Здравното министерство вкарва аптечните вериги в малките общини

Две аптеки в София ще издържат трета в по-малък град
Обновена: 19 яну 2015 09:13 | 19 яну 2015 07:12,
8
Здравното министерство вкарва аптечните вериги в малките общини

Министерството на здравеопазването търси механизми за разкриване на аптеки и предоставяне на фармацевтични услуги в по-малки населени места, където те в момента липсват, пише в. „Сега”.

По думите на здравния зам.-министър Бойко Пенков в момента има 38 общини, в които няма аптеки. "Идеята е, ако дадено дружество иска да отвори 2 аптеки в София, да бъде задължено третата да е в община, където аптека няма, а четвъртата да е денонощна", каза Пенков пред всекидневника. Той поясни още, че са водени разовори със собственици на аптеки и според тях с приходите от 2 аптеки в София може да се издържа и да се избият разходите за трета в по-малко и по-бедно населено място.

Друг вариант, върху който се работи, предвижда отваряне на филиали на аптекарските вериги по селата. "В тях може да ходи фармацевт по 2-3 пъти седмично и да обслужва рецептите на хората", обясни Пенков.

По този начин до месец ще е готов моделът, по който ще се състави национална аптечна карта.

Преди време пък шефът на здравната комисия в парламента Стоян Тонев предложи лекарите да продават лекарства, като решение на проблема с липсата на аптеки.

Проверка на в.”Сега” показва, че освен в 38-те общини без аптеки у нас има областни центрове без нито една денонощна аптека. Това са Търговище, Шумен, Смолян, Разград, Перник, Плевен, Видин, Враца, Кърджали, Ловеч, София област.

Според европейските стандарти аптека с договор с касата трябва да има до 20 км от населено място, денонощна - до 30 км, а такава, в която се приготвят лекарства на място - до 50 км.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евала, за толкова години и толкова управления, само това правителство има наистина компетентен здравен министър!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега директорката на иал и нейния верен пудел спиров ще се родят!
5
0
 
5
 
! Отговори
РОСЕН преди 9 години
НЯМА НИКАКЪВ СМИСЪЛ ОТ .ТОВА ПРИ НАС В БРЕГОВО ИМАМЕ АПТЕКА ОТ ВЕРИГА АПТЕКИ ОТ ВИДИН НО ЦЕНИТЕ СА МНОГО ПО ВИСОКИ ОТ КОЛКОТО ВЪВ ВИДИНСКИТЕ ИМ АПТЕКИ
4
0
 
4
 
! Отговори
Краси преди 9 години
Освен това ако държава започне на субсидира аптеките, то ще са и нужни средства, за което ще скочат здравните осигуровки, което пък ще навреди като цяло на частния бизнес! Който има пари да отвори 2 аптеки в Сф и пари за трета, ще може да си позволи и една на село. Пък и за да не е на загуба, ще трябва да я разработи, а не само да има такава по документи, а всъщност само да прибира парички от държавата. За сега здравните реформи наистина ми харесват браво на Москов и екипа му!
3
1
 
6
 
! Отговори
Краси преди 9 години
За мен идеята е много добра! Разбира се, че всеки ще иска да отвори колкото може повече аптеки в София, затова мярката всяка трета да е в малък град или село ще регулира броя както в Сф така и на село. До коментар "2" няма как държавата да субсидира аптеките. Първо това е частен бизнес, второ предразполага към злоупотреби и трето ролята на държавата не е да дава пари на ляво, на дясно а да приема такива регулаторни механизми.
2
3
 
5
 
! Отговори
голфаджията преди 9 години
Държавата като е толкова загрижена за здравето на гражданите си, да субсидира (подпомага) аптеките в тези малки населени места за да може да работят и те на поне малка печалба (щото и там се плащат отопление, заплати осигуровки, данъци...) а не да кара частния бизнес да прави нещо, което не иска или по-точно нещо, което дори на теория е неизгодно.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бати глупостите. Това е явен признак че държавата и хал хабер си няма как да се справя с проблемите.