Задръствания от вторник: 720 000 българи тръгват на път

По-интересните теми в печата на 22 декември
Обновена: 22 дек 2014 09:43 | 22 дек 2014 07:00,
56
Задръствания от вторник: 720 000 българи тръгват на път
Снимка: архив Reuters

"Задръстванията започват от утре след 13.00 часа", предупреждава "24 часа". 720 000 наши сънародници ще пътуват в  празничните дни, от които 635 000 ще тръгнат за Гърция и вътрешността на страната ни. Силният трафик и задръстванията ще са факт от ранния следобед на 23 декември, ще продължат и на 24 декември сутринта, а след това на 30 декември от обяд и на 5 януари до вечерта. Около 30 000 българи са избрали да празнуват в страните от ЕС - те потеглят с автобуси, коли и самолети най-вече за Германия, Италия и Испания. 5000 наши сънародници са успели да си осигурят почивка на екзотични дестинации. За купон в Сърбия вече са платили около 6000 българи, а 2500 ще посрещат празниците в Македония.

Водещото заглавие на "Сега" отбелязва "Съпротивата срещу пенсионните поправки и разрастването й". Промените в пенсионния модел, окончателно приети в петък от Народното събрание, продължават да пораждат противостояние. Финансовият министър – Владислав Горанов - смекчи позицията си изаяви, че току-що одобрените промени ще се пренаписват из основи, което доказва, че зад бързането за приемането им стоят неизказани подбуди. Още повече че дебатът за цялостната  пенсионна реформа бе отложен за следващите три месеца, а единственото в сила от 1 януари е възможността за избор къде да се осигуряват родените след 1959 г.

Лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев вчера съобщи, че с премиера Бойко Борисов са се договорили да не се приема наредбата на Министерския съвет, с която ще станат ясни детайлите как точно ще се прехвърляме от  частен фонд в Националния осигурителен институт, докато не се стигне до "общо политическо решение на управляващите партии и  мнозинството". Кънев постави и срок - "още преди Нова година или в началото до януари".

В окончателния вариант на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване бе записано, че в  подзаконов нормативен акт ще бъде регламентирано как ще става реално прехвърлянето на индивидуалните партиди от частен фонд към НОИ на българите, родени след 1959 г. Това събуди страхове да не би кабинетът да прокара служебно прехвърляне на парите на  хората, които изрично не посочат, че искат да се осигуряват и във втория стълб. Горанов обаче категорично отрича да се планира такъв подход.

"Дума" отразява проблема, пречупен през позицията БСП, която иска да сезира Конституционния съд в протест срещу набързо  взетото решение за преместване на пенсионните вноски от частни фондове в НOИ, този ход бе обмислен на вчерашното заседание на  НС на левицата. Преди пленума Мая Мaнолова заяви пред  журналисти, че на пръв поглед се дава възможност за избор на  хората, но от друга страна, самият факт, че този избор може да бъде еднократен, създава много притеснения и въпросителни.

"Не  може едно такова решение, което се отнася за 4 милиона българи, за 7 млрд. лв., да бъде взето буквално на коляно, без никакви  анализи. Не може такива промени да бъдат разгледани само на едно четене в парламента", поясни Манолова. По думите й, има очевидно нарушение на Конституцията, и от БСП ще настояват за пълен анализ и ревизия за състоянието на частните пенсионни  фондове. Манолова разкритикува и поведението на президента, който за пореден път казал "а", не посмял да каже "б". "Не му е стигнал куражът, не е за първи път", обобщи Манолова.

По-късно от БСП излязоха с позиция на Националния си съвет. Партията  подкрепя решението за временното замразяване на възрастта за пенсиониране, но не застава зад повишаването на трудовия стаж.
"Труд" конкретизира: "Преговори ГЕРБ - РБ замразяват пенсионната реформа". "Днес имах двучасов разговор с премиера  Борисов по повод кризисната ситуация след петъчния парламентарен вот", обясни Радан Кънев. По думите на председателя на ДСБ той  и премиерът са постигнали съгласие ГЕРБ и РБ да проведат "бързи вътрешнопартийни консултации в ГЕРБ и РБ", а след това и поредица от експертни консултации по повод пенсионния модел.

"Добре е още преди Нова година или в началото до януари да стигнем до общо политическо решение на управляващите партии и  мнозинството. Това решение ще гарантира сигурността на личните  пенсионни спестявания и стабилността на финансовата система, в т.ч на частните и публичните пенсионни фондове", коментира Кънев. "По пътя на прекия политически диалог, ще вземем  решенията за бъдещето на пенсионния модел и няма да допуснем влияние на ДПС върху политическата власт и финансовия сектор", отбеляза още съпредседателят на реформаторите. Вицепремиерът по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика - Ивайло Калфин, изрази становището си по казуса в интервю за "Труд", в основата на което е тезата, че фондовете трябва да убедят хората, че ще им плащат по-високи пенсии.

Пред "24 часа" д-р Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа" споделя виждането си, че: "Дойде ли време да плащат  пенсии, частните фондове сами ще искат да бъдат национализирани".

"За две години България тегли 17 млрд. лева нови заеми", пише "Сега". Дори финансовият министър не харесва новия бюджет, коментира в подзаглавие вестникът. През 2015 г. държавата ще има до 8.1 млрд. лева нов дълг. Това реши парламентът, одобрявайки окончателно бюджета за догодина. Въпреки многото упреци и коментари за главоломното задлъжняване на държавата през 2015 г. обаче това няма да е рекорд. Рекордът всъщност бе поставен през отиващата си година, защото с актуализацията на бюджет 2014 на  практика бе решено за втори път увеличение на тавана за новия дълг и той достигна 8.9 млрд. лева. Така се оказва, че само за  две години - 2014-а и 2015-а г., правителствата ще натоварят българските данъкоплатци с плащането на общо 17 млрд. лева нови борчове. Именно заради тази лоша тенденция през идните години само лихвите по обслужването на държавните заеми, без да броим погасителните вноски, ще надхвърлят колосалната сума от 1 млрд. лева. Все пак с част от новите заеми се плащат стари, така че номинално държавният дълг догодина няма да порасне с планираните за теглене 8.1 млрд. лева, а по-малко.

Финансовото министерство очаква тази година да приключи с общо 22.5 млрд. лева задължения към външни и вътрешни кредитори, а според току-що приетия бюджет в края на 2015 г. България ще има максимум 24.5 млрд. лева общ борч. Парламентът одобри основния финансов план  на държавата за догодина в нощта срещу събота почти без дебати, в отсъствието на БСП и с гласовете на едва 106 депутати.  Четирима бяха против, а шестима се въздържаха.

Пред "Труд" Богдана Желявска, председател на Българската съдийска асоциация и зам.-председател на Софийски градски съд,  споделя позицията си, че: "Съдебна реформа не се прави с революция. Разберете - съдиите в България работят много. Съдебната система нито за миг не е спирала да работи, колкото й някои хора да се опитват да внушават на обществото друго. Идеята за съдебна реформа е нещо много хубаво, очевидно е назрял моментът за промени. Защото в годините на демокрацията сменяше  ли се властта, винаги се заговаряше за съдебна реформа, което всъщност беше правене или изменение на закони на парче. В европейските демокрации се прави планиране - как трябва да се развива съдебната система за години напред, какво се очаква и какъв ще е резултатът."

Според Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет: "Съдебната реформа ще предизвика хаос". За "Преса" г-н Тодоров казва: "Не искам да правя оценки за поведението на френския посланик, защото мога да възпроизведа дипломатически скандал. Сами можем да си отговорим на въпроса дали е възможно българският посланик в Париж да направи публично изявление, че френските съдии са или некадърни, или корумпирани?"

По делото, образувано по няколко жалби срещу отнетия лиценз на КТБ, Върховният административен съд (ВАС) не допусна юрисконсултите на БНБ с мотива, че били изпратени от управителя, а не от Управителния съвет, коментира "Капитал Daily". Последното се изисквало от правилата на самия ВАС и е аргумент на адвокатите на КТБ. В действителност управителят на БНБ има всички права да постъпи така по силата на Закона за БНБ.
А който и да било съд не може да неглижира нито един закон. Няма съмнение, че достойната за уважение роля на централната  банка за поддържане на стабилността на банковата и паричната система от 1997 г. до средата на тази година се дължи на въведената промяна. ВАС върна безотговорното управление в БНБ. Ако съдът продължи в този дух, отрицателният ефект ще е за 2.9 млрд. лв. (Другите вредни последици са по-трудни за изчисление.) По-тревожно е, че ВАС проявява склонност към априорно зачитане на становищата на основния акционер на КТБ, чиято е и най-голямата отговорност за състоянието, до което банката бе доведена.

Основната тема на "Монитор" днес обявява: "Лъжат ни с бонуси към ниски заплати". Фирми привличат кадри за жълти стотинки.  3157 българи се оплаквали от некоректно уволнение. Работодатели предлагат 700 лв. заплата на интервю за работа, а в договора цифрата е само 340 лв. При сключването на споразумение началниците обещават допълнителни стимули, които служителят ще започне да получава след няколко месеца работа.
"След изтичането на този период обаче служителите не получават въпросните бонуси, но и не могат да претендират пред съда,  защото клаузата за бонусите не фигурира в трудовия договор", разяснява детайлите на подобна некоректна тактика адвокатът по  трудово право Ива Тодорова. Често юристите се намесват при случаи на неизплатени годишни отпуски. По закон фирмите трябва  да изплатят полагаемите почивни дни на служителите си в случай, че те не са се възползвали от тях. В някои фирми кадрите дори не могат да вземат полагащите им се 20 дни почивка. Фирмите с рисково производство пък масово не сключват задължителните застраховки за служителите си. "Така при злополука хората дори не могат да покрият лечението си", твърди адвокат Ива Тодорова.

"2015 година може да е рекордна за усвояване от еврофондове,но трябва организация и коректност", цитира изказване на Кристалина Георгиева, зам.-председател на Еврокомисията и комисар по бюджет, финансов контрол и управление на човешките ресурси, пред пред бТВ "Стандарт".

"Какво трябва да се случи в България? Реформа в съдебната система, реформа в административната система, пенсионна реформа, реформи в здравеопазването и образованието - 5 неща. Тези изброени реформи боксуват от толкова много години, не стават  реалност. Но всяка една от тях по някакъв начин стои на пътя на инвеститорите. И 315-те милиарда на Европейския фонд за  стратегически инвестиции никаква работа няма да свършат, ако изброените реформи у нас не станат факт."

"Опасността България да бъде санкционирана от Европа заради боклуците не е отминала", призна вчера в Стара Загора министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Тя припомни, че през април т.г. Европейският съд е започнал наказателна  процедура срещу страната ни заради това, че все още у нас не се приведени в съответствие с европейското законодателство регионалните системи за управление на отпадъците, не са премахнати и много от старите сметища, припомня "24 часа".

Министър Василева инспектира хода на строителството на регионалното депо край старозагорското село Ракитница, което ще  обслужва населението на 12 общини и ще осигури 64 нови работни места. То трябваше да бъде готово до средата на юли догодина, но срокът се удължава до края на 2015 година. "В момента в страната се изграждат 21 регионални системи за управление на  отпадъците и на много места има забавяне, главно заради продължаващи обжалвания на процедурата", обясни министър Василева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Чикаго без назад преди 9 години
закриват БДЖ , ама откриват софийска държавна железница метрото , Софийска политика = Държавна политика , до 32 важното е да сме също далече от теб .......
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е щото закриват БДЖ.
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква чужбина бе, хората отиват да си колят прасетата.
29
5
 
13
 
! Отговори
Константин преди 9 години
Най-после "гражданите" ще си отидат на село и София ще стане един страхотен и спокоен град - такъв какъвто го помним всички. Без мутроподобни агресивни комплексирани дребни душици. Благодаря Коледа :)
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕгаси и кефО!
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
представяте ли си, повече да не се върнат в София
26
3
 
9
 
! Отговори
SF преди 9 години
Освен, че ще има места за паркиране (ще си паркирам, като арабин в пустиня) то и в ГТ ще има места за сядане. Ако работеха детските градини щеше да има 2-3 деца в група само, защото всички други са на село да маат пръжки. Завзеха ни отвсякъде провинциалистите, и училищата ни взеха а в Студентски град ще е мъртвило. Та питам се аз: защо не си стоят по родните места и да ги развиват ами се бутат тук? Що собствениците на фирми в София (над 90% ***) не си организират работата от родните места?
25
0
 
5
 
! Отговори
opa преди 9 години
сиднито пак не си е пил хапчетата... Абе докога ще им плащаме с данъците интернета по психодиспансерите. Да могат разни сиднита да ни разказват мечтите си...
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
........... един луд кара в насрещното .........
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички сме пътници. Спокойно, корабът потъва, вода ще има за всички. Товарете портокалите в бъчвите! Парадът ще командвам аз!
22
0
 
13
 
! Отговори
Лош пророк преди 9 години
До АбсурдистанМожем, приятел. Можем.Ако не се променят нещата от България туй и ще остане - една 4-5 милионна София.
21
1
 
13
 
! Отговори
Софиянец преди 9 години
До АнонименЕми за жалост малко останахме. По-лошото, е че все още се делим на софиянци и други и най-големия смях, е че това го правят не софиянци, а другите. Имам приятели от цялата страна, за щастие интелигентни, те не правят тази разлика, но 70% от придошлите, не стига, че не плащат местни данъци и такси ама имат и претенции кой е софиянец и кой не е.
20
0
 
20
 
! Отговори
Абсурдистан преди 9 години
В нашата сбъркана държавица, всички хора гледат да се преместят в столицата! Не може всички да с преселим, нали?!
19
1
 
4
 
! Отговори
makedon преди 9 години
Bev vo Avstralija i vidov kako se zivee. Ne se falite . Zosto idete vo Evropa na prosetka i soping.Balkancite vo Avstralija TESKI seljanduri.Cel den rabotaat a cela nok gi peglaat dolarite.HAHAHAHAHAHAHAHHAAAA
18
0
 
13
 
! Отговори
Цецко преди 9 години
Да си политик в България, означава че не знаеш къде отиваш, но все пак пристигаш. Не знаеш и къде точно си отишъл, но пътуването го плаща държавата.
17
8
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 9 години
ами явно си балкански плъх. Аз съм си в нас когато съм на най доброто място за живеене. Доходите са ми 6 цифрени и мишки викай на тия около теб дето няма мърдане и оскотяват около теб. Ходи да ти оперират розовите очила.Явно за тебе всички дето са в чужбина мият чинии защото роднините ти това правят, което само показва балканско-Ганьовкия ти манталитет хахахапоздрави от Сидни Ав$тралия
16
2
 
7
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Френския"дипломат" не е никакъв дипломат,щом дрънка непозволени неща в приела го чужда държава,а българския политик не е никакъв политик,щом не"показва"на дипломата за какво може да послужи майка му....
15
0
 
10
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Въртят,сучат и не искат да дадат на хората пенсии! И в Германия има нещо като частна пенсионно-осигурителна фирма с име "Ристер ренте" но тя се оказа подобие на пирамида....Така че който не успее(при сегашните времена) да се самоусигури,или ще му дадат за прослужените год. пенсия--изчислена за 3год. или да си вземе старата шапка и черджето и да се"опъне" на някой ъгъл.....
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 16:))) От теб разбирам, че държавна администрация е 300 хил човека :))
13
1
 
4
 
! Отговори
makedon преди 9 години
Dobro e be. eve 700 iljadi evropejci ziveat dobro a drugite 6- 7 milioni ke mi drzat s.apot.