Здравно неосигурените били "безумно много" - 23% от българите

Преглед на по-интересното от печата за 20 декември
Обновена: 20 дек 2014 10:18 | 20 дек 2014 07:44, Веселина Йорданова
77
Здравно неосигурените били "безумно много" - 23% от българите
Снимка: архив, БулФото

Новите болници, които започват своята дейност от 1 януари 2015 г., няма да могат да сключват договори и да получават финансиране от Националната здравноосигурителна каса догодина, съобщава "Дума". Това гласува парламентът вчера при приемането на второ четене на закона за бюджета на НЗОК. Това право губят и клиниките, които тепърва започват да предлагат лечение по нови клинични пътеки. Според здравния министър Петър Москов текстът бил включен в закона, за да спре източването от някои болници на пари от Здравната каса с фиктивни дейности.

"Крайно време е да се сложи ред в създаването на частни нови болници и възможността за тяхното финансиране от НЗОК, но това не се прави така", заяви депутатът от БСП Мая Манолова.

Пред "24 часа" ген. проф. Стоян Тонев, председател на Здравната комисия в парламента, споделя своето виждане: "Всяка болница трябва да организира Спешна помощ, за да работи с касата. Неосигурените са безумно много - 23%. ТЕЛК се променя изцяло - ще работят само лицензирани лекари с поне 8 години стаж."

А според проф. Любомир Спасов, национален консултант по трансплантология и директор на университетска болница "Лозенец": "Нивото на трансплантологията в една държава отговаря на нивото на цялата й медицина."

Водеща тема в печата са промените за пенсиите, приети от НС. Коментарът на "Сега" по темата е: "Напук на всички ГЕРБ и ДПС приеха скандалните пенсионни промени". Въпреки призивите от всички страни за разум и въпреки протестите около парламента, депутатите от ГЕРБ и ДПС подкрепиха скандалните пенсионни промени, с които се отваря вратата за прехвърляне на личните партиди на родените след 1959 г. от частните фондове към НОИ.

До 31 март 2015 г. обаче предстоят още законови промени по възможността за избор. Според финансовия министър Владислав Горанов те ще дадат на българите възможност да избират повече от веднъж през трудовата си кариера къде да внасят социалните си осигуровки. Управляващите ще задължат НОИ да прехвърля обратно парите от осигуровки на хората, родени след 1959 г., ако те решат да се върнат в пенсионен фонд, след като са се отписали веднъж. Такива текстове обаче тепърва ще се подготвят.

"Приеха пенсионната реформа на ГЕРБ", е водещото заглавие на "Труд". Вестникът разяснява, че според поправката, ако българите, които тепърва започват работа, не изберат до една година вноската им за втора пенсия да отива в пенсионен фонд, парите им ще отиват директно в НОИ. Останалите, които вече се осигуряват, ще могат по свое желание също да се прехвърлят в НОИ, но не е записан срок за избора.

След огромен скандал парламентът прие вчера максималният осигурителен доход за 2015 г. да стане 2600 лв., а от 1 юли най-високата пенсия да бъде 910 лв., резюмира "Преса".

Акцент на "Дума" днес е изказването на премиер-министъра Бойко Борисов, че България ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта. Позиция, заявена от Борисов след срещата на върха на ЕС в Брюксел. Премиерът подчерта, че е получил пълна подкрепа и разбиране от Европейския съвет, че България не трябва да носи вината и да плаща глоби заради спирането на проекта. По време на срещата на върха Борисов е поискал и е получил отговор от ЕС какво да прави България с "Южен поток".

"Отговорът е един - изпълнявайте си междуправителственото споразумение, за да не носите съдебни
санкции и да плащате пари, както за АЕЦ "Белене". Оттам нататък всички други ангажименти са ангажименти на Европейския съюз и ние стоим зад това ваше решение", разясни позицията на Брюксел Борисов. По думите му, "страната ни вече може да изпълни ангажиментите си по подготвителните дейности, особено за морската част на газопровода, и да издаде разрешителните за строежа му". Борисов уточни, че след това ще се чуе дали "Газпром" прекратява проекта. "Ако го прекрати, това вече е по тяхна вина, не е по българска вина. В никакъв случай България не трябва да е виновна за спирането на "Южен поток", категоричен е премиерът.

"Труд" прави обзор на мистериозния взрив в Мъглиж, задавайки въпроса: "Защо гръмна фабриката за фойерверки?" Един убит работник и четирима ранени в цеха на частната фирма "Балиста" в петък предиобед. Гръмнал е участък, където се работи с барут. Правена е осветителна факла за новогодишни илюминации, а загиналият най-вероятно е работел на преса. Взривът е сринал стените на цеха и е затрупал 45-годишния Веселин Т. от Казанлък.

Възникналият пожар е бил бързо загасен от пожарникарите от съседния цех на оръжейния завод "Арсенал". В болница са постъпили четирима пострадали. Заплатите в завода са 400-500 лв.

/БТА/

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
йъж преди 9 години
много повече са
29
0
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
То и болниците са повече отколкото можем да си позволим.
28
0
 
5
 
! Отговори
Не е това проблема преди 9 години
23%!?! А близо 2 мил. пенсионери, деца, трудоустроени и държавни служители на който държавата трябва да плаща здравните осигуровки, а не го прави!?!
27
3
 
4
 
! Отговори
пръци преди 9 години
Гробаджиите за първи път като дойдоха на власт изпразниха здравната каса, сега искат да направят пак същото.
26
3
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 9 години
Проблемът е, че в БГ здравните осигуровки са 10-20 лева месечно. Няма как това да работи. В Германия например хората с най-ники заплати плащат по 300 евро месечно. А и това за *** не е точно така, защото поне една трета от белите млади българи нямат желание да се трудят и не плащат абсолютно никакви осигуровки и данъци. То не става само с мрънкане - трябва си бачкане и плащане.
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз не искам да ползвам държавното здравеопазване, защото за мен то не работи, но защо нямам право на избор? Защо политиците са решили, че аз не мога да преценя как да си харча парите и трябва те да свършат тази "тежка" работа? Здравните ни осигуровки най-нагло се крадат от всички тази неосигурени, но ползващи с любезното съдействие на политиците! Кога държавата ще се изтегли от здравеопазването и ще се премине на персонално здравно застраховане?
24
14
 
3
 
! Отговори
До 31 преди 9 години
Който не плаща няма правото да ползва дадена услуга! Заради хора с твоето мислене здравната ни система не работи.
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не ме притесняват 23% неосигурени, а 77% осигурени, които плащат като попове, а не получават нищо. някои и по близо 100 лв месечно, че и отгоре. цялата ни държава 'функционира' така - или ще е капитализъм, или ще го играем на социализъм. и с пенсиите, и заплатите е същото. държава, в която една чистачка получава повече от счетоводител почасово, и в която администратор на държавна работа взима 20% повече от частник със същото образование, е обречена.
22
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
23 % не могат да плащат минимума и сега, а Моцков и ГЕРБ искат нови още по-скъпи пакети, което означава на практика безработни и инвалиди да не могат изобщо да се лекуват или да чакат само на един пакет от бърза помощ ако дойде някоя линейка.
21
11
 
18
 
! Отговори
реалност преди 9 години
Не осигурените са повече от безработните и това е факт. Много от неосигурените не искат да дават парите си в солидарната каса,за да не ползват от това други???Егоизъм в чест вид!Но на всеки му идва реда. И повечето от безработните имат CSM-ми ,та даже и по два , пушат цигари с филтър и карат коли или ползват таксита.........нямам идея как го постигат ,но за здравето си нямат......
20
1
 
3
 
! Отговори
www преди 9 години
До Анонимен 27Съгласни ли сте с моето твърдение, че в тази хипотеза говорим за 800-820 хиляди души в 6 милионна България?
19
2
 
2
 
! Отговори
www преди 9 години
До АнонименУвеличаването по принцип цели скуизиране на онези, които още плащат - безработни деца и жени на заможни хора. Подаването на декларация е самозадължаване на неосигурения на друго основание. Например:Безделник си, но имаш нещо от родата - апартамент, магазин, влог, тати...Не те допускат до лечебно заведение, ако не си си платил.Ти плащаш една или три години назад и се ПОДсигуряваш.Проблемът с декларацията е, че се задължаваш да платиш всичко назад, не само последните три години!
18
4
 
18
 
! Отговори
www преди 9 години
До АнонименДа-да :)Проблемът е точно в обратното!Внасял си кинти в капиталови фондове, а сега някой иска да ти ги гушне. Иначе и аз съм съгласен - полицаи, пенсиорени, инвалиди, безработни, общинари и прочие ДА НЯМАТ ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ.Право на глас да има само онзи, който работи в реалния пазарен сегмент, т.е. не повече от 800 хиляди души в България. Тогава наистина ще настъпи ред.
17
1
 
17
 
! Отговори
Мда преди 9 години
До ХелзинскаИма огромна разлика в строиха ВИ и работеха в строителството. ТЕ и сега работят там и в ЧИСТОТАТА но това не значи че държавата ни е чиста и блести или пътищата ни са страхотни като в Германия.Проблема на Българските *** е че се разделени на от обществото и то не е по вина на другите етноси а защото живеете в кланове като ***. Колите се и се бесите по между си БМЕСТО да се образовате и трудите за тази държава която ви дава ПОМОЩИ, образование и здравеопазване БЕЗПЛАТНО.
16
1
 
13
 
! Отговори
www преди 9 години
Здравно неосигурените са 23 процента от населението.Децата, пенсионерите, инвалидите и заетите в публичния сектор се осигуряват от останалите... колко процента??????????
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РомСъберете се ромите и си го направете и училище и болница, и фонд за пенсии, помощи за деца, ток и т.н. ЕС раздава много пари. Така ще се знае кой какво харчи и кой плаща.
14
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не 23% от българите, а 23% от БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ! Научете я най-после тая разлика!
13
4
 
29
 
! Отговори
Ром преди 9 години
Доброто решение е в ромските квартали да бъдат изградени спешни медицински пунктове,в които да работят роми-лекари,фелдшери и медицински сестри и лаборанти.
12
0
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 9 години
Чак пък доброволен.
11
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предвид на криминализирането на укриването на осигуровки искам да ни честитя:- последващото намаление на заплатите- увеличеното финансиране на ***, политици и пенсионери- последващото увеличение за рушветите на лелките от Инспекция по труда