Да поставим комунизма на мястото му - в музеите!

Президентът почете паметта на жертвите на режима
Обновена: 1 фев 2015 14:26 | 1 фев 2015 14:20,
224
Да поставим комунизма на мястото му - в музеите!
Снимка: БТА

Президентите Росен Плевнелиев и президентът /1997-2002г./ Петър Стоянов присъстваха на възпоменателната церемония по случай Деня на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България. Събитието бе пред Мемориала в парка на Националния дворец на културата в София. Първи февруари е Ден на признателност и почит към жертвите на комунизма. За тях сме длъжни да поставим комунистическия режим там, където му е мястото в музеите и в учебниците по история, каза в словото си президентът Росен Плевнелиев, цитиран от БТА. И подчерта, че сме длъжни да посочим истината и да затворим страницата, затова е и неговата инициатива за изграждане на музей на българския 20-ти век, в който да се разказва за фашизма, за Възродителния процес, за прехода от комунистическия режим към демокрация.

Да не допуснем хилядите досиета на Държавна сигурност да "тържествуват", призова Плевнелиев в словото си. Обективният прочит на историята, по думите му, ще покаже, че дори през времето на комунизма, комунистическите партии в Унгария, Германия са застанали зад националните интереси. Това не се случи у нас, допълни той.

Нека днес, 70 години от най-масовото произнасяне на присъди от Народния съд, да си спомним за този исторически срам, истината трябва да се помни, подчерта държавният глава. Да си припомним убийствата на комунистическия режим още от първите му дни, призова Росен Плевнелиев. И добави, че днес имаме поводи за гордост, но е важно да не се забрави, че дори през тоталитаризма е имало хора, които са отстоявали правото си да са свободни.

Пред събралите се да почетат жертвите на комунизма беше прочетено и обръщение от премиера Бойко Борисов, в което той изразява вяра, че България няма отново да бъде жертва на репресивен режим.

Да отдадат почит към жертвите дойдоха и бившият премиер Филип Димитров, министърът на отбраната Николай Ненчев, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, политици, граждани.

Хората носеха плакати "Никога вече 9 септември !"

Присъстващите почетоха с едноминутно мълчание паметта на всички, които са загубили живота си през годините на комунизма, и паметта на първия демократично избран президент Желю Желев. За него от Съюза на репресираните отбелязаха, че не е допуснал да се пролее българска кръв през прехода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
3
 
! Отговори
край преди 9 години
25 г. по-късно Чехльото се бори с комунизма. Много лошо било то щото сега е екстра. Самия факт че с тази тенденция до 30 г. тука няма да има българи е показателен.
138
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ами този геноцид на който сме подложени сега дядовите къщи на село разбити и ограбениа плащам данък за тях избити старци по селата с резачки в големия град обири по къщи мазета на улицата в гр транспорт къде го има нещо по света вече 25 години хиляди избягалипо света тези които са останали са неграмотни и необразовани територията се напълни сислямисти защо не говорите за днешните жертви а се връщате назад българия кой я намеси на страната на германия кой печ
137
4
 
7
 
! Отговори
До 178 преди 9 години
Как така нямаш спомен?Нямаш ли по-възрастни роднини да ти разкажат какво са вършили в периода 1944-1962г. овластените полуграмотни бандити? И по домовете са нахлували, и са ограбвали,заплашвали, убивали.Не е казано, че всички комунисти са вършили това, но все пак е имало достатъчно на брой разпасани ***,които са вилнеели безнаказано.През втората половина на социализма пак са вършени много безобразия, но не така нагло и открито.А после овластените *** разграбиха и съсипаха и държавното.
136
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Sunny rainА за престъпленията на демокрацията някой ще бъде ли съден?
135
5
 
3
 
! Отговори
Sunny rain преди 9 години
Комунизмът.тоталитаризмът,сталинизма, болшевизма,както и фашизма и терроризма не само трябва да останат само в историята и музеите, но всички комунисти, фашисти,сталинисти, терористи трябва да бъдат доведени на съд за престъпленията си срещу човечеството и осъдени именно в името на народите си,срещу които са извършили най-много и големи престъпления, което всъщност това е единствената разлика на комунизма и фашизма,че престъпленията на комунизма са най-вече срещу своя народ,а на фашизма-срещу др
134
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във Франция много от сътрудничещите на Хитлер французи, след 1944 г не само не стигат до съд, ами направо са убивани на улицата от пострадалото население. Има стотици и хиляди убити при саморазпорава, на която английската армия слага край. Това е прогерманската администрация на маршал Петен (герой от Първата световна). Да припомням ли и какво се случи със словашкото прогерманско "правителство" след войната? С Видкун Куислинг в Норвегия? С управниците на Унгария, Румъния (маршал Антонеску) и Ита
133
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До историяУбиха поручика от Балканските и Първата световна, поета Гео Милев. Който загубва по фронтовете на Първата световна едното си око и дори част от черепа,заменен в Германия с метална пластина. Милев изчезва безследно без съд и присъда, след като е арестуван от полицията. По същото време управлява узурпаторът Александър Цанков, който през войните се укрива от военна служба и не отива на фронта, а се присламчва на тиха службица в някво министерство. Страхливите хора са и най-жестоки!
132
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А много ми е интересно каква присъда се полага на депутати, министри, политици и даже цар, които правят съюз с Адолф Хитлер? Какво се полага на тези, които обвързаха България с Нацистка Германия вместо да се сражават с нея както Югославия или Гърция, или поне да капитулират както Норвегия или Дания? Любезно не се отговаря на този въпрос.
131
3
 
4
 
! Отговори
до история преди 9 години
Същите тези хора незаконно заграбиха в 1923 г властта с кървав държавен преврат, заляха цялата страна и целия народ с кървави убийства. За да нбе лежат заслужено в Шуменския пандиз извършиха държавен преврат и сложиха нмачалото на кървава гражданска война., Узурпаторите от 9 юни 1923 сами си организираха в следващите десетилетия фалшиви "избори" и управляваха нонстоп до 9.09.1944 г като убиваха без съд и присъда всеки, който ги критикуваше дори най-малко. Убиха поручика от Балканските и Първата
130
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До историяИ не само тях осъди Народният съд! Той осъди едни хора, които са дошли с военен преврат на 9 юни 1923 г и след жестоки изтезания са убили законния министър-председател на страната Стамболийски. Същите тези хора бяха съдени по времето на Стамболийски за двете национални катастрофи от 1913 и 1918 г и бяха вкарани от СЪДА в Шуменския затвор, където излежаваха заслужените си присъди. Обаче те не искаха да лежат в пандиза. Спретнаха ПРЕВРАТ и още на 9 юни бяха освободени от затвора.
129
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямам спомен при комунизма да е имало толкова дръзки престъпници, които влизат през ноюта в дома на стари хора, бият ги жестоко и заплашват с моторна резачка за да им дадат малките си пенсии. Нямам спомен по времето на комунизма да убиват от бой собственик на бензиностанция и освен това да се разхождат безнаказано до дне днешен. Нямам спомен за отвлечени хора (и деца) за откуп и МВР да е безсилно да издири престъпниците, а Темида да ги пуска да бягат през границата. Нямаше решетки и
128
12
 
9
 
! Отговори
чист Българин преди 9 години
Вечна слава на горяните загинали в борбата срещу крадците на кашкавал натрапени ни от червената армия !
127
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
има ли бройка колко неосъдени са изчезнали и убити от 20 до 44 г, за осъдените отделно, дайте да знаем
126
9
 
19
 
! Отговори
история преди 9 години
До циника Народният съд осъди на смърт всички предатели на България, които я вкараха във война, всички регенти на царското семейство виновни за безчинствата в България , всички главорези на партизани и мирно население.Четете повече ,за да знаете и да отделите плявата от зърното.
125
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До стар комунистНе не разсъждавам елементарно а обективно,спор няма че независима от други държави България ще бъде по силна от всичко останало и също така без външни дългове и задължения,но не е в това въпроса,въпроса е в мъчението на народа през този режим,много хора са мъчени,много права са потъпкани,много забрани е имало,това не е живот,това е била една клетка в която е имало МНОГО ред и няколко задължения които да се правят. Малко ли руски агенти са давали нареждания на Живков,ясно е !
124
10
 
18
 
! Отговори
циника преди 9 години
Какви са тези "велики" интелектуалци, които са осъдени от Народния съд? Има ли сред тях поне един от ранга на Гео Милев или Вапцаров?
123
2
 
0
 
! Отговори
681 преди 9 години
До men А ти какъв си -ескимоср китаецр индиец?
122
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 160Да работя за достатъчно пари и съм доволен,и искам да ви кажа че който иска и който му стиска а не е мързелив и да чака някой да го вика да работи,винаги ще има работа за него ! Колкото и да сме бедна нация колкото и да сме затънали,всички трябва да разберем че само с мрънкане и с жалване няма да стане ! Всичко е в нашите ръце. Всичко друго са думи думи думи и пак думи !!!!
121
7
 
10
 
! Отговори
стар комунист преди 9 години
До Млад българин Ти млади човече разсъждаваш съвсем елементарно и повърхностно и ще ти обясня защо.Защото когато има силна и независима от чужди фирми държава тя може да осигури и защити народа си а не той да се пилее по света немил недраг и за робува на чужденци за единия хляб!Не знам на кой край на света си но едва ли си се вписал в живота на народа ,но той е достатъчно толерантен да позволява да ползваш соц му придобивки,но ти там продаваш труда си,ако нямаш работа си вън от играта !Сега проя
120
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 160Де да имаше истина в твоите думи ! За всичките забрани на гражданите на България,за всичките мъчения,ти може да си млад като мен но аз ти говоря думите на човек който през целия си съзнателен живот е мразел този режим защото много добре знае какво е станало ! Защото на времето моя пря дядо е бил заможен земеделец и производител на зеленчуци и също така богат и заради това нещо на времето тази партия му е зачеркнала всичките спестявания и този човек се поболял и починал,да си знаеш !!!