Москов дава оставка, ако от работата му няма резултати

"Няма намерения за вдигане на задължителната здравна вноска"
29 яну 2015 11:10,
21
Москов дава оставка, ако от работата му няма резултати
Снимка: БТА

Здравният министър Петър Москов заяви, че би подал оставка само, ако работата му не води до резултати. "Какво харесва ДПС, няма никакво отношение", допълни той. Той добави, че се чувства като човек със страшно много работа и натоварен с очаквания в сектор, в който проблемите са трупани с години.

"Това, което харесва или не харесва ДПС, няма никакво отношение към развитието на държавата. ДПС е в изолация и това е едно от хубавите неща", категоричен бе пред БНТ здравният министър.

Същевременно той призна, че в момента държавата не е коректен участник в системата на здравното осигуряване и правителството е наясно, че задължителният дял за самооосигуряващите се трябва да бъде достигнат за групите хора, осигурявани от държавата.

По повод разпространената информация, че от 2016 година здравната вноска ще се вдигне с 5% за самоосигуряващите се, министърът обясни, че в случая се касае за недоразумение.

„Тук не става дума за повишаване на осигурителната здравна вноска на самоосигуряващите се, а за това държавата да бъде коректен платец“, подчерта Москов.

“Няма никакво вдигане на вноската, няма намерение за вдигане на задължителната здравна вноска“, заяви министърът.

Той уточни, че това, което вчера е обявено пред журналисти, е свързано с изпълнението на ангажимента на държавата за лицата, които тя осигурява.

Предложението е държавата да повишава през годините вноската си до достигането на процента на минималния осигурителен доход, който е задължителен за самооосигуряващите се. Трябва да има справедливост и системата на законово задължение да обхваща всеки, категоричен е Москов.

По повод на предложението в Закона за здравното осигуряване за ограничаване на здравно неосигурените, министърът каза, че „не е възможно държавата с цялата си сила с всичките си фондове да не знае осигурителния статус на всеки един гражданин".

"Няма начин хора с нисък статус да бъдат обложени допълнително, но когато има цели групи, които не плащат, това не бива да бъде допускано“, категоричен е той.

"Частта от обществото, която си плаща осигуровките и е изрядна, трябва да види причини, за да продължи да го прави. Трябва да се спазват законите. Проблемът е в цяло едно политическо поколение, което създаваше илюзия, че можеш да не плащаш, ако гласуваш правилно. Те налагаха мнението, че задълженията не вървят с правата. Ако лъжем системата, че й плащаме, тя ще ни лъже, че ни лекува", добави още здравният министър.

Лицата, които не се осигуряват за здраве, все повече ще могат да ползват само услугите на Спешна помощ, каза още министърът, като с това напомни, че за тези лица остават затворени другите два пакета, покривани от НЗОК и допълнителното осигуряване. Към момента 3 милиона души имат възможност да получат Спешна помощ до половин час. При приключване на реформата в сектора, 7 милиона българи ще имат тази възможност, обясни Петър Москов.

Няма съмнение, че парите на НЗОК се източват, но без да се обобщава, че става дума за болниците и лекарите, каза още здравният министър. С промените, които се предлагат в Закона за здравното осигуряване, ще се изсветли начинът, по който се харчат паричните потоци, категоричен е той.

На въпрос ще се закриват ли болници, Москов отговори, че в момента на три места тече процес на сливане на болнични заведения.
 
Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: Петър Москов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
банкеръ преди 9 години
Гн министър,ходя на ветеринар и си му плащам,кво бълнуваш.Сменяй дилъра дрогата ти е кофти.Даже попа се плаща и то дебело.Слагайте си стиропор на панелките и се наслаждавайте на обичта на останалите дето не живеем в панелки.Така или иначе панелките са в края на дните си и трябва да са красиви.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MINISTUR *** + BOKO TIKVATA=OSTAVKA
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казват,че по конституция здравеопазването е безплатно или че гражданите имат право на безплатно лекуване и като услуга то е задължително за всички,които са български граждани независимо къде са раждани и отделно какви са техните заслуги за сформиране на тези фондове и в зависимост на това едни бяха и са като на пълна държавна издръжка,а от други се изземват суми от техни заработки,които са изработили,за какви пакети или какви 5 лв.се говори като затуй и се източва тая каса като тя е допълнителна
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Здравното осигуряване е доброволно по Конституция. Ако искат да е задължително трябва да променят Конституцията. Но задължително здравно осигуряване няма никъде по света. Има доброволни индивидуални партиди, същото важи и за пенсионното осигуряване. Има и фамилно здравно осигуряване - ако някой от семейството е болен може да ползва твоята здр. осигуровка също може да я отстъпиш като сума на друг човек.
13
1
 
0
 
! Отговори
1123 преди 9 години
Недей, братчед, че тогава фесовете ще излезнат победители!
12
3
 
4
 
! Отговори
Клецал Москаля преди 9 години
Москал, искам скоро да те видя на опело, в хоризонтално положение. Не вярвах, че има човек, който да намразя повече от Тиквата само за 1 ден. Аз викам да бутаме правителството, по-скоро, и тоя, ако го видите някъде из Шопия, му теглете ножа. Ми няма да плащаме! Защото ЗДРАВНАТА СИСТЕМА НЕ РАБОТИ, ТЯ ИЗ ОСНОВИ Е ГРЕШНА.
11
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
moskov e skot i s tova shte go zapomnim za sazalenie s nishto drygo
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво ще влиза в тия пакети? Значи пак паралиите ще живеят, а бедните - кучета ги яли. Не само *** са бедни, има и много при това работеяи българи, които получават колкото да изкарат месеца.
9
4
 
4
 
! Отговори
ROM.PZ. преди 9 години
moskov razbiram radosta ot izolaciata na DPS - no s kakvo tova e v polza na obiknovednite xora ,koito prodalzava me da strada me ot vashite deistvia i reshenia v politikata na zdraveopazvaneto ; dps e ot 25 godini v balgarskia parlament nemoze da zablozdavash naroda 4e s izolacia na edna partia si reshil problemite v ministerstvototi; i nezbravai 4e kato ministar nosish odgovornost za svoite iskazvania ;
8
13
 
9
 
! Отговори
вмa преди 9 години
Г- Москов, нaпоследък се държите все едно сте ръководител нa министерството конфлитките и непълзотворно говерен, a не нa Здрaвеопaзвaнето!Aко искaме реторикa зa ДПС и зa *** престъпност ще си пуснем Сидеров, кaкъв смисъл имa дa то репетирaте?Вие нямaте политоческaтa незaвисимост и курaжa зa новa визия, тaкa че дa оздрaвитд здрaвето!Вие сте поредния министър нa прaзнословието, клишетaтa, зaдкулисните интереси и експертен дефицит!
7
8
 
12
 
! Отговори
Dr преди 9 години
Москов почва да ме кефи ! Такива ни трябват !
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако основно смята само да събира пари в каца без дъно - още от сега може да си ходи.
5
8
 
15
 
! Отговори
И??? преди 9 години
И КАКВИ РЕЗУЛТАТИ ИМА ДО СЕГА???????? МАЙ НИКАКВИ, ОСВЕН СНИМКИТЕ ОТ КАТАСТРОФАТА ТРЯБВА ПО МАЛКО ГОВОРЕНЕ И ПОВЕЧЕ РАБОТА ЗАЩОТО АКО СЕ ГЛЕДА СВЪРШЕНОТО ДО СЕГА ТРЯБВА ОСТАВКА
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това с тея пакети нещо не го разбирам, ако ги въведат ще се окаже, че тези дето се осигуряваме всъщност се осигуряваме на най-ниския пакет т.е. ако искаме нещо повече от спешна помощ, ще трявба да плащаме още т.е. те няма да вдигнат вноската, а ще ни принудят доброволно да си я вдигнем. Ако някой го разбира различно, нека обясни моля!
3
3
 
9
 
! Отговори
1 преди 9 години
А в спешна помощ ще трябва да назначават сторъки Шива докторе, нали? Може да се направят държавни болници за лечение на неосигурени при минимален пакет дейности и в случай на спешност, а не да се натоварва и без това натоварената, безпарична и без лекари спешна. А що се отнася до здравната може да се направи на 2-3 нива и по избор. Повече вноски - повече услуги. И да се разпишат стриктно условията за получаване на пари от здравна каса, не да точат безкрай и хитрувайки.
2
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парите за субсидии на партиите спокойно могат да отиват за здравеопазване, а партиите да си събират пари от симпатизантите.
1
13
 
21
 
! Отговори
:) преди 9 години
Мачкай Москов !