Смешно е да питаме пациенти дали са доволни от здравната услуга!

Синдикати и работодатели видяха "одържавяване" на НЗОК в законови промени
Обновена: 23 фев 2015 14:03 | 23 фев 2015 12:41,
31
Смешно е да питаме пациенти дали са доволни от здравната услуга!
Ивайло Калфин, Божидар Данев, Димитър Манолов. Снимка: БТА

Социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не постигнаха съгласие по проекта за промени в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), предложен от здравното министерство и приет от Министерския съвет и на първо четене в здравна комисия.

Представителите на партньорите защитиха разнопосочни позиции по промените и в крайна сметка бе решено всички забележки на работодатели и синдикати да бъдат предоставени на председателя на здравната комисия, така че да се вземат под внимание при второто четене на законопроекта в комисия.

Още по темата
Най-общо предложените от Министерството на здравеопазването промени, които днес бяха представени от заместник-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков, предвиждат услугите, които заплаща Здравната каса, да се разделят на три пакета – основен, допълнителен и спешен, като НЗОК поема основния пакет на всички здравноосигурени пациенти. Достъпът до допълнителния пакет ще може да става или през НЗОК, или през частните осигурителни фондове, а спешният пакет е ангажимент на държавата.

Предвижда се и поетапно увеличение на осигурителния доход, върху който държавата внася здравни осигуровки, като сумата постепенно се изравни с тази, която плащат самоосигуряващите се. НЗОК се задължава и да проучва удовлетвореността на пациентите от предоставените им здравни услуги. Регламентира се и възможността за извършването на съвместни проверки на болниците от държавните органи и съсловната организация на лекарите.

Основните критики по проекта за промени бяха относно предложението за увеличаване на квотата на държавата в НЗОК с двама членове. И синдикати, и работодатели бяха категорично против. Критики имаше и по отношение на това кой да осъществява контрол върху услугите, като беше посочено, че това не може да е само задължение на пациентите и съсловните организации. Различия имаше и по промените за лекарствената политика, която МЗ предлага.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев заяви, че подкрепя мерките за подобряване на събираемостта на вноски, но е против увеличението на Надзора на Касата с двама представители от държавата, защото така работодателите няма да имат решаващ глас при вземането на решенията. Против е и разделянето на три пакета за заплащане на медицинска помощ, като поиска причините за разделянето и очакваните финансови и обществени резултати.

Според Иван Кокалов от КНСБ предложенията променят философията на здравноосигурителния модел, като се предлага Касата да купува услуги, но не било ясно какво се купува и така се нарушават правата на гражданите. КНСБ е против увеличаването на Надзора на Касата с двама представители на държавата, защото синдикатите представляват осигурените, а излиза, че те нямат решаващ глас, обясни той.

КНСБ е против и разделянето на пакетите, защото те не отговаряли на нуждите на населението и не я ясно какво включват тези пакети и как се защитават гражданите. Не е работа на изпълнителя да определя цени и обеми на медицинските дейности, каза още Кокалов. Контролът върху качеството е неефективен, защото не се контролира качеството на здравната услуга. Смешно е да питаме пациентите дали са доволни от здравната услуга, както се предлага, каза още Кокалов.

Божидар Данев от БСК обърна внимание, че тристранката обсъжда проект на ЗЗО, който вече е минал през МС. Според него промените въвеждат деформация – чрез „одържавяване” на касата и чрез купуването на услуги от касата. Не е редно контролът да се прехвърля на НЗОК и тя да става фонд за социално подпомагане на тези, които не си плащат, тоест ликвидира се осигурителният принцип, смята той.

Председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов също не подкрепя одържавяването на НЗОК.

НСТС е прескочен с този закон за промени в ЗЗО, коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Индустриалците по принцип подкрепят предложения проект с редица забележки, каза той. Според него опитът за оценка на въздействието е добър. Асоциацията подкрепя също мерките за събираемостта на вноските и повишаването на размера на осигурителния доход с 5 на сто годишно от страна на държавата, както и възстановяването на здравните права срещу по-високо заплащане.

Относно промените в надзора на Касата АИКБ смята, че одържавяването е грешка и че това не е европейски модел. Обществените фондове не се управляват от държавата, подчерта той. По думите му няма риск от блокаж на надзора при трипартитното управление.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", също обяви, че не е правилно да се одържавява НЗОК чрез увеличаване на квотата на държавата. Той предложи да се изравнят двете квоти – правителствената и неправителствената.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
radev38 преди 9 години
До АнонименПУКАНКИ или ЛУКОВИ ГЛАВИ...Хей народ поробен / що ли още спиш?...На срещи с властта работодателите настояват за Пенсионен данък. Така било при белите народи!?! Предлогът - уж да се освободят работни места, за младежта!?! Освен това щели да се осигуряват допълнително няколко стотин милиона лева, за пенсии, при 200 000 трудещи се пенсионери - 340 х 12 х 200 000 = 816 млн.лв. годишно като минимално плащне!?! Та това си е баш 400 лв на калпак пенсионер, което ще се даде /върне/ и на труовите пенсионери, по правото на калпака!?! С една дума перпетумобиле или дал Кольо
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е приватизация на Здравната каса. Частни фондове ще прибират комисиони, както сега частните пенсионни фондове. Синдикатите, спрете ги.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
bezplaten obqd NQMA vseki po lichna partida ne sam dlajen da plashtam * da kisne zdrav na toplo v bolnicite Germaniq ima 5 statusa na zdravno osigurqvane vseki poluchava tova za koeto e plashtal......aide stiga s toq Marksizam ,Leninizam i Komunizam
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
da vi kaja kato medik sled 10 godini nqma koi da popitate...i ot Afrika nqma da moje da vnesete lekari v Bulgariq
22
2
 
6
 
! Отговори
вие питате преди 9 години
Вие питате: Смешно ли е да питаме пациенти дали са доволни от здравната услуга?Ние отговаряме: Много е здравословно да питаме пациенти дали са доволни от здравната услуга! При положение, че заплащането на здравните услуги става на базата на пациентската удовлетвореност, здравният пазар ще се изчисти от всички шарлатани.
21
0
 
1
 
! Отговори
1chovek преди 9 години
До Анонимен 18Това е така, но е и опасно. Защото без някакъв общ (няма как да не е общ) фонд за скъпоструващи лечения (а такива са най-често животозастрашаващите - ракове, сложни операции и тн) - нали се сещаш какво става с теб, когато личните ти вноски не могат да покрият една скъпа операция? Умираш, това става. Умираш си, здравноосигурен. И толкова.В САЩ това се случва, за съжаление - има хора с по 2-3 ракови болести си ходят, щото не могат да си покрият лечението от вноски.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA SE POPITA GEN.TONEV DALI E DOVOLEN OT PRESTOIA SI V VMA.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо не съм по-млад да си стегна куфарите, да се махна от тая проклета държава и да забравя, че някога съм бил българин.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да, пациента не трябва да се пита за нищо и мнението му не трябва да има никакво значение, той трябва да служи единствено за дойна крава - това е мотото на българското здравеопазване.
17
0
 
1
 
! Отговори
mustan fakulteto преди 9 години
naistina e smeshno. :))) kak da popitash umrelia patient dali e dovolen ot bg lekuvastite go dokteri i bolnitsi?! :))) A +++ kato ima mnogo zdravni kasi, ima konkurentsia - doktorite se nadprevarvat za dobri uslugi na dobri tseni i za dovolni klienti +++ A :)))
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vobschte ne e smeschno a e normalno smeschen e komunagata masmik Kalfin
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко това е измислено отдавна в свободният свят, и задравна и пенсионна реформи.ВСЕКИ СИ ВНАСЯ ПАРИТЕ ПОЛИЧНА ПАРТИДА, НО ТАКА НЯМА КАК ДА ГИ ОТКРАДНАТ ЧЕРВЕНИТЕ МУТРИ.Те обичат всичко да е в кюпа, за тях- големите лъжици, а хорицата -ако остане нещо за тях!
14
2
 
8
 
! Отговори
демократ преди 9 години
защо агенти на КГБ си дават мнението в демократична държава? да не сме преди 89г?
13
2
 
12
 
! Отговори
Баце преди 9 години
Най-смешното е че тия недоразумения все още ги търпим да се лигавят место да висят по стълбовете по големите булеварди на столицата или в зоопаркът да ги кълват чакалите . С новият дълг ще ни вкарат в турблентна дългова криза с която се целят замитането на много следи и обезличаването на страната !
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ МОЖЕ ХОРА ЗАКЪРМЕНИ С КОМУНИЗЪМ ДА УПРАВЛЯВАТ КАПИТАЛИЗЪМ!ВИНАГИ ГО ОБРЪЩАТ НА КРАЖБА И ДАЛАВЕРА!
11
2
 
15
 
! Отговори
Попа преди 9 години
Не е смешно, г-н Калфин. Безпредметно е.Дефицитът в бюджетът ще се увеличава, докато не се въведе индивидуалната здравна карта с лична здравна партида, по която да се внасят здравните осигуровки, а не солидарното осигуряване както е в момента, от което печелят неосигурените. И докато държавата не си търси от тях парите, с които ги лекува, пардон - парите, с които ние ги лекуваме, нашите пари.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Писна ни вече от номерата на тази МУТРА!!!!
9
1
 
13
 
! Отговори
SILENCE преди 9 години
ДРУГАРКЕ И ДРУГАРЕЕЕ,ПИШЕЩИ И ВЛАСТОПРИТЕЖАТЕЛИ! Т. НАР. КАСА /=КАЦА/ Е ДЪРЖАВНА ОТ МОМЕНТА,В КОЙТО дянков-дребната пица ПРИВАТИЗИРА 2 МИЛИАРДА НАШИ,НА ПАЦИЕНТИТЕ,ПАРИ! К'ВИ КВОТИ,К'ВИ ПЕТ ЛЕВА,БЕЕЕЕ,ДРУГАРЕЕЕЕЕЕ.....?
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия съвсем изперкаха. Ние плащаме и нямало значение дали одобряваме получаваните услуги. Но не са сами. Взимат 16 милиарда които отново НИЕ ще плащаме барабар с лихвте и пак никой не ни пита.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свръх съвременни технологии от Иран са предизвикали супербурята Санди в Америка. Това съобщи американското издание "Хъфингтън пост", като се позова на сирийска проправителствена организация.