Танев се извини за думите си пред учениците във Враца

Радан Кънев се застъпи за просветния министър във фейсбук
Обновена: 24 дек 2014 09:55 | 23 дек 2014 22:56,
221
Танев се извини за думите си пред учениците във Враца
Снимка: Архив Булфото

Образователният министър Тодор Танев се извини за изказването си пред ученици във Враца, след като бе разкритикуван в социалните мрежи за видеото, в което омаловажава постиженията на няколко учени. Той обясни, че думите му са интерпретирани погрешно и все пак се извинява на тези, които са били засегнати от интерпретациите.

Още по темата
На записа се вижда и чува как проф. Танев поставя под съмнение постиженията на Михаил Ломоносов, Асен Златаров и Фредерик Жолио-Кюри. Той също посъветва учениците да се държат „докрай” с маджари, евреи, арменци, „както те са докрай с нас”... „докато не омекнат”.

„Поднасям искрените си извинения на всеки, който се е почувствал засегнат от тази ситуация и от тенденциозната интерпретация на думите ми в един неформален разговор с ученици и учители”, пише министърът в свой коментар във фейсбук.

По думите му със сигурност е далеч по-безопасно да се говори с клишета, а също и „да не се опитваме да отправяме предизвикателства към наследените догми”.

Танев обясни, че е искал да покаже на учениците, че има различни критерии за оценка на постиженията на учените, включително социалния контекст, в който са живели.

„Абсолютно нелепи са внушенията, че съм проявил антисемитизъм, споменавайки маджари, арменци и евреи. Всъщност, като създател на Центъра за еврейски изследвания към Софийския университет, съм сред хората, които от години академично изследват и популяризират историята и отношенията между евреите и българите”, коментира още той.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев защити просветния министър и разкритикува реакциите срещу него.

"Тази реакция е само пример за тежкия конформизъм в мисленето, който именно професорът се опитва да разбие с думите и поведението си.", пише Кънев в профила си в социалната мрежа и допълва: "Дръж се твърдо, професоре. Тепърва те започват..."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
5
 
! Отговори
аааа преди 9 години
Той се извинил???Ти обърни каруцата,пък после се исвинявай.След дъжд качулка.Оставка и да върви в някое село патки да пасе.За друго не става,още повече министър..
147
0
 
3
 
! Отговори
A1 преди 9 години
Най-лошото е че всички са такива, ама още не са се *** пред камера ,,,
146
9
 
2
 
! Отговори
Филанкишията преди 9 години
Българинът е загубил чуството си за хумор и се е свил в черупката на политическите си пристрастия. Някакви псевдоморалисти едвам чакат да захапят някой. Нищо обидно нямаше в изказването и не, не съм гласувал за никоя, влязла в парламента партия.
145
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато арабите искат културно да кажат за някого, че е ..., е, не особено умен, използват израза: Аллах не е ударил на лицето му печата на мъдростта!Погледнете снимката горе и решете: Не са ли прави?
144
1
 
17
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Само за глупостите, които е изговорил за Фредерик-Жолио Кюри френският посланик може с пълно основание да го даде под съд.
143
0
 
15
 
! Отговори
ИФ-ЦЦ-ББ преди 9 години
Те всички седесари са толко смотани. УЖАС!
142
1
 
13
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
МИНАЛИЯ МАНДАТ БОРИСОВ СИ ИЗБИРАШЕ М-РИ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПО КРЪСТОВИЩАТА И НА ВСЕКИ МЕСЕЦ ГИ СМЕНЯШЕ- ДАНО НЯКОЙ СТАНЕ А СЕГА НА ОБРАЗОВАНИЕТО НА БУНИЩАТА. НЕ УНИЖАВАЙТЕ ХОРАТА ОТ ТАЗИ СФЕРА. ПРЕДИ ДА ГИ НАЗНАЧИТЕ ГИ ПРОВЕРЕТЕ ЗА УМСТВЕНИЯТ ИМ БАГАЖ, А НЕ ПО ПАРТИЙНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ.
141
1
 
13
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 9 години
БОЖЕ МИЛИ !АЗ ПЪК НИКЪДЕ НЕ СЪМ ВИДЯЛА НЕГОВА РАЗРАБОТКА, ТРУД И ПР. ТОЗИ ПЪК КАКВО ДОПРИНЕСЕ ЗА СВЕТА?!ЛОМОНОСОВ БИЛ НИКОЙ,КЮРИ СЪЩО ПЪК ТОЙ ЛИ?! БОЖЕ ОПАЗИ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДНЕ. АКО НЕ ГО БЯХА НАПРАВИЛИ МИНИСТЪР ЕДВА ЛИ ЩЕШЕ ДА ИМА ПОПРИЩЕ ЗА ИЗЯВА НА ГЛУПОСТИТЕ СИ. КАКВО ПАДЕНИЕ. КАТО НЕ МОЖЕШ ДА ГОВОРИШ ПОНЕ СЕ НАУЧИ ДА МЪЛЧИШ. ГЛУПОСТТА НЯМА ПОЧИВЕН ДЕН.
140
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Nok (174)Е как кой? Имаше още един министър на просветата, който много искаше да стане професор. Той промени закона за научните степени и звания така, че подобни ... (хм, хайде да не конкретизирам, че ще ме изтрият) да могат да се хабилитират. И, както виждате, го правят! Особено в псевдонауки като политология (областта на този от снимката).Въпросният министър, който е лика прилика на В. Методиев, е Сергей Игнатов - също от ГЕРБ!
139
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Дръж се твърдо, професоре. Тепърва те започват..." - РАДАН КЪНЕВСъщият, а когото един негов съмишленик (да не му споменаваме името) бе написал също там: ***, ТИ СИ НАШЕТО ЗНАМЕ!Извинете за израза, но цитатът е точен!
138
0
 
16
 
! Отговори
Nok преди 9 години
Преди време имаше и един друг карикатурен герой в ролята на министър на образованието, *** се казваше Веселин Методиев.Та според него "Аз съм Българче" било шовинистично???И той като *** Танев (КОЙ *** му е дал професорска титла)е от дружинката СДС сега РБ...
137
1
 
16
 
! Отговори
Дане преди 9 години
Преди не бях много сигурен, но сега съм абсолютно убеден, че Тиквата е проклятие за България. Страната ни най-малко сега се нуждае от глупав лидер.
136
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БОСТАНът на тиквите ражда кратуни.Ха-ха-ха.И фраш от калинки. А калинките се хранят с листни въшки.
135
9
 
2
 
! Отговори
.. преди 9 години
До ПапатаМисля че пуританския ви подход е идейно оправдан,но неприложим на практика.Не се опиянявайте от идейната си чистота.Все пак затова СДС загуби първите избори.Ако аз бях министър, щях да постигна това което този министър иска-да разгради старото.Но без да атакувам старото(времето за това беше в началото на 90-те),а да наложа ново,което да измести старото.Същия резултатКакто и с паметника на съветската армия - не разрушаване, а преместване, защото иначе пак ще го блокират и доникъде.
134
3
 
18
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Борисов да си прибере министрите - недоразумения и да си ходят,докато не е късно , защото народът ще ги измете!
133
1
 
21
 
! Отговори
daskal преди 9 години
До кога ще търпим неграмотници във властта и политиката? В цивилизованите държави за такива изцепки се подават оставки. А у нас се отваря политически чадър. Докога ще търпим хора призоваващи да се учи английски а не призовава първо да се научи родния език?
132
2
 
23
 
! Отговори
Даси преди 9 години
Не виждате ли, че Тиквата се обгражда от *** за да личи по-малко собственото му малоумие.
131
0
 
25
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
Всички възмутени ,шокирани,опулени,разочаровани и тн.Само на министъра не му пука и на Радан Кънев разбира се също.И този ще прави реформи по свои тертип.В нормалните държави след такава реакция на хората на министъра му се иска оставката или тои сам си я подава.При нас обаче това не е така и всичко се замазва и подминава.Ега ти демокрацията,ега ти тюрлю гювеча които е наречен министерски съвет.ББ ако си беше на мястото до сега трябваше вече да му е разписал оставката.
130
17
 
3
 
! Отговори
АНТИТОЛЕРАСТ преди 9 години
АШКОЛСУН, на него и на Москов. Понякога мъжкото в БГ вземе,че се прояви!Но няма страшно, опитите да го довършат, продължават.
129
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понеже е казал да не оставяме арменци и еврей да се подиграват с нас,дайте да го махаме и него,че нали всички марморите че именно управляващите са бездушни страхливци без мнение и мислят само за пари,този си отвори за нещо устата и бил некомпетентен.