Ще плащаме данъци за санираните с държавни пари блокове

Павлова: Държавата инвестира в удължаването на живота им
Обновена: 7 фев 2015 14:30 | 7 фев 2015 12:35, Миглена Иванова
187
Ще плащаме данъци за санираните с държавни пари блокове
Снимка: БТА

Собствениците на апартаменти в сгради, които ще се санират с държавни пари, няма да бъдат освобождавани от местни данъци и такси, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в предаването “Седмицата” по Дарик радио.

По думите на Павлова общинските съвети по места ще могат да решават дали да намалят данъците на обновените сгради, или не.

Още по темата
Павлова посочи, че държавата няма да инвестира в “опаковането на сгради” с топлоизолация, а в удължаването на техния живот. Тя обясни, че ако при конструктивното обследване се докаже, че има нужда от поправка на връзките между панелите и собсвениците не се съгласят да осигурят достъп до жилищата си, тези сгради ще отпадат от програмата, а собствениците ще платят за техническите паспорти.

Остъклените балкони биха могли да бъдат запазени, ако не нарушават конструкцията на сградата, допълни Павлова. Собствениците ще решават дали искат балконите им да са с остъкление, или не, след което проектантите ще търсят естетично решение за външния вид на сградата.

Лиляна Павлова отново подчерта, че с парите от новата програма за саниране няма да се финансират вътрешни ремонти. Подмяна на асансьори също няма да е допустима по програмата, но ще се финансира подмяна на осветлението на асансьорите и други мерки, които да подобрят енергийната им ефективност.

Министърът посочи, че се обмисля поетапното субсидиране и на еднофамилните жилищни сгради, за да се елиминира използването на твърдо гориво за отопление. Така страната ни ще изпълни и европейските норми за изпусканите в атмосферата прахови частици.

Павлова припомни, че от следващата година ще се даде възможност за подобряване на енергийната ефективност и на по-малки блокове, както и на тухлени сгради.

Според регионалния министър при цялостно саниране на блоковете сметките за осветление и отопление на обитателите им намаляват драстично. В някои от обновените по демонстрационния проект на ПРООН 55 сгради намалението на разходите достига дори до 70%, посочи тя.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
0
 
6
 
! Отговори
розово слонче преди 9 години
С тоз 1 милиард 3 фабрики могат да се открият и с добри заплати сами хората ще си санират блоковете,че даже и по качествено ще е ремонта
120
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Са че ми залепат стереопора и че се сгреем най-после. Само дето сакат много пари и че го направат калпаво. Те ония от фирмата си били пак техни хора, те си знаят колко че окраднат. Они цела банка обраха, ама ората са си по разликите. Бива си я тая мома от сниката, якичка е, че мое да помага при мене ако сака.
119
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 165Какво сложно има ли?....И питаш...Сложното е, че ако 65% от живущите се хванат на въдицата, повличат и останалите 35%, които не са съгласни...и тогава и несъгласните са в кюпа на БЕЗДОМНИЦИТЕ, по вина на ***!
118
1
 
10
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
ИЗМАМА,ИЗМАМА..........
117
0
 
9
 
! Отговори
Ариели преди 9 години
Редно е да запитаме, както пита и отговаря известният икономист Дан Ариели "Колко ни струва безплатния обяд?" и да си отговорим." Много повече от цената на самия "безплатен обяд". Закон на поведенческата икономика. Само се чудя кога простаците от Кабинето научиха триковете на поведенческата икономика и от кого?
116
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българина е алчен за далавера,и това ще му изяде главата!После ще опищи всичките земни кълбета колко са лоши политиците,дето за пореден път са го преметнали,ама вече ще е много късно!Лично аз пожертвах 2 бона и ми налепиха стиропора!Е,нищо и половина,това е цялата работа!В блока сме се разбрали който иска да санира,който не иска-не!Какво сложно има,да му се не види!?
115
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ал.3. Членството в сдружението може да се прекрати след изтичане на гаранционните срокове за извършените строителни и монтажни работи по проекта по ал. 2, но не по-рано от 5 години от приключването им. Членството се прекратява след подаване на писмена декларация с нотариална заверка на подписа до управителния съвет (управителя).
114
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПРОЧЕТЕТЕ ЗАКОНА ЗА МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ - АКО ИМАШ ПРОМЯНА В ЖИЛИЩЕТО СИ, НОВИ ДОГРАМИ, ИЗОЛАЦИИ СИ ДЛЪЖЕН ДА ГО ДЕКЛАРИРАШ В ДАНЪЧНОТО И ТИ СЕ ВДИГА ДАНЪКА
113
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Член 30 от ЗУЕС: Прехвърляне и прекратяване на членство в сдружениетоЧл. 30. 1. При промяна на собствеността върху самостоятелен обект членството в сдружението се прехвърля на новия собственик. ал.2 Собственик не може да прекрати членството си в сдружението при одобрен проект на етажната собственост за усвояване на средства от Европейския съюз и/или от държавния или общинския бюджет, безвъзмездна помощ и субсидии или собствени средства за обновяване на сградата или части от нея.
112
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДОЛУ ГЕРБ, РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК И ВСИЧКИ ***!!СЛУГИ НА ЗАПАДА, ВОЮНОЛЮБЦИ, ПРЕДАТЕЛИИИ!!!!!!СЛУГУВАТЕ НА СВЕТОВНИЯ ЕВРЕЙСКИ ЕЛИТ И УНИЩОЖИХТЕ ДЪРЖАВАТА!!!НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ!!!!!!!ОСТАВКА И В ЗАТВОРА!!!
111
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Със сигурност ще си кажете: Защо да не регистрираме сдружение, за да получим безплатното саниране, а веднага след като то завърши, ще разпуснем сдружението (фирмата)?ЗАЩОТО НЕ МОЖЕТЕ, НЯМАТЕ ПРАВО! Противоконституционният ЗУЕС е предвидил тази хитринка и я е обезсилил в своя ЧЛЕН 30, който гласи, че никой няма право да напусне сдружението, нито да иска прекратяването му докато не изтече гаранционният срок на санирането, но не по-рано от 5 години след приключване на санирането.
110
1
 
7
 
! Отговори
Запознат Юрист преди 9 години
Даже напротив, когато си направиш изолация и си смениш дограмата си длъжен да подадеш нова декларация в Данъчното и данъка ти се вдига!!!!!!!!!!
109
0
 
8
 
! Отговори
План преди 9 години
След като "санират" жилищата и отнемат реалната собственост върху тях, или ще ги одържавят и дадат на ***, или ще ги одържавят и настанят собствениците като наематели, а приходите от наемите ще използват за дъжавни обезпечения по заемите, които теглят непрекъснато, защото не остана незаложена като гаранции пред външни кредитори държавна собственост и държ. приходи по външните държ. заеми.
108
0
 
15
 
! Отговори
ММС преди 9 години
На всичкото отгоре ако веднъж влезеш в това сдружение, Законът не е предвидил да можеш да го напуснеш... Напускане няма! При това собствеността ти върху апартамента става собственост на сдружението и то може да учредява вещни права върху нея. Законът е много несъвършен и неясен и разбира се може да бъде използван срещу собствениците от корумпирания съд и безсъвестни юристи.Не се лъжете за един стиропор 20 м. тръби.
107
1
 
8
 
! Отговори
поли-тук поли-там преди 9 години
Абе хора, спрете да се съпротивявате, разкрачиха ни се ченетата от лъжите които ви говорим! Имайте малко милост към нас "честните" политици! Това не се издържа повече! Превънахте се от *** на саньовци вече! Не може така!
106
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Навсякъде в интернет има информация...напишете само "Голямата измама наречена безплатно саниране" и ще ви настръхнат косите. Това безплатно саниране става и с отровни материали.
105
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Санирането е начин на поредното ограбване на народа -законно да ти отнемат жилището. За да се санира 1 блок, чрез решение на общото събрание последният се превръща в търговско дружество. Какво означава това? Че ако някой от съкооператорите не може да си плаща ток, вода, парно, данък на апартамента, съкооператорите са длъжни да го направят. Ако ли не -се превръщат в длъжници на държавата и се прощаваш с апартамента си! Ряпа са яли-не ми трябва саниране! Все ще намеря 1000 лв.да се оправя сам!
104
1
 
9
 
! Отговори
Деса свирката преди 9 години
До мдаааа-Безплатен обяд няма нали знаеш!Традиционно така за 25 години какво си спечелил?
103
2
 
4
 
! Отговори
до Мдааааа... преди 9 години
Мили мой, ти вдяваш ли, че управляващите искат да ни учат как да си подреждаме мебелите, ушким безплатно, ама платено с лихвите, при нов данък сгради, без никакъв реален ефект. През тези 20 години, а и повече, и сега хората гладуват, студуват и мизеруват. Кой не обича хубавото, но трябват пари, нали? Ти на веришката, по санирането ли, си се включил? Твойто Д.., също мирише, но си го носиш винаги.
102
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
..."Родителите ми са плащали за да се осигурят жилища на всички довлкли се в София и другите големи градове"... Та така значи. Родителите ти са ни платили апартаментите? Ми те са техни тогава,а? Това как го измисли?