Пращахме по-малко SMS-и по Коледа, повече говорихме

По-интересното от прегледа на печата за днес, 27 декември
27 дек 2014 07:30,
7
Пращахме по-малко SMS-и по Коледа, повече говорихме
Снимка: Reuters, архив

Абонатите на трите мобилни оператора тази година са се поздравявали по-малко с кратки текстови съобщения (SMS) за Рождество Христово в сравнение с миналата година, отчита "Стандарт".

Изпратените SMS-и от 12:00 часа на 24 декември 2014 г. до 24:00 часа на 25 декември са общо около 13 милиона. През 2013 г. те са били 16 милиона. Клиентите на VIVACOM са пратили 4,6 милиона SMS-а. След това са тези на Telenor - с 4,4 милиона. На трето място са абонатите на MTel с 4 милиона съобщения.

Тази година в България има увеличение и на телефонните обаждания. Все повече хора предпочитат да поздравят близки и приятели в телефонен разговор. За промяната в статистиката допринасят и чат приложения като Viber, WhatsApp и Facebook Messenger.

"България е на първо място сред предпочитаните дестинации за новогодишните празници", отбелязва сайтът на "Труд", предавайки думите на Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. "В страната ни най-търсени са балнео, спа и уелнес туристическите места. Това са Велинград, Поморие, Сандански, Хисар, Кюстендил, Вършец и навсякъде, където има топли минерални води, включително и в зимните курорти хотелите, които предлагат балнео, спа и уелнес; местата, където може активно да се практикува ски и сноуборд това са около 36 зимни курорта в България, които предлагат такива услуги; различни къщи за гости, вили и малки семейни хотели, които предлагат уютна обстановка, храна на бавен огън и екологично чисти продукти, обясни той.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) се самосезира за сметките за ток. Повод бе повдигнатата от премиера Бойко Борисов на последното заседание на Министерски съвет тема за спазването от страна на електроразпределителните дружества (ЕРП) на сроковете за отчет на фактурите, разяснява "Стандарт".

Притеснението е, че хората може да получават сметки за изразходван ток например за 40 дни и така да се завишават сумите за плащане през месеца. От КЗП изтъкват, че периодът на отчитане на количеството потребен ток е не по-дълъг от 31 дни и той изрично е посочен в Правилата за измерване на количеството електрическа енергия.

България е отложила насрочената за януари 2015 г. визита у нас на турския премиер Ахмет Давутоглу, твърди англоезичният сайт "Тудейс Заман" на турското опозиционно издание. Причината била нежеланието на София Давутоглу да посещава страната ни преди насрочените за юни парламентарни избори в Турция. Според изданието, българската страна не искала да има такава среща, без да е ясно дали Давутоглу ще продължи да бъде премиер след вота.

Посещение на турския премиер в България въобще не е било планирано през януари, заявиха представители от МВнР пред "Труд". Според дипломати публикацията на "Заман" може да е част от войната на турския президент Реджеп Ердоган, който се закани, че ще изкорени движението на мюсюлманския лидер Фетуллах Гюлен и движението му "Хизмет".

Последният лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов смята, че президентът на Русия Владимир Путин е успял да спаси страната от разпадане, предава Газета.ру, цитирана от "24 часа". "Аз мисля, че всички ние, руските граждани, трябва да разберем, че той спаси страната от разпадането, което беше започнало", е казал Горбачов по време на представянето на своята нова книга. Той е добавил още, че делото, което е извършил Путин, ще влезе в историята.

Осигурителният институт ще изплаща по-бързо болничните. Парите ще получаваме до 5 работни дни от подаването на документите в института, съобщава "Преса". Това ще стане след 1 януари, когато болничните ще се подават по електронен път. Жълтата хартиена бланка, която всички добре познаваме, след няколко дни ще отиде в историята. От 1 януари информацията от нея ще се подава по електронен път директно от лекарите към НОИ. От 2016 г. електронно ще се подават и документите, които работодателите изготвят към болничния.

Непознат за българските бащи се оказа международният Ден на бащата, който отбелязахме вчера на 26 декември, коментира „Преса". Малцината родни татковци, които бяха излезли на разходка в центъра на София с децата си бяха изненадани да чуят, че днес имат празник, но споделиха, че използват почти всяка свободна минута, за да отделят време на децата си. "В днешно време е смелост да имаш деца", признаха те. "Цялото свободно време се отделя за него", призна един от бащите, решил да изведедетето си в градинката пред Народния театър "Иван Вазов" въпреки ниските температури. "Пожелавам да има все по-малко хора, на които липсват парички, за да си позволят елементарни неща", каза таткото. С двете деца и придружен от мама навън, въпреки студа, се оказа и друг татко. Той бе лекар и със съжаление сподели, че все по-рядко намира време за децата. "Работата отнема много време, особено при лекарите", сподели мъжът. "Преди години българите са имали по 5-6 деца, докато при нас да имаш две деца е смелост. Може би от тази гледна точка сме смели, а и все още сме тук. Опитваме се да им даваме каквото можем, но най-вече да ги научим да мислят и да бъдат хора", каза той.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е ЗАЩО ДА ПРАЩАМ СМС-и КАТО МОЖЕ ДА СИ ГОВОРИМ БЕЗ ПАРИ? С ЕДИН ВАУЧЕР ЗА 10 ЛВ.СИ ГОВОРЯ ЦЯЛ МЕСЕЦ В ГРУПА ЗА ПРИЯТЕЛИ.
3
1
 
3
 
! Отговори
Галин преди 9 години
някой може ли да ми даде на пеевски номера, да му се обадя да му честитя първият сняг?
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нали има фейсбук, какви смс-и
1
9
 
13
 
! Отговори
25 ГОДИНИ СТИГАТ ! преди 9 години
Всеки ден членство в ЕС е стъпка към Ада за България, откъдето връщане назад няма !