител преди 9 години
Пенсионните фондове са по зле от КТБ.Прехвърляйки парите в НОИ,ще се замете факта че са декапитализирани
64
1
 
7
 
! Отговори
Шекспир преди 9 години
За уточнение - Конституционния съд дори и да обяви закона за противоконституционен, решението му има действие ад хок, т.е от този момент на татък и ако вече са ви прехвърлили парите в НОИ все тая! Но се питам, защо фондивете не реагираха! Странно, да не би да е защото са фалирали и сега се опитват да го прикрият? Дали правят като в КТБ, фалирали, но се крият и сега с тоя ход замазват всички сметки и партиди! Покажете ни документите защото има нещо много гнило в България! Чак засмърдя!
63
1
 
18
 
! Отговори
Минко преди 9 години
Е имаше ли наивници да вярват че Плювчо ще наложи вето? Ами нали го сложиха ГЕРБ? Как ще им скочи? Бах ти смешника долен!
62
0
 
3
 
! Отговори
chudno bglv преди 9 години
stranno kak i zasto lipsvat otchetite za poslednite 4 godini v oficial sait na ednolichnata bulgarska banka DSK ?!tuka ima - tuka nema pak li?!
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предполагам че в обозримо бъдеще парите от втория и третия стълб на пенсионерите ще отидат не по предназначение или от фондовете или от някой министър на финансите. Така че този спор е безсмислен.
60
2
 
11
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Това нещо не си заслужава труда да бъде коментирано.
59
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Страхотна" и неочаквана новина.Президентчето герберче нямало да налага вето.Че ТО ветото му го взе Борисов веднага след изборите.Стига си е играл с ланшната играчка.