Здравните ни услуги на дъното в Европа

За даването на пари под масата на лекари ни изпреварват само гърците
28 яну 2015 07:00,
43
Здравните ни услуги на дъното в Европа
Снимка: архив, Булфото

Здравеопазването ни продължава да свети в червено. В този цвят се обозначават страните с най-лоши здравни услуги в Европа според Индекса на здравния потребител (Health Consumer Index) на организацията Health Consumer Powerhouse, пише "Труд".

Изследването отчита не само достъпа до медицинска помощ и зачитане на правата на болните, но и до такива услуги като възможността да си запишеш онлайн час при доктора или опцията медсестра да се грижи за пациента вкъщи.

България е на 30-о място от общо 37 държави, като взима 547 точки от максималните 1000. Зад нас са Албания, Полша, Сърбия, Черна Гора, Литва, Румъния и Босна и Херцеговина, а първа е Холандия с 898 точки.

Страната ни е на дъното заради малкия процент от общите разходи, заделян за здраве. България е на предпоследно място по трансплантации на бъбреци – след нас са само Босна и Херцеговина. За даването на пари под масата на лекари българите са изпреварени единствено от гърците.

Според документа ние сме на второ място в Европа след Румъния по аборти на 1000 бебета.

В допълнение страната ни оглавява класацията по разходи за болниците – 60% от общите разходи за лечение, посочва по темата "Монитор". Анализът отбелязва, че докато страни като Дания, Швеция и Норвегия предпочитат дългите хоспитализации и могат да си ги позволят, то България, Румъния и Албания не могат и трябва да преструктурират архаичните си здравни системи.

Постигнати са подобрения по отношение на резултатите от лечението, които дълго време са били незадоволителни, отчита все пак документът. Преживяемостта при сърдечносъдовите заболявания също имала съществен напредък. Болничните инфекции бележат спад, но честотата им остава твърде висока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: здраве
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Здравните осигуровки са около 20 лв. на месец, плащат ги около 2 мил. българи, това са около 40 мил. лв. на месец. А на година? И никога не стигат...?
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В западна Европа ,въпреки че плащат много по-гомеми здравни вноски като отиваш на лекар си доплащаш или ти теглят от сметката ,така и пациента си следи разходите по тази сметка и лекарските услуги са платени т.е няма безплатно здравеопазване .Защо никой не мърмори как като ходи на стоматолог платил едиколко си пари ,защото така е регламентирано .Не може да внасяш 15лв на месец ЗО а да получаваш лекарства за 50лв ,лекарски прегледи за 60лв изследвания за 100лв иболнично лечение за 500лв
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо триете мнението ми? Не обиждам никого само препоръчвах добра хигиена, Хомеопатия, гимнастика и зеленчуци ?Защо сте толкова продажни и не пазите децата (наши и ваши)?ЗАААА паааарииии :) е отговора и ние го знаем и ваксини не траем :) Така че весели празници медузи такива
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 26 Лекарите са държава в държавата,съдебната система е държанва в държавата,МВР е държава в държавата,администрацията е държава в държавата.Е ,а какво прави тази държава и защо ни е ?
28
1
 
4
 
! Отговори
3 неща полезни преди 9 години
1-вото нещо полезно за Вас: тръгнете на хомеопат, и почнете ежедневна гимнастика/йога (за предпочитане)2-рото нещо полезно за Вас: намалете/спрете алкохол, цигари (много токсини концентрирано); свинско и телешко.3-то нещо полезно за Вас: спете вечер от 10.30 сутрин до 6.00 и хапвайте пловодве и зеленчуци=> след 1 месец гарантирам нормално кръвно, намаление на килограмите с поне 5%, нормализиране на нервната система, и усмивка рано сутрин+свеж дъх. От месеци го правя и лекар 9мес. не съмвиждал
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България има МАФИЯ не здравеопазване и министър на лекарите, а не на болните ! Аборигенската държава в която лекарствата са по скъпи от Англия,а държавните болниците са бащиния на лекарите и здравна каса хранеща няколко хиляди бюрократа които са на щат само за да изнудват ! А кога ще вкарат някой лекар-престъпник в затвора май никога ! Африканци
26
2
 
8
 
! Отговори
Поля преди 9 години
В училище имах съученичка, която беше безбожно ***, но татко и лекар и реши, че тъпата му щерка и тя трябва да стане лекар. След като не беше приета (естествено) в Мед. Университет, той я прати в Ниш, след това се премести в Плевенския мед. университет и и плащаше всички изпити. Сега работи в неговата частна клиника. Е питам нормално ли е *** и пульо да ми стават лекари. Хора тези пословични докторчета лекуват нашите деца. Дали го осъзнавате драги ми политици?
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимна преди 9 години
Повечето от добрите лекари са в частните клиники. Плащам нечовешки осигуровки и когато забременях сеналожи всичко да си плащам, защото виждаш ли нямали да ми дадат направление за задължителните прегледи. Както и да е наложи се всичко да минава през частна клиника за което разбирасе съм си плащала здраво. Моя позната почина от инфаркт, защото нашите "къдърни докторчета" и казали че детето и има синдром на Даун което се оказа пълна глупост, но се погуби човешки живот.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 28Ne se penjavi tolkova. Targuva se, i oshte kak. A ako "ne znaesh", znachi si dvizjeshta sila v "turga" ili "sas spetsialen klientski statut"(t.e. - vruzkar, za koito vinagi ima napravlenie). Poobikoli kabinetite na GP-tata i vizj postojanno visjashtite nadpisi, che "napravlenijata za mesetsa svurshiha"! Az lichno, sas seriozni zaboljavanija, ne otivam pri GP-to, zashtoto me e strah ot unizjenieto da me balamosva kato ***. Taka sistemata me ubiva- dobre doshlo za pravitelstvoto
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лекарите са държава в държавата - никой не може да ги управлява ! Държавата им плаща дълговете на болниците, разходите за ток, вода и парно, също и закупува апаратура. Паразитират върху държавата и същевременно си въртят бизнеса. Нали искаха капитализъм: защо за тях има социализъм + капитализъм за разкош ! А ние се давим в ледените води на капитализма и който може да оцелява ! Всички, които са вързани за държавния бюджет са хрантутници. Да се закрие МЗ - то не е в интерес на пациентите.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако едно общество е тръгнало да се окрадва взаимно чрез здравната система - лекарите от от здравна каса, а пациенти да се правят на болни. Отпишете това общество ако е така. Спасение няма да има.
21
1
 
6
 
! Отговори
болгар преди 9 години
То кое не ни е на дъното ? Вече отиваме и към Афринското дъно
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До В.Узуновкаурино знаеш ли какво е здравни осигуровки
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има един качествен в това *** правителство - Москов и дай сега да го плюем, понеже друго не можем. Ето за това заслужавате да сте на дъното. Свестните ги съсипваме, но поддържаме подлеците.
18
0
 
4
 
! Отговори
Bit преди 9 години
"Страхотна новина".Господа управляващи, Вие четете ли подобни доклади и констатации? Вземате ли впредвид изнесената информация или.....си продължаваме, както обикновенно по пързалката?Ако Ви горят ушите да знаете, че има за какво!!!!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До DO NOMER 1ти като ги яде да не умря *** потомствена туристке по магистрали и околовръстни
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако доктор ти каже да спреш да спортуваш поради някаква в повечето случаи смешна причина извода е само един - бягай на спортната площадка веднага. На лекарите им трябват обездвижени и дебели пациенти, защото те са им абонати. Преди 2 години ми казаха да не спортувам и ми предписаха някакви лекарства. Аз не ги послушах и от тогава не съм ходил на лекар дори за настинка. А преди бях всеки месец при тях.
15
0
 
9
 
! Отговори
нормално преди 9 години
Щом шефа на бърза помощ каза че 90% от ползващите услугата да неосигурени... в България от 25г е нормално българите които свеждат глава да работят а тези които са по будни емигрират. Оставащите са длъжни да плащат издръжката на ***... защота те според к. Георгиева са по качествените хора... в крайна сметка цганина е по голям човек от българина
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До DO NOMER 1Da be, ta da se zarazjat ot spin ot izgnilite vi ostatutsi.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Постигнати са подобрения в резултатите от лечението. Естествено част от лекуваните са здрави ,заради отчитане на пътеките. Лошото е когато здрав се лекува и стане болен.