Бури вилняха в Северозападна България

Най-силно пострадаха Вършец, Берковица, във Враца ще има режим на водата
Обновена: 31 яну 2015 10:57 | 31 яну 2015 06:58, Елка Василева
27
Бури вилняха в Северозападна България
Снимка: Булфото

Бури причиниха материални щети в Северозападна България. Най-силно пострадаха Вършец, Берковица, Георги Дамяново и Чипровци. Във Вършец поривите на вятъра достигаха до 150 километра в час.

Във Вършец и околните села от нощта няма ток. Има отнесени покриви на къщи и изкоренени дървета. Обявено е бедствено положение на територията на цялата община. В Берковица са потушени няколко пожара заради запалени комини.

Водоподаването във Враца бе прекъснато тази нощ заради паднало захранване на хидровъзел „Среченска бара“, съобщи БНР. От местното дружество „Водоснабдяване и канализация“ предупреждават клиентите си, че подаването, възстановено към 6 ч. тази сутрин, ще бъде прекъснато отново от 11 ч. В съобщението не се уточнява докога ще продължи режимът на водата, който засяга град Враца, квартал Кулата и село Нефела. Бурята причини и и няколко прекъсвания на тока във Враца тази нощ.

Електропроводи в района на язовир „Среченска бара“ са били изключени превантивно тази нощ заради мощния вятър, който достигна на места до 110 километра в час.

Бурята предизвика повече сигнали на телефон 112 от десетки населени места в област Монтана. Има повредени покриви, запалени комини и паднали дървета и части от сгради в общините Вършец, Берковица, Георги Дамяново  и Чипровци.

Няма информация за пострадали хора, населени места в подножието на Стара планина остават без електрозахранване.

От полунощ е възстановено движението по пътя през прохода Петрохан, който беше затрупан на места от паднали дървета. Екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението“ продължават разчистването на участък от пътя към селата Говежда и Дълги дел, община Георги Дамяново, където също има паднали дървета.

Силният вятър причини проблеми и в София.Към момента обстановката в града е спокойна, но вследствие на ураганния вятър през нощта, който на моменти достигаше 15-20 м/сек, получихме около 100 сигнала за паднали дървета, огради, къщи, останали без електричество. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова за „Фокус”.

„Най-много сигнали получихме от районите Витоша, Овча купел, Люлин, Банкя. Има сигнали и от другите райони, от ж.к. „Младост” включително. Звеното за „Реакция при кризи” към Столична община, екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението”, а също и екипи на електроразпределителното дружество бяха на терен цяла нощ и обработваха сигналите”, заяви Фандъкова.

„Към момента работата продължава във всички райони. Продължава обаче и силният вятър на Витоша. Няколко хижи все още са без електричество, не работи Симеоновският лифт и колите не се пускат до хижа Алеко”, подчерта кметът на София. „Продължава отстраняването на паднали дървета и проверката на други сигнали”, допълни още Фандъкова.

В цялата страна има подадени около 120 сигнала за паднали дървета, отнесени покриви и прекъснати електропроводи. Това главен комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Най-тежка е била ситуацията в София и областите Перник, Враца, Варна, Кърджали и Монтана. В Област Монтана около 30 населени места продължават да бъдат без ток. Градовете Враца и Монтана са с нарушено водоподаване.

Десетки селища в Смолянска област са без ток заради аварии в електропреносната мрежа вследствие на ураганния вятър от снощи. По данни на EVN без ток са селища в община Смолян, няколко хотела в курорта Пампорово, както и села в общините Девин и Баните.

Скоростта на вятъра в Русе достигна 144 километра в час, съобщиха от метеорологична служба и допълниха, че е започнало утихване на вятъра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Скорпионс преди 9 години
Вятърът на промяната
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Американците са виновни !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Момент само....
19
1
 
4
 
! Отговори
Готин преди 9 години
Когато хората разберат, че Земята е техен дом, а не средство за брутална експлоатация, тогава може би и климата ще стане по- благосклонен към тях!
18
0
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
Ами заличете ни, може пък да е за добро!
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Костов е виновен!
16
2
 
9
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
Ветъро бе ЮЖЕН, от Сириза предполагам. Духне ли от север, замръзват шишарките, слагаме ушанките.
15
11
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Там е бастиона на БСП,така че след нея едва ли последствията са сериозни.
14
2
 
4
 
! Отговори
Сливналия преди 9 години
Сливенският вятър го няма тук, явно е на екскурзия...
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сложете и тук телена ограда, поглеж се размине! :))))))))))))))))))))))))))))
12
3
 
10
 
! Отговори
Само да питам преди 9 години
Ирландската пастирка какво изскимтя по въпроса?
11
4
 
27
 
! Отговори
12345 преди 9 години
Нещастен край е Северозападна България. Какво са направили хората там, че да им се случват такива беди - то не бяха наводнения, сега урагани. Като добавим и безработицата, обезлюдяване, ***....
10
4
 
2
 
! Отговори
ves преди 9 години
До anonimous82Brta neee za oblasta da se slucjhi na dyrvawata - che da se spre kradeneto ot upravnicite ni "milite "ne se naraaniaaaa
9
7
 
15
 
! Отговори
до 10 преди 9 години
Каквото си пожелаваш , това ще се случи на теб. ***.
8
46
 
5
 
! Отговори
anonimous82 преди 9 години
Нека ве,нека се зали4и тАзи гадна област от лицето на България
7
10
 
4
 
! Отговори
синоптик преди 9 години
вчера гледахме синоптика, даваха го 2-3 метра в секунда, ама цяла вечер нямаше промяна, кви 150 км :Д :Д :Д
6
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подсеща ни, че е време за бой за Свобода! Северни Ветар!
5
2
 
11
 
! Отговори
112 преди 9 години
52 сигнала имаше до 112 само дето моя ми го дадоха на заето. още малко и прозорците щяха да влезнат при мен (в София).
4
10
 
38
 
! Отговори
ПрезидентаФашистЛиЕ преди 9 години
Българи от Донецк бедстват, чакат помощ от София но президента мълчи за сметка на това дарява 500 000 на укро-фашистите!
3
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в Кърджали беше не помнен ужас,по мое усещане вятъра имаше скоростта на ураган на моменти може да е бил и 150 км, в час