Караш пиян или без книжка? Вече може да влезеш в затвора

Управляващите предлагат зад решетките да лежат и дрогирани шофьори
Обновена: 21 дек 2014 09:58 | 21 дек 2014 07:30,
71
Караш пиян или без книжка? Вече може да влезеш в затвора
Снимка: архив Булфото

Нови санкции срещу шофьори-нарушители готвят управляващите. Според подготвен проектозакон вече ще се влиза в затвора за шофиране без книжка или под въздействието на алкохол.

Ако в рамките на 1 година след вече получено административно наказание шофьор без книжка седне отново зад волана, наказанието вече да е затвор от 1 до 3 г. и глоба до 1200 лв. Това е една от поправките в Наказателния кодекс, която предлагат депутати от ГЕРБ начело с Цецка Цачева, пише вестник „Труд”.

Още по темата
Ако нарушението бъде установено, докато тече изпитателен срок при лишаване от право на шофьорска книжка, извършителят може да излежи до 3 г. и да получи глоба до 1000 лв., пише в проекта.

Депутатите искат и завишени санкции за водачи, които причинят имуществени вреди, телесна повреда или смърт по непредпазливост заради употреба на алкохол или наркотици. Поправките са заради зачестилите случаи на катастрофи. От началото на 2014 г. по пътищата са загинали 601 души, а за същия период през 2013 г. жертвите са били 549, пише в мотивите към проекта. Според вносителите употребата на алкохол и опиати е сред основните причини за черната статистика.

При шофиране с над 1,2 промила алкохол в кръвта санкцията вече ще е от 1 до 3 г. зад решетките и глоба до 1000 лв., ако поправките бъдат приети. Сега наказанието е до 1 г. затвор, което даваше възможност за избягване на затвора.
Ако водач кара с над 0,5 промила, след като вече е бил осъден за шофиране в нетрезво състояние, го заплашват до 5 г. лишаване от свобода и глоба до 1500 лв., предлагат депутатите.

От 1 до 3 г. затвор и парична санкция ще грози и нарушители при употреба на наркотици. При рецидив санкцията ще е от 1 до 5 г. зад решетките. При причиняване на телесна повреда на повече от едно лице след употреба на алкохол или опиати максималното наказание да е до 9 г. затвор. При причиняване на смърт санкцията да е от 15 до 20 г. лишаване от свобода, искат още от ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: алкохолшофьорполиция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Karah piyan bez kniska s 1.7 promila bez danaranya nikoi kakvo mojedase slucismen
49
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 8 години
искам да попитам докога поради незнание днеска двама ми се натресоха и мисля да снимам другия пат стъапил сам на пътека и двамата ми не спират а си минават като паметници или доста неограмотени хора има които не са си гледали работата или е през куп за грош
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МНОГО ЗАКЪСНЯ ТОЗИ ЗАКОН.
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и друг път съм писал в тоя парламент няма ли какво друго да правят ами все със шофьорите се занимават.през два три месеца все промени правят а има толкова по важни решения за вземане явно акъла им не стига за друго.
46
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А мръсния *ангал с каруцата него, кво ще го правим, къде му е книжката, гражданската, платения данък, тех. преглед, фарове.Мен полицая ме спира за и изгоряла крушка, а каруцата минава покрай мен
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А за тези къде фучат с колите и неспазват ограниченията на скоростта?
44
0
 
5
 
! Отговори
до 33-непукист преди 9 години
Факт е,че в здравната каса 25% от стойността на глобата най официално отива за работни заплати на работещите в касата.Не знам дали знаете,но една запетая "струва" 90 лева!
43
6
 
11
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Стига тиквундерски измислици!Хората са го измислили - хващат те пиян или без книжка - конфискация на МПС-то. Бързо и лесно. Не, да създаваме работа на съда за глупости, да пълним затворите с *** и да ги храним.
42
3
 
5
 
! Отговори
дане преди 9 години
Що за смешни глоби от 1000- 1200 лева.
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Можеш да влезеш,ама,ако си *** да им спреш или ако те хванат с тоя 1л. бензин.....По-вероятно е да те хванат за Х.Я ;))
40
0
 
6
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
То хубаво сте го измислили, но това "може" което сте сложили може и да не може, така, че тоя закон пак има вратичка за нашите хора.
39
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кой ще разбере,че нямат книжки и си пили като полицаят няма право да ги спира???В момента всеки си кара както си иска,защото знае,че никой няма да го спре.Интересно ми е как ще се прилага тоя закон като няма кой да контролира спазването му
38
1
 
5
 
! Отговори
st преди 9 години
До ? БЕЗ КНИЖКА ЗНАЧИ НИКОГА ДА НЕ СИ ИМАЛ ТАКОВА НЕЩО В ДЖОБА СИ ХИХИХИХИХИХИ.
37
3
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ отново... преди 9 години
... "управляват" и простотията започна с пълна сила. от един месец ни занимават само с глупости. Не обелват, обаче, и дума за най-важното - Как ще се справят с високата безработица и с рецесиралата, депресирала икономика, които предизвикаха през първото им "управление" в периода август 2009-март 2013 и бяха изритани от Народа заради това.
36
3
 
7
 
! Отговори
? преди 9 години
Какво значи без книжка. Да не си я изкарал, или да не си я носиш
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама айде първо да се направят едни други закони и да почнат да се спазват - криминилизиране вземането на подкуп от длъжностно лице, само с извинявайте и мъмрене не става, айде да ги похванете и тези инструктори дето пускат некадърниците с платените книжки, айде да оправите и малко и систмета и да включите полигоните отново,в чужбина както има зелени и сини зони, така и там не могат да се карат учебни автомобили.Катастрофите са резултат от всичко това, не трябва да се оправя резултата,а причината
34
0
 
12
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
Веерно,ама без тия от Пловдивското Столипиново!Там приемали нещата като расизъм и потъпкване на правата им.
33
1
 
5
 
! Отговори
А дано преди 9 години
ще влязат ако ги хванат.преди 2 дена ми святкат насрещачудя се защо след малко разбрахме ,като видях пияния с буса да криволичи от платно в платно ,срещу нас.
32
2
 
27
 
! Отговори
художника преди 9 години
Караш пиян или без книжка? Вече може да влезеш в затвора--------------------------------------Ми тогава сичката *** е за там. Карат каруците пияни, хлапета на по 10-12г. държат юздите и карат където им падне, без светлини и рег. номера, коня *** по асфалта и не дай боже да ти се наложи да набиеш спирачки и да си настъпил изпражненията, к`во става? Акт за "несъобразена скорост" и си го отнасяш, като "куцо пиле, домат".Дано този закон влезе в сила... Ама за ВСИЧКИ, даже и за колоеддачите!
31
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цецке я кажи какво стана с пияното ченге дето сгади бебе в количка на тротоара и неговите съучастници милиционери които го прикриха и после манипулираха данните за алкохол!?