Практиката деца да раждат деца трябва да отпадне, рече Калфин

Държавата ще насърчава раждаемостта с промени за детските
Обновена: 31 яну 2015 17:57 | 31 яну 2015 16:15, Екип на Черно море
178
Практиката деца да раждат деца трябва да отпадне, рече Калфин
Ивайло Калфин. Снимка: БТА

Държавата ще насърчава раждаемостта с промени в Закона за семейно подпомагане на деца. Детските за 1 дете ще бъдат 35 лв., за 2 деца - 85 лв., за 3 - 130 лева. За всяко следващо ще се дават по 20 лева, каза на пресконференция във Варна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Още по темата
Промените в закона ще бъдат публикувани за публично обсъждане на сайта на МТСП идната седмица.

В момента за 1 дете държавата дава 35 лв., за 2 деца - 50 лв., за всяко следващо по 35 лв. В България малчуганите са около 1,5 млн., като от тях 860 000 получават добавки.

Социалното министерство предвижда и мерки за ограничаване на ранната раждаемост.

Практиката деца да раждат деца трябва да отпадне. За това ще се разчита основно на здравните медиатори, които работят отлично в различните общности. Ще направим възможното техният брой да се увеличи, каза Калфин.

С тяхна помощ на млади момичета от ромската общност са поставени близо 3 000 противозачатъчни спирали. Това, разбира се, не става с принудителни мерки, а с обучение и просвещение от страна на здравните медиатори.

Ще се опитаме да внесем ред и в отпускането на еднократните помощи за раждане на студентки. В момента те са в размер на 2 880 лева. Има обаче много сигнали от вузове, че млади момичета се записват за студентки, раждат, получават помощта и след това се отписват. Нашето предложение е парите да се отпускат на 2 транша, за да се гарантира записването за следващия семестър, обясни Калфин.

Социалното министерство ще обърне много сериозно внимание и на хората, които са отчаяни в търсенето на работа. Сред тях са предимно младите хора в малките общини и хората пред пенсия.

Третата група са българите, отписани от всякакви статистики, включително и от регистрите на бюрата по труда. Нашето желание е да стигнем до тях и да им помогнем чрез системата за ваучери за почасова работа, добави социалният министър.

При ранната раждаемост също има парадокс. Непълнолетна майка получава детски за бебето си, а за нея пък пари получава нейната майка. Това също трябва да се преосмисли, каза още Калфин.

Във Варна вицепремиерът и социален министър проведе срещи с кметове на малки общини и посети Център за настаняване на социалнослаби семейства в Девня.

Автор: Ставри Таргов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
0
 
! Отговори
EAZA преди 9 години
az taka razbiram dumite na Kalfin : naprimer Ana Barakova e dete na maika si. Znachi stom "detsa ne tryabva da imat detsa", Ana Barakova ne tryabva da ima detsa, zastoto tya e dete na maika si?!Kalfin sasto ne tryabva da ima detsa, poneje toi e dete na roditelite si?!o, tova e stranna bg traditsia! Kalfin ti spazvash li gi tesi nesta ili samo si gi izmislyash?!
72
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-добрия министър заедно с Петър Москов. Ето, че дори в трудни ресори това си личи.
71
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това, че дете ражда дете не се решава с даването и недаването на детски надбавки, а с ограмотяване, образоване и интегриране. 13 годишното, което ражда дете е също човешко същество и ако се подхожда с агресия и липса на елементарни средства на съществуване какво ще стане. Така няма да се решат проблемите.
70
2
 
0
 
! Отговори
Christian Medov преди 9 години
1 kilogram agneshko pecheno meso struva 25?1 kg pechen bakaliaros struva 40?1 kg pecheni skaridi struva 45? ima tolkova mnogo hora po sveta da chakat na opashki za drob, sartse, babrek, seme, kletka...s 2,5 - 24%DDS?!
69
3
 
15
 
! Отговори
За насърчаването преди 9 години
1. Детски надбавки за АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ДЕЦА. За първо дете - 80-100 лв.2. За второ дете - също 80 или 100 лв, но само при условие че родителите имат минимум средно образование.Останалите - без детски надбавки.3. За трето дете - 20 лв, за следващите - нищо.4. Майчинските да се дават 18 или 24 месеца.Която жена не е осигурена, да получава толкова време майчински само за първо дете.За всяко следващо - само по 3 месеца.5. Родилка под 18 г. - отнемане на детето.После да отработи издръжката му
68
0
 
13
 
! Отговори
До 106 преди 9 години
БСП съвсем не е изтрещяла, а просто е започнала ловка предизборна пропаганда още отдалеч.Който има три деца, ще взима повече пари, отколкото е взимал досега. Кой печели от това? Главно ромите.Вярно е, че предлагат да се намалят с по 15 лв парите, давани за децата, родени след третото, но това е само предложение. Ще последват дебати и най-вероятно парите за деца, родени след третото няма да се намалят. Тоест, пак келепир за проблемния етнос.Осигуряват си гласоподаватели!
67
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това одаааавна трябваше да стане,но всички си затваряха очите пред този абсурд,защото *** им бяха удобния електорат,който им помагаше при избори,а сега ,когато ДПС се усети,че мургавелите най-лесно ще бъдат привлечени за техните цели,властта реагира,но май е след дъжд качулка.Защото от тук нанататък не само ще губят избори,отново прецакани от ДПС,а следствие безотговорната си политика,това малцинство скоро ще стане мнозинство.
66
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо наказвате децата, а не тези които нарушават законите.
65
0
 
21
 
! Отговори
! преди 9 години
Реализацията да видим. Приказки сме слушали достатъчно.
64
8
 
0
 
! Отговори
кротко преди 9 години
чакащи з а прераждане деца подават " заради острия електромагнитен смог и претъпканите с античовешка техника училища редно е бъдещит е майки да родят между 13 и 16 годишни.Иначе няма как да родят здрави деца. Заради знаци на Сатанаил престъпно монтирани на лични документи//холограмни знаци/преродени за човешки майки не могат да с е омъжат
63
0
 
16
 
! Отговори
ха-ха преди 9 години
СЕГА СЕ СЕТИХТЕ ЗА ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИТЕ И СПИРАЛИТЕ ,ДА НЕ БИ ВЧЕРА ДА СА ИЗМИСЛЕНИ ?
62
1
 
32
 
! Отговори
... преди 9 години
Ко ша отпадне,вие така ги научихте сега ще ги отучвате. Те тез тъмните са в майчинство цял живот. От 12 до 60 години все са в майчинство. Нацъкали 20 деца през целия си живот и са добре. Пари дърпат отвсякъде. Трябва да се направи така при тях. Която няма 18 години и роди - да си го гледа сама там с бащата. Никакви помощи. Ако е над 18 и роди едно, добре, ама ако иска второ да подава молба в общината че може да гледа второ и тогава да й разрешат да ражда второ. Те се научиха и айдеее, цвъкаме...
61
0
 
27
 
! Отговори
!!!!! преди 9 години
За детските на българчетата се изискват куп документи-бележки от градини ,училища /за редовно и задължително посещение /,интересно ми е ромите представят ли такива документи и доказват ли те някакъв нормален жизнен стандарт,хигиенни условия и прочие -като внесени здравни осигуровки или задължителни ваксини.
60
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде обаче след като държавата раздаде помощите, да се поинтересува и за какво се харчат парите. Не може някои семейства да получават социални помощи всеки месец за това, че имат много деца, а самите деца да тънат в мизерия, болести, да умират от глад и да не ходят на училище. Какво очаквате да стане с тези деца като пораснат? Лекари и иженери ли?
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо спрете ПОРНОТО по ЕФИРА и кабелната в редовните пакети !После си сложете по един презарватив на главата и ходете в ЕС да ва видят !!!Ако те кажат че сте нормални значи ЕС няма да го бъде...
58
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата посяга на децата !!!Обаче за кражбата от КТБ никой няма хванат и престъпниците ни УПРАВЛЯВАТ !!!Щом ще забогате държава от детски БРАВО ...То деца няма те за ПРИРАСТ да са ЧУВАЛИ в последните 40 години ???Хората мрът повече от колкото се раждат ГОСПОДИНЧО Ивайло !!!Ама ти откак се махна от БСП ИЗТРЕЩЯ ЗДРАВО МАЙ ...
57
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се забрани изобщо раждането на ДЕЦА !!!И без това отиват по СВЕТА !!!Тука остават само НЕКАДУРНИТЕ и БОЛНИТЕ !!!Долу ГЕРБ !!!
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Практиката Деца да се Ебъъъъъъъъъъъът трябвало да отпадне !!! Ами то е факт на 14 имат две деца а закона е до 18 години са деца ВСИЧКИ !!!Ако целта е да не се дават по 10 лева не означава че ще спрът да са плущат на 14 !!!
55
0
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз имам три деца. Децата ми не получават детски, защото и двамата родители работим и се осигуряваме на по 2000 лв. (Да се чете, че моето семейство внася 400 лв данък доход всеки месец.) На края на годината ще ни върнат 60 лв. за да ни насърчат за това, че имаме деца. Общо. За трите деца. За цялата година. Едни други родители които никога няма да внесат една стотинка данък, за три деца като нашите получават по 120 лв. На месец. Всеки месец. Някой да ми обясни смисъла на тази математика, а?
54
3
 
11
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 9 години
лъжи и измами от български продажни политици.погледнете какво направиха наще съседи гърците.