Амадеус по-малък ли е между 2 жени, пита Рашидов

Министърът по повод "Дякон Левски": Да не прекаляваме с патриотизма
Обновена: 27 фев 2015 14:45 | 27 фев 2015 14:25,
48
Амадеус по-малък ли е между 2 жени, пита Рашидов
Вежди Рашидов Снимка: архив, Булфото

Министърът на културата Вежди Рашидов отказа да коментира скандала с игралния филм за Левски, който избухна миналата седмица.

Тогава редица експерти по култура, историци, критици и редови зрители разкритикуваха лентата заради принизяването на Апостола.

Още по темата
Рашидов обаче все пак си позволи да направи няколко изказвания по адрес на филма с уговорката, че като министър няма правото да играе ролята на арткритик.

„Колкото българи има, толкова всеки има отношение към Левски посвоему“, каза Рашидов. След това добави, че въпросът е до каква степен съзнанието на хората е съвременно.

„Защото когато гледате един Милош Форман, „Амадеус“ – както по гръб свири, седи между едни симпатични дами с бели кокове и ги щипва, образът му не го прави по-малък“, каза министърът и допълни: „Трябва да видим какво може да покрием в съзнанието, под кората на всеки за Левски“.

Министърът призова и да не прекаляваме с патриотизма. На въпроса не е ли срамно за 100 години българско кино да имаме два-три големи филма за Левски, Рашидов отвърна: „За Гарибалди колко видяхте? Че е световноизвестен. Айде малко да не прекаляваме с патриотизма“, каза той.

Рашидов се запита кой ли би се наел да разработва образи-икони. „Аз не знам кой, когато един образ е станал в съзнанието на целия народ икона, който ще вземе да разработи това. Много е тежко, видяхте едно творческо начинание какви дискусии събуди“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-добре лош филм за Левски отколкото ДПС,Боко Тиквата,*** ценности,***,злоба и глад.Дякона живота си даде но България на никой и нищо не предадае!!!
38
0
 
0
 
! Отговори
до 43 преди 9 години
Пишеш с нашата азбука,браво на теб
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TURCIN PROKLET ZASHTO DAVASH SAVETI ZA LEVSKI
36
0
 
2
 
! Отговори
Иво до 41 преди 9 години
Е, поне авторите и продуцентка на тоя филм ще бъдат запомнени като едни от най-големите български крете*и
35
0
 
1
 
! Отговори
Чао преди 9 години
Козметичката от Дубай по-добре да направи един бански чомлек на мъжа и да му се предложи по халатче да го задоволи, а не да пипа български светини
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Че те тези ще упрекнат и Левски в прекален патриотизъм. Последното от което България страда е патриозъм. Но всеки народ, който опошлява своите символи на народност, е обречен на духовна бедност. И начините, по който министър на културата се изразява "Айде да не прекаляваме?", придружени от нелепи аналогии между привилигован, придворен музикант и Левски демонстрират тая духовна бедност и липса на образование.
33
1
 
5
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Рашидов, ти не можеш да даваш оценки на Левски, защото си от другите.....
32
1
 
6
 
! Отговори
до Тина преди 9 години
Заем, за да правя филм, и то за Левски, при положение, че съм козметичка и главата ми нищо не отбира от кино, при положение, че съм зарязала България от 20 години да слугувам на араби и само за да си лансирам синчето, няма да изтегля никога! Да ставам за посмесище на цяла България и да се гавря с една светиня? Абсурд!
31
4
 
4
 
! Отговори
МАНГАЛИЗАТОРА преди 9 години
Веждичката е падишаха на българската култура и халтура! Точка. Хаха. Искам да го нарисувам като картината на Микеланджело - Раждането на Давид. Само че Бог е Веждичката и държи вино и мезе и подава на Давида;))) Е това е то изкуство. Обаче не мога да рисувам, *** тенекеджия съм само;)))(
30
15
 
16
 
! Отговори
българин преди 9 години
"Министърът призова и да не прекаляваме с патриотизма."Това са думи на безродник и безотечественик.Турска маша и ***
29
6
 
14
 
! Отговори
Ивайло преди 9 години
Изключително гадно се чувствам когато такива екземпляри коментират по теми, свързани с Левски.
28
1
 
3
 
! Отговори
Vik do №+3 преди 9 години
До цвъкОтносно далаверата с милионите в КТБ- напълно законна сделска и операция т.нар. "цесии". Масово се "откупиха" с загуба за банката големи обеми от крадити.... Имаш да връщаш кредит от 1000000 единици, купуваш депъзит от 1000000 единици за 850000 единици и ето ти сделка при която и двете страни са довлни- губи банката и фонда за гарантиране на депозити /разбираи банковата система като цяло/. И всичко е законно.......
27
6
 
16
 
! Отговори
иху преди 9 години
СРАВНЕНИЕТО ,КОЕТО ПРАВИ ВЕЖДИТО ,Е ТОЛКОВА ТЪПО,ЧЕ НЕ БИВА ИЗОБЩО ЧОВЕК ДА СЕ ЯДОСВА.
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Веднага да се направи един ТВ дебат по въпроса с участието на Веждито, Сидероив, Мая Манолова, Бареков, Румен Петков (некой виц да пусне) и задължително Яни Янев.
25
16
 
13
 
! Отговори
който и да е преди 9 години
Вежди Рашидов е прав. Прекалено много се злоупотребява с национализма. Някои са се хванали за него като питбули и са готови да разкъсат всеки, който има по-нормално отношение по въпроса. Този режисьор така е представил образа на Левски във филма- като нормален човек. Друг да го представи по негов си начин.Ама дайте сега да се избием, щото имаме различни гледни точки.
24
4
 
18
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Сравнението с амадеус е най-малко неуместно, г-н министре!
23
12
 
12
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Вежди Рашидов е много по-голям българин от много псевдопатриоти.Дано успее да завърши "Българският Лувър".Това ще е голямо събитие за културата в България.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като видях режисьора как крещи из студията, ми стана ясно защо според него един дякон може да крещи на Господ, все едно не знае за силата на молитвата.
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Разбира се че е по-малък - Мацар те един музикант, а Левски държавник и идеолог на революционното движение.
20
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Левски никъде не е говорил за демокрация, тогаав тази дума е била непозната.левски е бил антидемократичен - налагал се е чрез авторитарин методи - включая и убийство.Друг е въпросът, че е имал хуманни виждания но те са за по-далечно времено