Властта се уплаши от нови протести за ток

Преглед на по-интересните теми от печата за 24 декември
24 дек 2014 07:30, Александър Попов
103
Властта се уплаши от нови протести за ток
Снимка: Reuters

"Властта се уплаши от нови протести за тока", отбелязва във водещото си заглавие "Дума". Министерството на енергетиката поиска от ЕРП-та да представят информация за какъв период са отчитали електроенергията през последния месец. Същевременно стана известно, че проверката е по нареждане на премиера Бойко Борисов. Правителството имало сигнали от граждани, които се съмняват, че фактурите им за ноември са необосновано завишени.

Според челото на "Стандарт" дългите сметки за ток ще спрат. Проверката на ЕРП-тата ще покаже защо ще засичат електромерите на 40 дни в месеца, когато се харчи най-много. Новината за проверката на ЕРП-тата е акцентна и за "Преса".

Грипът "Тексас", който ще ни разболява тази зима с познатия "Калифорния" или свински, е мутирал. Това означава, че защитата на противогрипната ваксина ще е по-ниска, заразата ще разболява повече хора и случаите на тежко протичане на болестта ще са над нормалното ниво, съобщава за "Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Новината идва от Центъра за контрол на заболяванията в американския град Атланта и се базира на изолираните доказани случаи на грипа при пациенти от Северна Америка.

Съществува голяма вероятност през следващата година цените и обемите на медицинските дейности, които покрива държавата, да останат същите като през тази година заради поредното неразбирателство между лекарите и здравната каса по подписването на националния рамков договор. Вчера надзорът на НЗОК не успя да постигне съгласие за приемане на договора, пише "Сега". Причината беше искането на лекарския съюз за увеличение на цените на клиничните пътеки за инфекционни болести и диабет, което ще натовари бюджета с почти 6 млн. лв. Съсловната организация поставя това условие, за да подпише НРД 2015.

В интервю за "24 часа" Цветан Цветанов, лидер на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията, съобщава: "С бившия федерален министър Ханс-Петер Фридрих, който в момента отговаря в Бундестага за контакта със сестринските партии в другите парламенти, както и с Ханс-Петер Ул се договорихме да създадем работни групи между фракцията ХСС/ХДС и ГЕРБ по три направления - вътрешен ред, сигурност и правосъдие. От страна на Бундестага ръководител ще е сегашният говорител на фракцията по тези теми Щефан Майер, а от наша по тяхно настояване ще съм аз, по икономика и енергетика, с ръководители съответно Ханс-Петер Фридрих и Делян Добрев. Обмисля се и трета група - за медии, култура и образование. В началото на 2015 г. ще направим работно посещение в Берлин, където ще договорим съответните стъпки. Въпреки че бяхме в опозиция, през последната година и половина имах изключително динамично сътрудничество с федералното министерство на вътрешните работи, с Бундестага - вътрешната и външната комисия, както и с представители на канцлерството, което роди силно доверие и възможност да правим заедно реална политика."

С 15 на сто по-евтин ще излезе празничният харчлък покрай настъпващите Коледа и Нова година, показва проверка на "Телеграф". Средно по 50 лв. харчат българите в минута в супермаркетите за предстоящите празници.

Двете последователни почивни петдневки, които мнозина съчетаха в една над 10-дневна коледна ваканция, опразниха централните градски улици още от обяд, отбелязва "Стандарт". Колони от автомобили и интензивен трафик се образуваха главно на изходите на София и големите градове в страната. По предварителни данни на Института за анализи и оценки в туризма около 800 000 българи са напуснали домовете си, за да празнуват Коледа и Нова година навън. Повечето от сънародниците ни се прибират по родните си места, не малка част са предпочели да празнуват в българските курорти.

Предстоящите коледни и новогодишни празници са добър повод да си зададем въпросът работят ли българите по-малко и почиват ли повече в сравнение с другите страни, изтъква "Преса". Според класацията на hotels.com първенец по почивни дни е Русия с 40 дни за разпускане. Най-зле от към платен отпуск са САЩ, тъй като страната е единствената развита икономика в света, където той не е гарантиран със закон.

Над 90 процента от хората с минимални доходи през 2014 г. няма да могат да получат обратно авансово удържания им данък заради ограниченията при ползване на облекчението, алармира на първа страница "Сега". Трудовите доходи на тези данъкоплатци попадат в годишния лимит от 4080 лв., който дава право за ползване на преференцията, но извън тези суми хората са получавали други необлагаеми доходи като добавки за гледане на дете, обезщетение за безработица, минимални лихви по дебитни карти, рента и др. Така кръгът от хората, които ще могат да ползват данъчното облекчение, е силно ограничен и се очаква да е около 20 000 души. Това показва анализ на Националната агенция за приходите, уточнява изданието.

"Програмисти и продавачи - най-търсените догодина. Работодателите предпочитат служители, които съчетават няколко длъжности. Кол центровете наемат хора с английски и френски. Все по-голям дефицит на лекари и учители", прогнозира за следващата година на първа страница "Труд".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
8
 
! Отговори
66 преди 9 години
Няма да има протести.Протестърите вече са във властта и оглеждат какво е останало за крадене!
47
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уплашили се. Тикви Съсипаxа ни.
46
1
 
18
 
! Отговори
Власт? преди 9 години
Тя една власт ега ти и властта
45
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сектор "Юруш" като няма "Паток" ще иска евтин ток !
44
14
 
8
 
! Отговори
ГЕРБАДЖИЯ преди 9 години
ОПИТИТЕ ЗА НОВА МАНИПУЛАЦИЯ НА НАРОДА ---ЧРЕЗ ИЗКУСТВЕНО ЗАВИШАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ТОКА -----НЯМА ДА МИНАТ!НОВА "КОМУНИСТИЧЕСКА КОНСПИРАЦИЯ" ---НЯМА ДА БЪДЕ ДОПУСНАТА!
43
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойчо има три варианта:- подвива опашка и прави каквото му кажат "малките"- пие пак кафе с Местан (Доган) и БОСТАН става управляваща коалиция- прави се на мъж, февруари пак го гонят с камъни и той пак вдига кръвно.
42
6
 
16
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
НЯМА ВИСОКА ЦЕНА НА ТОКА---ИМА НИСКИ И МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ !ИМА САМО ---ИЗКУСТВЕНИ ЗАКОНОВИ ПРЕЧКИ ЗА САМОСТОЯТЕЛНО РАЗВИТИЕ НА ЛИЧНОСТТА В БЪЛГАРИЯ.ИМА САМО ---ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАВАНА БЕДНОСТ И МИЗЕРИЯ ОТ ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ НА ПОЗИТАНО!
41
4
 
22
 
! Отговори
НЕЩАТА СА ПРОСТИ: преди 9 години
ДОХОДИТЕ СА НИСКИ И ИЗКУСТВЕНО ЗАНИЖЕНИ ----ЗА ДА НЯМА БОГАТА И ЗАМОЖНА СРЕДНА КЛАСА В БЪЛГАРИЯ!!!БОГАТА И ЗАМОЖНА СРЕДНА КЛАСА--ОЗНАЧАВА НЕЗАВИСИМ И СВОБОДЕН НАРОД, ВЪН ОТ МАНИПУЛАЦИИТЕ НА ВЛАСТТА И ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ!това означава:--ТРУДНО И НЕВЪЗМОЖНО ПРОКАРВАНЕ НА ЛОБИСТКИ И КОРУПЦИОННИ ПРАКТИКИ В ПОЛИТИКАТА И ЖИВОТА !--ТРУДНО ОГРАБВАНЕ НА ТРУДА НА ХОРАТА, ЧРЕЗ ИЗКУСТВЕНИ ЗАКОНОВИ ПРЕЧКИ И ПРАВИЛА!
40
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо властта не се уплаши когато вдигна цената на тока?Защото разчита на овчия манталитет на болшинството,което го мързи да си поиска правата,а само мрънка по форумите и в кръчмите след една ракия.Никой няма да ви направи живота по-добър,ако сами не си го извоювате.
39
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво ни баламосват с надписани сметки и по-късно засичане на електромерите.Истината е,че тази власт отново вдигна цената на тока и затова сметките ни са с 20% по високи.Всеки грамотен българин може сам да си сметне по какви цени е плащал миналата година ,по какви цени днес и да види разликата.Така че,НЕ НИ ЛЪЖЕТЕ,НЕ СМЕ ТОЛКОВА ПРОСТИ,КОЛКОТО СИ МИСЛИТЕ!!!
38
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледам снимката на ББ и си мисля, какви ли мисли са щъкали в празната му кратуна ако е имало такива. Но една мисла е имало задължително, матриял, ще ви яхам докато сте така проЗДи да ми целувате това и да ме избирате. И ще ви бруля, бруля като стар орех. А на Странджата ще му дам да ме цуне изотзаде, той най-добре го прави миличкия.
37
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цената на тока няма нищо общо със средната заплата или пенсия. Тя и цената на сиренето е висока за такива заплати. И цената на свинското. И цената на бензина. Ама срещу това някак не скачате. А истинският проблем е, че не цените са високи, а доходите са ниски. БЕЗУМНО ниски. А НИКОЙ, повтарям НИКОЙ не скача срещу това. А в бизнеса пари има бол. Спокойно повечето фирми могат да дават нормални заплати от по 1500-2000 лв. Но защо да го правят, като има балъци (цял народ) да им работи за 500? А с разликата да генерират огромни печалби.
36
21
 
5
 
! Отговори
Винету преди 9 години
А защо заглавието на тази новина се позовава точно на в. "Дума"? Сами си направете извода на кого служи този сайт. То затова и тук има толкова червени плюещи мравки и редовно се манипулират коментари и плюсовете и минусите. За интелигентните не е трудно да се сетят на кое и колко да вярват.
35
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бам-Бум... Пак евтин ПиАр за пред матр'яла.
34
3
 
19
 
! Отговори
до 45 преди 9 години
***, ЕРП-тата не вдигат тока. Вземи се пообразовай малко. Цените се определят от Правителството и слугнажният му орган ДКВЕР.
33
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Та да не се учудите, ако утре Боце ви позвъни на вратата, за проверка на електромера.
32
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бащицата Борисов лично ще провери всяка сметка и ще накаже строго виновниците. Аман от *** милиционерски ПР, в стил "Андропов".
31
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наскоро един приятел, който от дълги години живее зад океана - първоначално в Канада, а впоследствие в САЩ, сподели, че бил шокиран от учебно помагало по география на малкия му син, в което на картата на Балканския п-в НЯМАЛО държавни граници м/у България, Румъния, страните от бивша Югославия и даже Гърция/?/, а пишело "ТЕРИТОРИИ за ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ" ?!?!?! Ако наистина е вярно / а той не е от хората, обичащи да послъгват!/, то нещата явно "си идват на мястото". Въпросът е ЗА КОГО?
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На края ще стигнат до заключението да се плаща на равни месечни внски за да не се забелязват далаверите. Така и мит'ряла и управляващите и ЕРП ще са доволни.
29
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В този сайт се появи едно природно недоразумение което си е поставило името "Странджа". Знаем от Вазов кой е Странджата. Каузата е била освобождението на България от Турско робство. Новият Странджа обаче е объркал каузата. "Бори" се недоразумението за да убеждава, че Борисов е нашия спасител. От какво ще ни спасява вожда му така и не разбрахме но ни окраде здраво и натика в бедността и отчаянието. Натресе се отново пак да ни спасява. Е. като му изплатим 8.2милиарда а той открадне половината.