Патриарх Неофит пожела мир и благоденствие на народа

Да има жертвена любов не само към Бога, но и към ближния
24 дек 2014 19:18, Александър Попов
28
Патриарх Неофит пожела мир и благоденствие на народа
Снимка: Булфото, архив

Да бъде благословена празничната трапеза на Бъдни вечер, която ни дарява с домашен уют, с приятни часове около тлеещия бъдник и с радостни семейни преживявания. Това пожела патриарх Неофит в словото си за Бъдни вечер, произнесено на вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Благодатта и мирът на родилия се Богомладенец и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас, пожела на всички българи Негово светейшество.

С трепет в сърцата, дълбока вяра и с неизменна надежда във великия, дивен Божи промисъл и тази година посрещаме Рождеството на нашия Господ и Спасител Исус Христос. Посрещаме Богомладенеца, дошъл в нашия свят тихо и скромно, роден далеч от мирската суета - така, както подобава единствено на Самия Бог, каза в словото си патриарх Неофит.

По думите му Христос е нашата надежда и нашето упование. Той дойде, за да имаме живот и да го имаме в изобилие. Дойде, за да обнадежди обезнадеждените и да им посочи пътя към Царството на Отца Си, където сме призвани всички ние-верните на Неговото обещание. Бог стана Човек, за да станат синовете човешки синове Божии, припомни Негово светейшество.

Ето защо, в навечерието на Рождеството на Божия Син, се обръщаме към всички вас - верни чеда на Неговата Църква - с послание за жертвена любов не само към Бога, но и към ближния. Към онзи до нас, който страда от болест и немощ, от самота и липса на елементарни условия за достоен живот, каза патриарх Неофит.

Той призова да проявим на дело нашата християнска вяра и нашата християнска надежда, като помислим за ония, които и Христос не беше презрял - "ония малките", онеправданите, унизените и оскърбените, като им покажем силата и величието на Христовото Рождество и как то променя и най-безнадеждния, на пръв поглед, живот. Нека с живота си подражаваме на Господа, като бъдем Христови ученици не само на думи, но и на дела, призова Негово светейшество.
 
На вечерната служба за Бъдни вечер българският патриарх пожела да има "мир и благоденствие за нашата Църква и нашия народ, мирни и честити дни и години, и преуспяване в Божията истина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: Неофит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
до номер 19 преди 9 години
В Гърция и в Румъния Коледа се празнува на 25-ти декември.
16
3
 
4
 
! Отговори
2014 преди 9 години
Стига сте ни занимавали с тези социални *** -попове,владици и патриарх.Само се опитват да блокират развитиетона хората. Забравете ги.
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гърците, сърбите, македонците, руснаците, арменците и румънците празнуват на 7 януари. Тогава е Източноправославната Коледа.Но ние нали сме въртеливци - празнуваме с европейските ни партньори, нашите нови братя, нищо че вярата ни е друга.
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Релгията е средство за манипулация на глупаците. Тя не е донесла нищо добро на никого - само войни и разделение на хората.Поповете трябва да се избесят по стълбовете на Цариградско. Те предедоха Левски.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да бе го пожелал на вярващите партийци
12
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Православното РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО е на 7 януари.Днес празнуват католиците. Българите не сме католици, но политиците ни са *** на *** седалищни части.
11
3
 
4
 
! Отговори
xyz преди 9 години
CHESTITO ROJDESTVO HRISTOVO !!!
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички попове са лицемери - тънат в разкош и разврат, а народът изнемогва.Слуги на Дявола !
9
6
 
5
 
! Отговори
ДО НОМЕР 10 преди 9 години
До АнонименЧИСТ ДС-БОГОХУЛНИК!!! ГОВОРИ ОТ ИМЕТО НА БОГ, КАТО ЧЕ ЛИ ГО Е ИЗПОВЯДАЛ В ДС-КИЛИИТЕ НА БКП-ТО....
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха-ха, тоя, не е никакъв Патриарх, а само един назначен мегафон на Боко Тиквата.
7
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Бог да прости греховете на всичкиДа даде ум и разум на всички политици по целия святНека даде разум и просветление на Българския народ за да не оставя никой да се гаври с негоАмин
6
6
 
4
 
! Отговори
свещеник преди 9 години
И на този свят ден гадния и *** червен *** не мирясва . Явно господ ще се погрижи за него . Вижте му коментара 2 , това човек ли е според вас , не това е *** и *** .
5
3
 
6
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Личния пример е много важен тръгнете между хората,а не да чакате да ви дойдат на крака пък кой знае може и да ви повярват.Всичко останало е само думи изказани с благ глас.
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бог е казал, първо към ближния после към Бога !
3
14
 
8
 
! Отговори
Мирянин от 218 преди 9 години
Благодарим ,Отче, за хубавите думи, но те са само едни пожелания. Приканвам всички православни миряни утре да отидем на черква и да се помолим за здравето на Вторият син Божи,появил се във великата руска земя сега и с действията си храни,топли, облича и пази мира над народите от целия свят от тъмните сили на новите римлянАмин
2
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Да има жертвена любов не само към Бога, но и към ближния"Единствено към ближния. Бог е огромна лъжа.
1
9
 
8
 
! Отговори
Весела Коледа! преди 9 години
Всички подклаждащи омраза като футболни хулигани и други крайни групировки не са християни , за това само Господ може да ги накаже