Тази нощ ще настъпи астрономическата зима

Това ще стане в 1.03 часа на 22 декември
21 дек 2014 12:12,
6
Тази нощ ще настъпи астрономическата зима
Снимка: архив Булфото

Тази нощ ще настъпи зимното слънцестоене, с което започва и астрономическата зима. Това ще се случи в 1.03 ч през нощта срещу 22 декември. Утре ще е и най-краткият ден в годината и най-дългата нощ.

Слънцестоенето е астрономическо понятие, обозначаващо определено положение на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера. От положението на Земята спрямо Слънцето като резултат от наклона на земната ос зависят продължителността на деня и нощта, припомня „Фокус”.

На 22 декември Слънцето е над тропика на Козирога. В северното полукълбо се наблюдава зимно слънцестоене, а в южното - лятно. Когато еклиптиката пресича небесния екватор, денят и нощта са еднакво дълги. Тези слънцестоения се наричат равноденствия.

Слънцестоенето оказва пряко влияние върху дневното слънчево греене, а оттам върху климата. Така на различните слънцестоения съответстват различни моменти от годината, което ги прави важни за календара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
сисо преди 9 години
Никога повече зима в България
3
0
 
16
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
А така,да доде равноденството та и на Коледа да иде ред,абе одеве бабата отворила *** да почисти и прасето излело,захапа ножат от масата на двора,дотърча та в краката ми го пусна,тръшна са на земята по гръб и зе да рита-еййй много нетарпеливо бе ама требе устиска още некой ден щото то табиет си има и не може кога то си иска,та и зелето вече втаса и резливо,виното са пени и ракиа има и само здраве да дава Господ щото без него нищо пет пари не чини-айде на сички здраве и живот на род и челяд!
2
2
 
8
 
! Отговори
Joe преди 9 години
Някога това го знаеха и децата. Сега е новина. Колцина вече знаят к'во е еклиптика!
1
5
 
21
 
! Отговори
Колело дрифт преди 9 години
С нетърпение чакам обилен сняг.Но по всичко личи,че скоро няма да е.Наближават месеците на Свети Свинко Пържолски от с. Кочинка ,община Заколиново . С ония ми ти рибки от бурканите по 3 кила, малиии.... мръвки в тиган с червен лук .... Весели празници на всички !