Митов потвърди: Задържаните българи в Судан са добре

Не ставало въпрос за плен, но отказват повече подробности
Обновена: 28 яну 2015 12:18 | 28 яну 2015 11:46, Камелия Цветанова
8
Митов потвърди: Задържаните българи в Судан са добре
Даниел Митов Снимка: архив, Булфото

Шестимата българи, които са задържани от бунтовници в Република Судан, след като хеликоптерът, с който са пътували, е извършил принудително кацане в района на град Кадугли, са добре, съобщи министърът на външните работи Даниел Митов.

„За тях се преговаря на високо ниво в ООН. Не става въпрос за плен“, каза той.

По думите му външно министерство е в постоянна връзка с хората от ООН, които са ангажирани с освобождаването им.

Митов отказа да съобщи подробности около случая с мотива, че не може да даде повече информация, за да не застраши хода на преговорите.

Хеликоптерът е собственост на авиокомпанията "Хели Ер", стана ясно от съобщение на Асоциацията на българските авиокомпании.

"Получихме информация, че служителите ни са в добро здравословно състояние и се намират на безопасно място.
В момента се извършват необходимите проверки от страна антиправителствените формирования и според изявлението на техния говорител служителите ни ще бъдат освободени след приключването на проверките", пише в съобщението.

От Външно министерство по-рано съобщиха, че той е изпълнявал полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН (СПП). На 26 януари 2015 г. хеликоптерът, който е летял по маршрут Румбек (Република Южен Судан) – Хартум (Република Судан), е извършил принудително кацане в района на град Кадугли. За изпълнението на полета има издадени надлежни разрешения от суданските и южносуданските власти.

Намиращите се на борда шестима български граждани – трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от групировката „Sudan People’s Liberation Movement-North“ (SPLM-North), която води военни действия срещу правителствените сили в района.

Суданското правителство е изпратило в района военен самолет на по-голяма височина, който е локализирал хеликоптера от въздуха, констатирайки, че няма видими поражения по него.

"Хели Ер" повече от 10 години работи по договор със Световната програма по прехрана на ООН (UNWFP), припомнят от Асоциацията на българските авиокомпании.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като са толкова добре, защо момченцето Митов не отиде и той при тях? Ще се отървем от наглите изказвания на българомразец с хамерикански акцент!
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо триете бе страхливци от написаното ! Защо ?!
3
1
 
3
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
Той не е фейчо, той е сороски фейчо.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя *** какъв министър може да бъде ! Пак трябва да излезем на улицата та да сваляме *** от власта
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те не са в плен....просто не им дават да си тръгнат.... и най-вероятно щом се преговаря на високо ниво ООН, ще се иска нещо в замяна....но ниначе не са в плен, да не си помислите обртаното