Восъчните свещи са по-скъпи от парафиновите, но не опушват стенописите

От Светия синод призовават свещи да се купуват само от църквите
2
Восъчните свещи са по-скъпи от парафиновите, но не опушват стенописите
Снимка: Булфото, архив

Новите восъчни свещи са по-добри от парафиновите, защото при горенето не димят и не опушват стенописите в храмовете. Това каза Съботин Стоянов, директор на Синодалния производствен комплекс "Илиянци", в който експериментално се произвеждат новите восъчни свещи, по решение на Светия синод на БПЦ, съобщи БТА.

Восъчните свещи са много по-качествени от парафиновите, защото за тях се използва естествен пчелен восък, който се претопява, смесва и рафинира, каза Валери Иванов, служител в синодалния комплекс.

На цвят восъчната свещ е от жълта до наситено кафява и има специфичен аромат на мед и прополис, обясни Иванов. Той добави, че восъчната свещ е по-лепкава от гладката парафинова свещ. При огъване восъчните свещи не се напукват, защото восъкът е по-пластичен.

Восъчните свещи, произведени в синодалния комплекс, имат черен надпис, направен на принтер, на който пише "БПЦ Свети синод". Целта е да защитим производството на новите восъчни свещи от "фалшификати", каза директорът на синодалния комплекс.

Стоянов отбеляза, че принтерът и машината за восък струват около 12 000 лева.

Восъчната свещ, с размера на парафиновата свещ от 20 стотинки, се продава за 40 стотинки. Другата восъчна свещ, с размера на свещ от парафин за 50 стотинки, - струва 1 лев. Двата вида свещи ще продължат да се произвеждат паралелно.

На ден в синодалната свещоливница могат да се произвеждат средно от 900 килограма до 1 тон от парафиновите свещи, а от два вида восъчни свещи - около 220 килограма на ден. Сега около предстоящите празници за Рождество Христово се очаква да се увеличи търсенето на восъчните свещи в храмовете, каза Съботин Стоянов.

"Има частници, които произвеждат и предлагат пред храмовете парафинови свещи с недобро качество, защото са изработени от некачествен парафин", коментира директорът на синодалния комплекс. Затова той призовава вярващите да купуват свещи само в църквите.

Сега свещите от синодалния комплекс са от най-скъпия и най-качествен парафин в света, каза Стоянов.

Парафиновите свещи замърсяват иконите и стенописите в храмовете, защото парафинът е петролен продукт, който е дериват на нефта, обясни Валери Иванов. Той отбеляза също, че с восък се правят инхалации и при горенето на восъчна свещ се получават полезни вещества, които се отразяват положително върху човешкото здраве.

Восъкът за новите свещи се внася от Гърция, но се смесва с чист, натурален, български восък, обясни Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Беремет преди 9 години
До скоро восъкът беше от дупето на пчелата. Сега вече има гръцки и го разбъркват с български...
1
1
 
4
 
! Отговори
mnenie преди 9 години
"Сега свещите от най-скъпия и най-качествен парафин в света, каза Стоянов"- ЕЕЕЕе, как се изхвърли тоя, при положение, че нашите свещи нищо не струват спрямо гръцките такива и са много по-скъпи. В Гърция може да си вземеш истинска восъчна свещ и да пуснеш колкото искаш пари, а не като тука...свещта левче-два. Само в България църквата прави бизнес от свещите, в останалите православни църкви не е така, дори са безплатни на места.