Танева: Няма основания за протест на защитниците на животните

Промените в закона връщат нехуманни методи, контрират протестиращи
Обновена: 24 яну 2015 18:56 | 24 яну 2015 18:55, Красимир Ангелов
13
Танева: Няма основания за протест на защитниците на животните
Снимка: БТА

Не виждам по никакъв начин някакви реални основания за протест на организациите за защита на животните, обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при посещението си в Русе. Тя коментира недоволството на защитниците на животните срещу предвидени промени в Закона за защита на животните (ЗЗЖ) и начина на тяхната подготовка.

Според министър Танева измененията в закона са направени с обществено обсъждане и подкрепени от най-големите авторитетни и международно признати неправителствени организации.

Тя допълни, че така ще се процедира и с националната програма за овладяване на популацията на безстопанствени животни, тъй като това е проблем от години. Изготвянето ще се случи в работна група и ще се представи за обществено обсъждане.

"Мисля, че протестиращите са се почувствали недотам значими в този процес, може да имат частично основания", заяви Танева и посочи, че ако са имали предложения за законопроекта, то те е можело да постъпят.

По рано днес организации за защита на животните протестираха пред Министерството на земеделието и храните срещу предвидени промени в Закона за защита на животните и начина на тяхната подготовка.

Владимир Василев от фондация "АФА България" обясни пред журналисти, че според становище на ЕК законът е един от най-модерните в Европа, а предвидените промени ще върнат нещата назад. Според него с измененията се нарушава философията на закона във връзка със справянето с бездомни животни по метода "кастрирай и върни". Ако тази философия бъде нарушена, вместо да имаме овладяване на популация, е възможно тя да се разрасне, предупреди той, цитиран от БТА.

С промените се предвижда и задължително чипиране на домашни и бездомни котки, което практически е трудно осъществимо, каза още Василев. Той припомни, че според действащия закон, има изискване кучетата да бъдат чипирани, но контролът не е достатъчно добър и изрази мнение, че с промяната се "отваря пазарна ниша".

Протестираме срещу начина на свикване на работни групи в МЗХ, срещу опитите за елиминиране на гражданското общество и отнемане на законовите му възможности за контрол, коментира Габриела Пападопулу, председател на сдружение "На ти с природата". По думите й се прави опит да се вкарат в ЗЗЖ позовавания на документи, които правят възможно използването на нехуманни методи за овладяване на популацията като евтаназия и събиране в приюти, без връщане по места.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако имаше истински природозащитници в БГ, нямаше да има нито един *** по улиците!
8
0
 
1
 
! Отговори
gishi преди 9 години
to nyama osnovanie za protesti i na milionite nahapani bulgari ot Melinvest i podobnite mu? :(
7
7
 
14
 
! Отговори
Илия преди 9 години
Всички природозащитници да си е...т п...та майна!!!
6
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да чипират всички кучета и котки и собствениците им! Чудя се дали бездомните кучета са по-големи *** или тези дето ги защитават! Не знам дали има друга столица дето има човешки жертви от бездомни ***! Евтаназия му е майката и на *** и на тия дето ги защитават
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, протести да има !!!
4
3
 
6
 
! Отговори
Idealist преди 9 години
Не си давайте животните на тези ***, да си правят опити с тях!
3
5
 
22
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
не знаех, че кучета имат достъп до нета, могат да четат, та дори и минуси да слагат на коментар 1
2
1
 
14
 
! Отговори
Idealist преди 9 години
Подготовка и биологично изпробване на чиповете върху животни и поставянето им на хора след няколко години. В гетатата са струпани много хора, ненужни, без перспектива за добър живот. Те вече не могат да се овладеят с наркотици и предстои контролът им по електронен път. Помислете си 1% от хората на света владеят 48 % от световните ресурси! Когато другите тръгна да търсят справедливост даже с атомно оръжие няма да могат да ги спрат. Фантастичните романи не са приятна измислица!
1
12
 
46
 
! Отговори
ЗЗХ преди 9 години
А Закон за защита на хората от глутниците бездомни *** няма ли да има?