След 10 часа издирване спасиха туриста под връх Ботев

Мъжът е оцелял под ураганен вятър и в силна мъгла
Обновена: 22 дек 2014 09:08 | 22 дек 2014 07:28,
30
След 10 часа издирване спасиха туриста под връх Ботев
Снимка: архив Булфото

След близо 10 часа издирване изгубилият се мъж в района на връх Ботев е открит. Състоянието му е добро. Това съобщиха от Планинска спасителна служба (ПСС) при БЧК, цитирани от „Фокус”. 

Още по темата
Туристът е бил открит снощи около 00.50 часа.

Както Dnes.bg писа вчера издирването започна около 15.03 часа в неделя.

В издирването се включиха 17 спасители от три екипа от Троян, Карлово и Калофер. По време на прехода мъжът, който е имал четирима спътници, е получил контузия. С него е била установена връзка и той разказал, че е с изкълчен глезен, което му е пречи да продължи.

От ПСС той е получил съвети да чака спасителите на мястото, на което се намира и да пази батерията на телефона си. Метеорологичните условия в района на връх Ботев са били много лоши – духал е ураганен вятър и е имало мъгла.

Вероятно и поради тази причина туристът е загубил маркировката и е тръгнал в друга посока, след което се е подхлъзнал и си е изкълчил глезена.

БТА уточнява, че мъжът е бил намерен в 150 метрова пропаст в местността Северен Джендем. Спасителите са го вадили от нея в продължение на 2-3 часа и още толкова са го транспортирали до мястото, където е предаден на реанимобил на троянската болница.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: туриствръх БотевПСС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
бг ман преди 9 години
До онбашиятаНа мен ми се случи да напусна групата на половината път до Ботев по Параджика ,януари месец.Само ,че времето не беше толкова лошо и успях въпреки болките да се домъкна до колата на Паниците.
17
0
 
5
 
! Отговори
бг ман преди 9 години
До ЖоржTочно така се прави,и аз съм планинар със стаж, но никога не си позволявам да подценявам планината.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По времето на Ботев не е имало телефони , светодиодни фенерчета и други подобни ... как са се спасявали незнам !
15
1
 
34
 
! Отговори
Костов преди 9 години
Страхотна работа на спасителите. Браво ! Сигурен съм, че човека си е взел поука и тази случка му е донесла мноо опит, което е важно за всеки желаещ да прекарва време в планината независимо от сезона. Аз и мой приятел се загубихме на слизане от вр.Ботев на 05.10.2008г. поради същите метеорологични условия: непрогледна мъгла с ураганен вятър. Искам да споделя, че ужаса е неописуем, успяхме да се свържем със спасителите, които ни насочиха към правилния път и след 10-часово слизане се измъкнахме.
14
1
 
6
 
! Отговори
бг преди 9 години
До 12 - По-добре да се изпратат там Джеб Буш,Хилари Клинтън,Мит Ромни,Майкъл Рубио и други илюминатски кандидати за командирския пост,и който оцелее той да стане командир на САЩ,ако изобщо Господ е отредил да има следващ командир.
13
6
 
7
 
! Отговори
МВР преди 9 години
Добре, че имаше силен вятър! Иначе не знам как щях да обясня на обществото, че не сме вдигнали хеликоптера! Служебното куче и то се научи на пържолки, и никаква работа не върши вече....!!!!
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важното е ,че е имал късмет човека да остане жив.
11
1
 
21
 
! Отговори
555 преди 9 години
Зимно време този мрашрут е много опасен, .. през лятото съм минавала, и имаше част от пътеките през които като минаваш и , .. ти настръхват косите, а за зимно време не смея да си помисля. Опасно е. Връх Ботев е на 8 часа път нагоре лятно време!!! ... Планината е опасна.
10
0
 
10
 
! Отговори
Оногондур преди 9 години
Австралиеца дали наистина е в Сидни,има ли как да се провери? Или просто си стои в кочинката тук на Балканите и си хейтва.
9
2
 
55
 
! Отговори
Хубаво преди 9 години
Четох коментарите, ама не видях някой да похвали спасителите, които сигурно са си рискували живота. Браво на тях. А човекът е сбъркал-ясно, ама дали си е искал?
8
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мегдана да се изкара и 100 тояги на голо.
7
13
 
22
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Отдавна отмина времето на неточните метеорологични прогнози! Казвахме, че на турски език "турист" е "БАИР БУДАЛА"! Тия са абсолютни будали или просто самоубийци! Хора с принизено чувство за самосъхранение и пълна безотговорност към труда на другите. Вижте само колко народ се трепе, за да го открие !Там горе е страшно и лятно време да не е разходка из Борисовата градина ?!
6
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
така е като тръгнаха и по върховете тия простаци.
5
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТАКА Е .КАТО НЯМА КВО ДА ПРАВИШ И ВЪРШИШ ПРОСТОТОТИЙ.АМА ЗА КВО ГО ТЪРСИТЕ ТОО ***.СЕГА ДА СИ ПЛАТИ МАСРАФА
4
10
 
37
 
! Отговори
Любо преди 9 години
До БравоМного по добре да си седи вкъщи , да кърка ракия и да си бие жената нали *** ?Не мога да разбера как само съдите всички хора , как можел да тръгне в тва време , как с ВАШИТЕ данъци плащали спасителната операция , какви хора сте вие бе ? Утре може да се случи на детето ти , или на твой роднина , никой не е застрахован.*** ограниченото мислене заклевам се.
3
16
 
26
 
! Отговори
Браво преди 9 години
И като се оправи, хвърлете му един бой, като му е малко акъла! В това време тръгнал по върховете на турист да се прави! Барабар Петко с мъжете!
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега да го карат на чакръкчия да му наглася крака и да почерпи яко!
1
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една хубава новина ! Слава Богу!