Абсурдно е да се запише, че трябва да осъдим 30 души за корупция!

Правосъдният министър няма обяснение как тази цифра се е появила в медиите
Обновена: 27 фев 2015 14:06 | 27 фев 2015 14:00, Веселина Йорданова
41
Абсурдно е да се запише, че трябва да осъдим 30 души за корупция!
Христо Иванов. Снимка: БТА

Абсурдно е да се запише, че ще има 30 осъдени за корупция по високите етажи на властта, заяви правосъдният министър Христо Иванов пред журналисти в МС.

Иванов каза още, че няма обяснение откъде цифрата се появява в медиите.

Още по темата
Според информацията на в. "24 часа", правителството ще постави като цел пред ново спецзвено за борба с корупцията по висшите етажи 30 високопоставени политици и чиновници, замесени в корупция, да влязат в затвора. Идеята за звеното е на главния прокурор Сотир Цацаров.

Иванов каза, че звеното ще е на база опита на прокуратурата в създаването на такива звена. "Звено за наказателно преследване по високите етажи на властта следва да се направи като координирано по Закона за съдебната власт между главна прокуратура, МВР и ДАНС, така че топката е в тяхното поле, те да изградят и да предложат необходимата рамка, която няма да изисква промени в законодателството, и да организират работата“, обясни министърът.

По думите му фокусът ще бъде върху сериозното преустройство на институционалната и законова рамка за предотвратяване на конфликта на интереси по административен път и превенцията на корупцията с административни мерки.

"Инструментите са два – основно превенция на конфликт на интереси и внимателно изследване на имуществото на лицата по високите етажи на властта“, каза още Иванов и допълни, че препоръката на ЕК е за един орган.

Иванов напомни, че в момента тези правомощия са разпределени между комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, Сметната палата, НАП и др. Министърът обаче каза, че е много рано да се каже дали от тях ще дойдат хора, които да се включат в новото звено.

Целта ни е да има ефективно решение, но наистина сега няма, призна той.

По отношение на финансирането Иванов отбеляза, че стремежът ще е за вместване в сега съществуващия ресурс на органите, между които са разпръснати тези правомощия. За да искаме пари от бюджета, трябва актуализация на бюджета, което няма как да стане, коментира Иванов.

Той уточни, че съдбата на БОРКОР не е обсъждана отделно, но посочи, че очевидно част от функциите, които има това звено, трябва да се използват по по-добър начин и това ще се случи.

Днес кабинетът одобри доклада на междуведомствената работна група, създадена в началото на годината от премиера Бойко Борисов, за да анализира антикорупционните политики и да предложи насоки за превенция и противодействие на корупцията. Като слабости в доклада са посочени липсата на институция и механизъм за цялостна координация и контрол по отношение на антикорупционните политики и мерки, липсата на реален контрол на декларациите за имуществено състояние, законодателни пропуски, водещи до незадоволителни резултати при противодействието на корупцията и др.

За преодоляване на пропуските са формулирани приоритети, които да залегнат в готвената актуализирана стратегия за превенция и противодействие на корупцията.

Тя трябва да бъде внесена в МС до 30 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
ени преди 9 години
Опа; какво ново звено? Ами БОРКОР? Или още хрантутници на наша издръжка?
23
0
 
6
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
АМА ТЕ ИЗОБЩО НЯМАТ НАМЕРЕНИЕ ДА СЪДЯТ НИКОГО, ЗАЩОТО КОРУМПЕРАНИТЕ СА ТЕХНИТЕ СПОНСОРИ. КОЙ БЯГА ОТ ХУБАВОТО. ВЕ ЕДНО БАБА МЕЦА ДА НЕ ИСКА ДА ЯДЕ МЕД.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Корупцията в Българие е пропила всичко, но най-много високите етажи на властта. Тези на които живеят Борисов, Цветанов, Горанов и смешникът от снимката.Как да очакваш корумпета да се борят с корупцията - няма как да стане просто.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Корупцията е разпространена във цяла Българя,и то нее от вчера.Например във село чавдар об6тина Доспат обл Смолян,Бисер Ценков Салапатев когато бе6е техник във об6тина Доспат,си направи къ6та със абсолутно всички средства от съвета,цемент желязо тухли. Цялата къ6та е аванта направена.Емил Ку6ев настоя6т кмет и бив6 партиен секретари от чавдар тои цялата къ6та муе аванта.Вуичому бе6е кмет и тои премъкна всичко от кметството.Гн Борисов трябва да имате изпредвид за такива престъпници доказани всичките хора ги знаят.И пак 6тесе кандидатира за кмет на село чавдар гн Емил Ку6ев.Не трябва даги допуск
20
0
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Още в ареста задържаните ще се окажат тежко болни.Ако ги осъдят, Те ще осъдят България в Страсбург е ще им плащаме от нашите данъци, вместо да се напълни хазната с откраднатото!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя не е ли забременителя на омъжената белгийка ?Той една жена не може да опази, те му поверили цял народ да пази.
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя *** само имитира дейност. На всички е ясно, че е просто един средностатистически соросид от Протестна мрежа, който за награда че свалиха правителството на Орешарски, беше издигнат за министър. Подобно на другия *** Лизашки, който пък го наградиха с поста служебен премиер.
17
0
 
11
 
! Отговори
Градски преди 9 години
верно е ъбсурдно, запишете всички от кмет нагоре!!!!!!!!!!
16
0
 
1
 
! Отговори
BB преди 9 години
Ami zz opravdan brendo opravdan Margenite opravdani Galevite opravdani v Dubai nikoi ne gi tarsi maslatova nama prisadi zeza seksa borislavova nama prisadi Monika ständische opravdana i mn Dr nama prisadi sa kurupziata sa ubiistva tn a i milioneri ta i miliarderi stanaha demokraziata ne posvolava da ima prisadi na bogataschite zarvuli i agenti
15
0
 
14
 
! Отговори
30 преди 9 години
ХА..ХА...ТА ЗА ВЪЖЕТО СА ПОНЕ 2-3 ХИЛЯДИ *** НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ..СПОКО НА СЪДЕБНАТА ВИ СИСТЕМА НИКОЙ НЕ РАЧИТА ОТДАВНА..ПИТАЙТЕ ГИ КАК РАБОТЯТ ЗА 1-2 ХИЛ ЛЕВА А ХАРЧАТ ПО 100-200 ХИЛ. НА МЕСЕЦ...СКОРО ЩЕ ТРЯБВА ВСИЧКИТЕ ДА СТЕ..КОРУМПЕ +100 ДУШИ ОХРАНА ПАК КОРУМПИРАНА..ДА ВИДИМ КЪДЕ ЩЕ СТЕ ТОГАВА..КЪДЕ ЩЕ СЕ КРИЕТЕ КОГАТО ХОРАТА ПРЕДПОЧЕТАТ ВМЕСТО ДА УМИРАТ В КЪЩИ ДА ВИ ИЗБИВАТ И ВАС И РОДИТЕЛИТЕ ВИ..И ДЕЦАТА ВИ..А И ПО СВЕТА ВИ ЧАКАТ МНОГО ХОРА ПО ТОЗ ПОКАЗАТЕЛ..ДА ВИДИМ КЪДЕ ЩЕ СЕ ПОКРИЕТЕ..
14
0
 
11
 
! Отговори
DSEMKOV преди 9 години
Абсурд да как само 30. Поне 330 като начало останалите 40 000 престъпника може да се замислят.
13
0
 
6
 
! Отговори
УЧУДЕН преди 9 години
Този не е ли министър в този кабинет, че е учуден за 30 бъдещи осъдени. Струва ми се ,че сме в "Алиса в страната на чудесата".
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
този трябва да се застреля на линч ..за да се насее страх и да зароботи прокуратурата
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсурдно е естествено. Тука трябва да се осъдят поне 13 000 на първо време за да има оправия. Ама за целта нои затвори трябват.
10
0
 
22
 
! Отговори
за да Я има България преди 9 години
Сега ще бориме корупцията с повече корупция така както се бориме срещу държавната бюрокрация като я увеличаваме.Еех народе ,народе.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мишките да му мислят,на някой ще се плати за престоя в затвора!
8
0
 
10
 
! Отговори
Х преди 9 години
Как 30,най много 1 и то ако намерим доказателства.И да намерим ако някой ги открадне като тефтерчето например.Може делото да продължи докато загуби давност.Може и този 1 да избяга зад граница.Вижте колко народ избяга.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как кой бе Иванов - Царя слънце Боко ............Той и на Вучков беше дал седем дена да разкрие уБийство ...
6
0
 
9
 
! Отговори
РБ преди 9 години
То кое вече не е абсурдно?
5
0
 
4
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 9 години
Tova absurdnoto granichi s bezumieto,no ne za 30 te,a absurdnoto za 25g prehod!Suda i zakonite se kovat po suvest.G-n Ministur po kakva suvest otchetohte,che e absurdno da se potursi otgovornost za prestupleniya?!!Ako vi e pregoryala suvestta,Bog shte postavi geroi kato sol i svetlina v upravlenieto,no ne burzaite da provokirate nechie mnenie bez da zabravyate che polit.mafiya ne pozvoli da bude osuden nito edin za 25g prehod.Pitam vi na chiya strana ste?