Помощните училища ще станат центрове за личностно развитие

Дамянова: Нито едно дете няма да остане без достъп до ресурсен учител
27 яну 2015 22:11, Анисия Иванова
2
Помощните училища ще станат центрове за личностно развитие
Милена Дамянова във Враца. Снимка: ГЕРБ

Ресурсните центрове и помощните училища ще бъдат преобразувани в модерни центрове за подкрепа на личностното развитие с добра материална база и необходимите специалисти. Това предвижда законопроектът за предучилищно и училищно образование заяви във Враца председателят на комисията по образованието и науката в Народното събрание Милена Дамянова в отговор на въпрос за тяхното бъдеще.

Вчера Националната асоциация на ресурсните учители обяви символичен протест срещу предложенията в Проектозакона за предучилищно и училищно образование, касаещи преобразуването на центровете. Според тях проектозаконът предвижда центровете от държавни да бъдат разформировани и преобразувани в недофинансирани общински структури и то само в областните градове.

Днес Дамянова заяви, че нито едно дете няма да остане без достъп до ресурсен учител и това е гарантирано от законопроекта, съобщиха от ГЕРБ.

"Към момента в страната има 28 ресурсни центрове, а общините в България са 264. Нашето желание е в колкото се може повече общини да има такива центрове”, допълни още председателят на комисията по образование.

Тя уточни, че по този модел вече работят три пилотни училища в област Враца и резултатите са добри. Дамянова е категорична, че нито един ресурсен учител няма да загуби работното си място, дори с новия закон ще се създаде възможност за разкриване допълнителни работни места.

Предстои дискусия в Народното събрание, на която ще бъдат поканени ресурсни учители от пилотните училища в област Враца, каза още тя и посочи, че на нея допълнително ще бъдат обсъдени и изяснени някои неясни или неточни текстове в законопроекта.

„Вярвам, че всички парламентарни групи ще го подкрепят, така че законът да влезе в сила за учебната 2016-2017 г.”, уточни Дамянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
55 преди 9 години
България-страна на помощни училища,ресурсни центрове ,институции за работа с деца със СОП.Ака чужденец съди за нас по темите в медиите- нямаме нормални деца.Не-нямаме нормални управленци в МОМН!Новият закон/проект/ е поредната простотия и недомислица на това министерство!Господа,законите се пишат от потребителите,гражданите,а чиновниците само ги редактират.Кога ще се сложи край на тази бърократична проктика у нас-чиновници да ми казват къде и какво да учт децата ми!?Никога!?
1
0
 
2
 
! Отговори
%"%+?+"+ преди 9 години
А дано, ама надали.