Шефът на "Гранична полиция" хвърли оставка

Вучков я приел, внесъл три доклада в МС за ситуацията на границата
Обновена: 29 дек 2014 14:22 | 29 дек 2014 13:05, Веселина Йорданова
89
Шефът на "Гранична полиция" хвърли оставка
Захарин Пенов. Снимка: архив, БулФото

Шефът на „Гранична полиция“ главен комисар Захарин Пенов е подал оставка заради катастрофата край Горно Ябълково, при която загина 34-годишният полицай Асен Асенов, а негови колеги бяха ранени.

Още по темата
Пенов е подал оставката си преди два дни по морални причини и министърът е решил да я приеме.

„Изказвам обаче висока оценка за работата му", съобщи вътрешният министър Веселин Вучков, цитиран от „Фокус“.  Министърът обяви това след среща на ръководството на МВР и синдикатите в министерството, които поискаха оставки заради тежкия инцидент на границата, при който камион с полицаи се обърна.

Пенов е директор на „Гранична полиция“ от август 2009 година.

Вучков заяви, че българо-турската граница е най-опасният участък. По думите му „военната операция“ там се е стоварила изцяло върху МВР, а Министерството на отбраната е в „пълна изолация“ по отношение овладяването на миграционния натиск.

Той съобщи, че в последния месец и половина проблемите в участъка са обсъждани на различни нива.

„Към средата на декември под политическото ни ръководство се реши, че операцията, която се провежда на границата и като форма, и като съдържание е изчерпана. Предложихме на Министерския съвет нова форма за овладяване на този миграционен натиск. МВР самичко не може да се справи с това предизвикателство", заяви Вучков.

По думите му три доклада по темата са изпратени от него на 23 декември до МС. Основният извод е, че командироването на полицаи от вътрешността генерира големи проблеми, защото те не са подготвени, а и с
командироването им се оголва вътрешната част.

„Идеята на тези три доклада е поетапно да прекратим командироването на полицаите на границата, да бъдат назначени 700 служители на „Гранична полиция“. Предлагаме и изграждане на преградно съоръжение от 131 км. Освен това съм внесъл в МС план с мерки срещу миграционния натиск", допълни Вучков.

Той съобщи още, че е предвидено изграждане на 110 км нови пътища, „за да не излагаме полицаите на риск“, което ще струва около 2,5 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още по темата: Захарин Пенов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
14
 
! Отговори
Един граничар от мин преди 9 години
С тази оставка няма да се оправи работата. Вземете превантивни мерки. Назначете кадърни момчета, истински родолюбци, върнете заставите и се поучете от старите граничари. Застанете твърдо на позиция и не давайте пиле да прехвръкне. Изгонете тия Евро наблюдатели, или ги изолирайте. Те само ни пречат и ни дават акъл дето пет пари не струват.
65
0
 
4
 
! Отговори
непукист преди 9 години
"Да бъдат назначени 700 служители на "Гранична полиция" .До колкото разбрах думите на министъра по телевизията става въпрос за временно назначени. Тука е въпроса кой е луд да постъпи на предварително оповестена временна работа?
64
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де, когато човек започва да работи или учи дадена професия все пак той преценя и плюсовете и минусите й!Аз работя като лекар и знам, че ще се срещам със всякакви хора- луди, пияни, маниаци, млади, стари, агресивни ,дрогирани и какви ли не още.Това са рисковете на професията,ако един полицай си мисли че трябва да има идеални условия за работа да не е ставал полицай!
63
0
 
6
 
! Отговори
1986 преди 9 години
Втори курсантски батальон - шеста рота! Момчето си отива! Ще заеме някой друг пост.
62
1
 
6
 
! Отговори
666 преди 9 години
Браво Пенов достоен кадър на ВНВУ Васил Левски.
61
0
 
2
 
! Отговори
Кажи им на тия хора преди 9 години
До Бегай работа, че идаВсе пак е преподавател по Наказателен процес в треторазряден университет , това си му е нормалното поведение.
60
0
 
20
 
! Отговори
1 ДФ преди 9 години
1. Няма армия 2. Няма законно основание армията да охранява границата. 3. Хуманитарните организации са против пришълците да бъдат ,,стресирани'' от хора с камуфлажи и бойна техника. Забележете, че на снимките МТЛБ не са в маскировъчен цвят, а оранжев - на гр. защита. 4. Ако някой полицай отиде на служба с камуфлажна дреха, ще го отчетат като сериозен пропуск и може да накажат него и началника му. 5. Е, преди 25 г. имаше ГВ, имаше полкове на БНА - Звезедец, Грудово, Елхово - предостатъчно!
59
2
 
10
 
! Отговори
Ванко преди 9 години
То великата армия кога и къде се е включила навреме, генералите се разхождат на вечни съвещания и учения, постоянно реват ,че няма *** и се чудят къде да командироват поредния батальон в чужбина за парички, за инспекции и пресконференции! Нещо да са свършили в България при всичките беди които се стовариха, все чакат някой да докладва някъде, друг да вземе решение и да пристигнат малко след медиите за да се отрази героичната им проява подобаващо!
58
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С една дума всичко си остава по старому. Полицаите от страната си продължават с тези безумни командировки до следващият инцидент. Пък до тогава ще му мислим
57
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно така наречената армия,която мете и чисти сняг в поделенията,защо не ходят да пазят и те ,имат коли камиони и всякаква техника,,а не да пият и да играят карти
56
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ми ще я хръли ми.как може полицаите да дават дежурства в колиби като пазачи.няма ли толкова фругони.
55
4
 
21
 
! Отговори
Бегай работа, че ида преди 9 години
Да ме прощава министърът Веселин Вучков, ама с тези си доклади се е заоправдавал като ученичка, типично за неговата академична среда!
54
0
 
23
 
! Отговори
Е-е-е-е ЕОН преди 9 години
Захарин е поредния бушон, на който му изгоряха жичките!
53
5
 
37
 
! Отговори
void преди 9 години
Камион с полицаи се обърнал в дере, шофьорът загинал. Трагичен инцидент - в това няма спор. Но какво общо има шефът на Гранична полиция с това че шофьорът на камиона по някаква причина е излязъл от пътя и с какво ще помогне оставката му? Разбирам желанието да се търси отговорност за всичко което се случва, но не бива и да се прекалява.
52
2
 
17
 
! Отговори
Свата преди 9 години
А, кога ще си хвърли оставката и оня Горнооряховския калтинец - зетя на мошеника Камен Пенков?
51
0
 
20
 
! Отговори
до турчин преди 9 години
хахах в кой свят си живял? границата се охраняваше от хиляди граничари живеещи в заставите. 26 дена на застава 4 дена почивка
50
4
 
19
 
! Отговори
кики преди 9 години
Вучков, а ти какво чакаш?
49
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поне е проявил достойнство. Във всяка нормална държава отговорните лица си подават оставките след подобен случай, а ако се случи в България е рядко събитие.
48
6
 
10
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Границата преди се пазеше от населението което живееше в тия райони. Сега хората се изселиха във вътрешноста някай са в чужбина и няма кой да пази. Командированите не познават района. Съкращават се 50% от съства на полицията и то от административния и от армитя и се сформира един полк от 5 батальона по един батальон на всяка гранична община в кординация с кметовете и всеки задържан имигрант да подържа за сметка на общината.
47
0
 
7
 
! Отговори
do 45 преди 9 години
пич като нз не пиши ! до 1998 паспортния контрол беше към ДС външни проверки и бариери се даваха от гранични войски както и охраната на ДГ. 1998ма паспортния контрол мина и той към гранични войски дойдоха боядисаха бордюрите черно бяло чено и т.н. забиха един пилон на 3та бариера вдигнаха знамето и завързаха едно постово куче. пред 2000тната гранични войски станаха Гранична полиция и от там към МВР заедно с КППтата и охраната на ДГ. Охраната на държавната граница винаги я е имала но ти Незнаеше