За добри пенсии да направим компромиси, зове Калфин

Увеличението на пенсионната възраст е неизбежно
Обновена: 23 яну 2015 22:13 | 23 яну 2015 22:11, Миглена Иванова
52
За добри пенсии да направим компромиси, зове Калфин
Ивайло Калфин. Снимка: архив, БулФото

Ако искаме да имаме стабилна пенсионна система и да гарантираме добри пенсии в бъдеще, всички трябва да направят компромиси. Това коментира в предаването “Панорама” по БНТ министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Още по темата
Според него до последния момент, докато не се обсъдят “внимателно и публично” всички елементи на пенсионната система, няма да има съгласие по реформата.

Калфин обаче предупреви, че ако “всеки се запъва и оставим системата такава, каквато е, гарантираме ниски пенсии”.

По думите му работодателите, синдикатите и политическите партии нямат единодушие по въпроса за промените. Той обаче посочи, че когато се прави реформа, тя не е самоцелна. Социалният министър определи пенсионната система като “потенциална бомба” и отново призова за компромис, визирайки несъгласието на работодателите за увеличаването на осигурителните вноски.

Калфин припомни, че предлага минимален ръст на осигуровките – от порядъка на 0,5 на сто годишно, което според него означава 3 лева допълнителен разход на 1 000 лева осигурителен доход. “Надали това ще е причината бизнесът да отиде в сивия сектор”, посочи той.

Министърът подчерта, че е неизбежно да се увеличи и пенсионната възраст, като неговото предложение е за плавен ръст с по 1-2 месеца всяка година.

Ивайло Калфин изрази несъгласието си за начина, по който бяха приети промените за прехвърлянето на личните партиди в частните пенсионни фондове – с допълнителен текст в Закона за бюджета на ДОО, без дебат. “Сега има възможност за дискусия как да се случва избора между солидарната и капиталовата система”, посочи той, като изтъкна днешните предложения на Министерството на финансите за избор между частен фонд и Сребърния фонд.

Социалният министър каза още, че се обсъждат различни варианти за системата на ТЕЛК заедно със здравния министър и организациите на хората с увреждания. “Преди да намерим добър начин, няма да правим резки движения”, каза той, макар да призна, че системата не е обективна и през нея неоснователно се “промушват” доста хора.

Още новини за пенсионната реформа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: МТСПИвайло Калфин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
34
 
! Отговори
кали преди 9 години
До там да се стигне . А защо държавният бюджет е твърде нисък и все нещо недостига за изплащане на паричните ресурси на българите . Защо българите са длъжни да заплащат държавни дългове . Каква е тази политика ???
40
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е написана в коментара на 36 . Тя обаче не се харесва на червения *** от 38 , защото и той спада към групата на лапачите . Вижте само колко е злобен и неадекватен . Такива са хората с манталитет на мандраджии .
39
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вземат се права на средната класа и бедната класа и се дава всичко на олигарсите. Докога такива реформи господа олигрхични кукловоди? Не забогатяхте ли дастатъчно за размерите и икономиката на една страна като България. Какво още искате, та вие имате всичко. Какво повече да ви дадем? Нали ви работим почти без пари, в отвратителни условия на труд, а че някои направо точат бюджета без даже да назначат хора, само по схеми, КАКВО ОЩЕ ИСКАТЕ БЕ? нЯМАТЕ ЛИ СТРАХ ОТ БОГА, ОТ ПРОВИДЕНИЕТО, Абългаромрази
38
0
 
35
 
! Отговори
Телезрител преди 9 години
Снощи в студиото на Панорама Даниел Митов се държа като ученик пред учител , успя да си каже урока с леки запъвания, общо взето твърде посредствено. Ивайло Калфин беше по-печен, избягваше капаните на Бойко Василев, горе-долу успя да се представи. Лютви Местан обаче веднага взе инициативата и не позволи на Бойко Василев да диктува играта беше като боксов мач между Крючко и Пулев Бойко Василев опита в началото да нанесе няколко слаби крошета, но накрая свали гарда и падна в нокдаун. Лютви Местан разказа играта на всички, включително и на водещия.
37
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
З а да се оправим реформите трябва да се концентрират върху най-нереформираната система - ДА ЗАПОЧНАТ С ОЛИГАРХИЯТА И ДА СВЪРШАТ С ОЛИГАРХИЯТА:1. да се забрани олигарси да имат медии.2. да се спрат всички кранчета на олигархията за източване на бюджетен ресурс. 3. да се разследва кои политици са работили и са обвързани икономически с олигарси. Като се установят конфликтите ивм на интереси да не могат да са политици.4. Еврофондове за олигархията - не повече от 1 евро. 5. Обществените поръчки
36
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А вие г-да политици и бизнесмени кога ще направите компромиси и ще върнете заграбените милиарди досега? Мисля , че ще стигнат.
35
1
 
34
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Възрастните дали ще се съгласят да получават повече и по дълго време,да не излязат на протест.
34
4
 
34
 
! Отговори
Аслан преди 9 години
Обществото трябва да се грижи за немощните, болните и недъгавите, инак поне да ги подложи на евтаназия, както е правил нацизма. Наложителна е коренна промяна към онези, невнасящи сега и невнасяли преди осигуровки като повечето ***. Обаче политиците се надпреварват да им дават незаслужени пари за да гласуват за тях и именно тука е проблема със справедливостта и далаверата. Премахването на минималната пенсия и тем подобни незаслужени давания е наложително, в противен случай всичко е загубено!
33
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствените възможни компромиси са свързани с това олигархията сама да си бръкне в джоба. Е нема а стане. Но компромисите които имаш предвид са във вреда на работещите и на пенсионерите едновременно. И в полза на олигарсите. Още дълго ще си министър, евродепутат, вицепремиер. Добре реформираш, затва.
32
7
 
34
 
! Отговори
икономист-пенсионер преди 9 години
Колко просто решение има . Докато работиш няма да изяждаш и изпиваш всичко , а ще си отделяш една малка сума за спестявания и готово . Сега всеки иска пари работил или не . Знаете ли , че има един милион пенсионери , които получават пенсии по възраст защото нямат трудов стаж и още толкова по болест . Е коя държава може да дава високи пенсии на хората които заслужават след като половината пари отиват при готованците .
31
0
 
31
 
! Отговори
do 38 преди 9 години
E. Kulev, I.Pavlov, G. Iliev, Emin...dosta aktivni hora ot bg narod, koi li ste sa sledvastite izpukani ot bg pensionni pari?!
30
0
 
32
 
! Отговори
tor преди 9 години
20% DDS, bezbroi patenti i licenzi, vinetki, ogranichenia i zadaljitelni iziskvania, minimalna zaplata 170? s bg zakon...bg central admin e silno opasen za vashia jivot.
29
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия от 50години ни ги пробутват като експерти. Току се натрупат пари във фондове или банки.Айде окрадат ги или деноминират така ще е. НЕМА ОПРАВИЯ.
28
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Компромиси само с трета категория!Реформиииии!
27
1
 
34
 
! Отговори
scott преди 9 години
Че закво ми е пенсияу като стана стар и болен?Хора, ЖИВЕЙТЕ В НАСТОЯЩЕТО. Тва с пенсиите е ПР на некадърните политици. И 2000 да получавате, как ще им се радвате, ако нема живец.
26
0
 
41
 
! Отговори
Жана преди 9 години
Спрете кражбите ,съберете си данъците ,изкарайте сивата икономика на светло ,разпишете солени глоби и дори затвор за работодатели ,които не осигуряват работниците на действителната им заплата и ще има нужните постъпления в НОИ , и ще има достойни пенсии , и няма да има нужда да се увеличават възрастта и годините на хората за пенсия.Но имате ли воля и желание да се случи ? Това е големият въпрос. Ако се случи няма да има нужда от компромиси и трудещите се хора ще са доволни .
25
0
 
38
 
! Отговори
Г-н Л-с каза: преди 9 години
"Преодоляване на бедността без държавна намеса няма."Обаче той не ги разбира тия работи!
24
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ни лъжете-това не са реформи!Да се започне от там-каква е истинската продължителност на живота-май ще трябва да намаляваме възрастта!Този министър не знае къде се намира- а експертите му ни докараха до сегашното положение-все едни и същи ЕКСПЕРТИ!
23
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
добра пенсия при стаж 45-50години и възраст на пенсиониране 70години да бе да и само питам кой работодател , ще търпи до 60- 65 годишна възраст физически и психически остарял ,че и изкуфял работник да един доктор,адвокат,икономист или др. занимаващи се с умствена работа могат и да работят до като искат, но хора работещи физическа работа като тракторист,шофьор,строител,шивач и др . едва ли биха рискували да ги държат от съображения за безопасност на труда
22
0
 
40
 
! Отговори
данъкоплатец преди 9 години
Пак ни се предлагат псевдореформи! Пак се тръгва от най-лесното - да "накажеш" и бръкнеш в джоба на тези, които сега и до сега са плащали осигуровки!Кога най сетне ще се направят истински реформи? Кога ще се намалят привилегиите в тая държава за над половината от работещите? Кога най сетне всички, които работят ще започнат да внасят осигуровки?Кога ще се направи нещо смислено за да се увеличи събираемостта на приходите? КОГА???......По скоро - КОЙ?