На празничната маса избягвайте комбинацията хапка-глътка

Съветите на д-р Гайдурков как да си приготвим здравословна и вкусна храна
24 дек 2014 15:53, Анисия Иванова
29
На празничната маса избягвайте комбинацията хапка-глътка
Снимка, архив Булфото

Празничната трапеза предлага много изкушения и съблазни. Подготвяме я с желание и се стараем да направим  вкусни и разнообразни ястия, но често, след като сме хапнали, имаме дискомфорт, тежест, чувстваме се уморени и отпаднали.

За това как да приготвим и да комбинираме празничните блюда, как храната ни да бъде и полезна, и вкусна, съвети за Dnes.bg даде диетологът д-р Георги Гайдурков.

По думите му не случайно българинът в миналото е влизал в коледните и новогодишни празници с един предшестващ пост, с който организмът се е прочиствал. Тогава няма опасност да се консумират традиционните празнични храни, защото това, което слагаме на масата в тези дни, е всъщност българска празнична гозба, а ежедневието на нашенеца в миналото е било много семпло – голяма част от храните са били сурови, припомни диетологът.

При подготовката и консумацията на храната е добре да спазим основни правила, така че празникът да е удоволствие, а блюдата да са здравословни.

По препоръка на доктора това, което сме приготвили за десерт – плодовете и сладките храни, е хубаво да се приемат в отделно време. Те могат да бъдат сервирани преди другата храна или след като мине известно време от основните блюда. Добре е десертът да бъде отложен във времето, да не е непосредствено след хранене, защото в него има захари, които ферментират.

Добре е алкохолът да е изместен напред преди храненето.

Храносмилането е фин, сложен процес на хидролиза, който е ензимно зависим и ако поливаме алкохол върху ензимите, нарушаваме целия този процес. Препоръката на доктора е алкохолът да се приеме като аперитив – домашната ракийка да е само със салатка, а да не е с цялото хранене, да няма комбинацията "хапка-глътка". Ако е вино, то също да е изнесено преди храненето. Алкохолът минава много бързо надолу в стомаха и така не се среща с храната.

Препоръката на диетолога е виното да е без сулфити, защото именно от тях боли глава. Виното, особено червеното, е традиционно за сезона и се смята за много по-полезно, тъй като там са антиоксидантите. Това вино в днешно време обаче е с консервант - сериста киселина. По думите на д-р Гайдурков сулфитът е по-токсичен от алкохола, някой път от една чаша вино може да боли глава – и това не е от червеното вино, а от сулфита. Много хора слагат по рецепти дори и в домашното си вино сериста киселина.

Много пъти, когато човек се весели на празник, иска алкохолът да бъде успоредно с храната. Има вариант и за това, обясни докторът. В този случай вратичката е да се ползва джинджифил – преди, по време и след консумацията. Той може да бъде и на прах, и на корен, а подправката блокира процеса на вторична ферментация.

Така че дори да смесим алкохол и храна, ще се предпазим от ферментация. По същия начин, ако изядем десерта на празника веднага след храната, с малко джинджифил пак няма да има този дискомфорт, който е свързан с вторична ферментация и образуването на много отрови в тялото ни.

Друго правило, което е добре да се спази, е използването на мазнината.

Растителната мазнина, минала термична обработка, е едно от най-вредните неща в храната ни. Препоръката на диетолога е мазнината да не се обработва термично. Ако слагаме мазнина – олио, зехтин, краве масло, да я слагаме, след като храната е готова. Това касае не само пържената мазнина, а и тази, която е варена или печена, тя също се превръща в алдехиди, кетони и други вредни съединения.

За да се избегне това, тя може да бъде сложена накрая. Може това, което е запръжка в традиционната кухня, да бъде задушено с лук, с малко водичка или домашен бульон и подправки, и се получава същият вкус на запръжката, без мазнината да се обработва термично. Ако все пак домакинята желае да ползва мазнина, може да ползва кокосовото масло, което е устойчиво на висока температура.

Една домашна баница също може да бъде направена и доста здравословно. По думите на д-р Гайдурков най-вредният момент е мазането на тавата с мазнина, която прегаря при високата температура. Това може да го избегнем, като сложим отдолу оризова хартия и отново да направим вкусна баница. Разбира се, питките и баниците може да ги направим и от пълнозърнесто брашно, а най-полезен е древният вид жито - лимецът, който вече го има и у нас. В него има и набухвателни свойства и може да не ползваме мая при приготвянето му. В тези питки може да избегнем добавянето на сол и олио, а да вдигнем аромата, като използваме подправки – чеснов прах, чубрица, ким.

Ако сложим мазнина в тестото, тя прегаря и се получава същият негатив с термично обработената мазнина. Маслото може да го сложим после – след изваждането на питката или баницата. По същия начин след изпичането може да омазним щрудела и тиквеника. Става също толкова вкусно, без да има негативи за стомаха ни, каза докторът.

Другата препоръка на д-р Гайдурков е в празничните гозби да се внимава със солта. Натрият е този, който прави хората дебели, защото задържа вода. Затова на сутринта може да се събудим с два-три кг отгоре, предупреждава той. Солта можем да я заменим с така наречената диетична сол, в която натрият е заместен с около 66% калий.

Добре е да не използваме готовите консерви и полуфабрикати. Можем да си направим сами мезетата по много прости стари рецепти. Това могат да бъдат домашно сушени меса, дори в хладилника може да си направим пастърма, съветва диетологът. Едно от най-вредните неща, които консумираме, са готовите колбаси, където присъства един от най-токсичните консерванти – Е 250 - натриевият нитрит. Него го има във всеки кренвирш, шунка, луканка.

Относно съчетаването на храните диетологът препоръча въглехидратната храна да е предходна, преди животинските белтъчини. Оризът, картофите или другата гарнитура е добре да се консумира непосредствено преди месото. Тогава те се подреждат на етажи, на пластове в нашия стомах, това е много по-леко и стомахът ни не се бори с тази несъвместима комбинация въглехидрати-животински белтъчини. Тази последователност ще ни достави удоволствие да не ядем разделно, но организмът ни ще я приеме като разделно хранене. Ако трябва да ги смесим, тогава нека да има достатъчно подправки, в частност джинджифил.

И свинското и пуйката имат място на трапезата в тези дни.

Препоръката на диетолога е печената пуйка да бъде приготвена със зеленчуци, а ако има ориз за плънка, може да го хапнем преди месото. Пържолите могат да бъдат запечени, вместо да ги пържим в растителна мазнина. Добре е месата да бъдат оставени по-алангле. Твърдо свареното и пържено месо се отдалечава много от нашата биохимия. Още един съвет, когато консумираме празничната храна – особено месните блюда, нека всичко това да е придружено с една голяма, сурова, сезонна салата от морков, цвекло, целина, ряпа, пащърнак, гулия и други кореноплодни. Тя помага в смилането на тези плътни храни.

Най-доброто нещо след празника е да дадем почивка на стомаха си и на целия организъм.

Да не забравяме, че в църковния ни календар има няколко постни дни след Нова година. Не случайно традицията ги е въвела. Най-добрият вариант е да направим два-три дена на сурова растителна храна – около 3 дена може да приемаме плодове, прясноизцедени зеленчукови сокове.

Когато приемаме алкална храна като зеленчукови сокове – морковен сок, от тиква, от магданоз, копър, спанак и други, най-бързо се неутрализират отровите. Зеленото смути е много подходящо, то може да се разреди с фреш от морков, краставица и да получим една сурова крем супа. Ако ни е трудно да бъдем само на плодове и зеленчуци, може да добавим и сурови ядки. Те няма да нарушат прочистването, а така ние ще го изкараме по-леко, препоръча диетелогът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
18
 
! Отговори
2014 преди 9 години
съветите на д-р Гайдурков са много точни и разумни , но за разумни хора не за мутантите по българските земи.
12
1
 
8
 
! Отговори
един българин преди 9 години
Еми... именно комбинацията "хапка-глътка" е най-добрата комбинация!По-точно обратното трябва да важи: "глътка-хапка". С мезе алкохолът се точи като олио, мазно-мазно. Ако е само глътка, глътка и пак глътка, без хапка - ще последва кюф и туп - под масата!А глътка-хапка-глътка-хапка е перфектната комбинация!И финалът е завършен, както се изразяват дегустаторите! Наздраве!
11
13
 
11
 
! Отговори
доброжелател преди 9 години
Аз го познавам този д-р Гайдурков,пълен мошеник,не вярвайте и на дума от това,яжте и пийте колкото си щете!!!!
10
0
 
28
 
! Отговори
Подкрепям Футуролога преди 9 години
Слава във висините Богу, на земята - мир, а между човеците - благоволение!Така са се поздравявали нашите деди на този светъл празник.Пожелавам на всички весело прекарване, здраве, радост и много успехи!
9
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не забравите да сложите и турска баклава и кадаиф - трябва да сме полит.коректни и да се подготвяме за новото робство!
8
3
 
28
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Ееее абе тоз Гайдурков що си не гледа гайдата бе,то да та учи некой на стари години как и кво да ядеш требе е ептен изперкал та даже и малко превартел ама инак нека си дава акъл де,то чунким некой него ша слуша а пък инак кога пиеш червено вино требва са замезва здраво с мръвка дебела и суха луканка а кога е бело може и с диви круши ако щеш а пък ракиа и мастика си обичат цеденото млеко с чесън и орехи пък ако има и нечесън-бегайте търсете булката...айде със здраве и умната,ей...
7
0
 
10
 
! Отговори
VESELI PRAZNICI преди 9 години
JIVIZDRAVIVESELIUSMIHNATISHTASTLIVI.
6
3
 
17
 
! Отговори
ицо преди 9 години
Ето рецептата:Хапвате разумно, може да се пийне малко повече, но секса не трябва да се ограничава... :)
5
14
 
3
 
! Отговори
Ванга преди 9 години
2015-а последна година преди Апокалипсиса!Ке има земетресения, цунами и Велико преселение на народите.2015 г. ке е предпоследната година на Апокалипсиса, който ке дойде през 2016-а.Ке има много природни бедствия-земетресения, цунами. Конфликти между различните страни и пак финансова криза.
4
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво бееее, големи съвети- да пиеш вино преди яденето. да не съм на парти, че да пия чаша вино на крак докато си обсъждам бизнес проектите с други бизнесмени? Аз съм тръгнал да пия 2 кила домашно вино днес и как ще стане номера да го изпия без да замезвам, а след като го излупам да тръгна да ям,бе докторче.Наздраве с едно JB с бадемки, а след малко като стане агнешкото с ориз се мятам на домашното червено зайберче.
3
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И аз ще ви дам един съвет- напийте се и се наяжте до насита, и не се лишавайте от нищо. Изминала е поредната година и сега му времето да се отпуснете, да си отделите малко време за себе си и да се насладите на малките удоволствия в живота. Няма нищо по-хубаво от това да се напукаш в компанията на любимите си хора. :D
2
4
 
37
 
! Отговори
сск преди 9 години
Я още от сега се запуках с греяна ракия докато дойде жената и тъщата ше съм в джаза
1
1
 
23
 
! Отговори
Дядо Коледа преди 9 години
И не прекалявайте с храната, като в същото време гледайте да не смесвате много храните!