"Подкрепа" на нож със строгите бюджетни икономиии

Синдикатът не приема намаляването на заплатите
27 фев 2015 13:12, Анисия Иванова
8
"Подкрепа" на нож със строгите бюджетни икономиии
Международна конференцията на КТ "Подкрепа". Снимка БТА

Политиката за строги бюджетни икономии, намаляване на заплатите и ограничаване на социалните и трудови права трябва да бъде прекратена. Това се посочва в становище на Института за социални, икономически и синдикални изследвания към КТ "Подкрепа" за преодоляване на стагнацията на доходите и заетостта.

Синдикалната организация намира последните предложения на работодателите за абсурдни, се отбелязва в позицията.

КТ "Подкрепа" смята, че въвеждането на верижни срочни договори с удължаване на тяхната максимална продължителност, фактически означава поставяне на работниците в абсолютна подчиненост. Според синдиката искането за либерализация на нормативната уредба на Агенцията за временна заетост всъщност означава премахване на тавана на броя на временно заетите, което е удар по синдикалното движение, както и либерализиране на трудовите договори на временно заетите в ущърб на техните права.

Според КТ "Подкрепа" не само се ингнорира демографската криза, но се предлага и нейното задълбочаване чрез предложението за отнемане правото на платен годишен отпуск на майките за периода, в който са били по майчинство.

Синдикатът е против и предложението за намаляване възрастта на наетите деца от 16 на 15 години, защото според Конфедерацията започването на работа в тази възраст е вредно за развитието на децата, а по-голяма опасност е, че се иска да бъдат отменени и изискванията за условията на труд и работните места, на които те ще работят.

При условията на висок дял на отпадналите от училище и увеличаващата се неграмотност е абсолютно недопустимо да се предлага намаляване възрастта за наемане на работа и да се облекчава режимът за наемане в учебна възраст, заявяват от КТ "Подкрепа", цитирани от БТА.

Не можем да се съгласим и с предложенията, с които на практика се разширява делът на сивата икономика и нелоялна конкуренция, като увеличаването на срока за въвеждане на намалено работно време от 3 на 6 месеца, което на практика означава договори на 4 часа, работа на 8 часа и заобикаляне на данъчната и осигурителната система, допълват от организацията.

Увеличаване на срока за сумарно изчисляване на работното време от 6 месеца на 12 месеца, което на практика директно игнорира фактическото полагане на извънреден труд и неговото заплащане, също е в ущърб на работниците и тяхното здраве, допълват от КТ "Подкрепа".

Има предложение да се отнеме правото на правителството да определя допълнителни трудови възнаграждения и обезщетения, извън регламентираните в Кодекса на труда, посочват от синдиката.

Според КТ "Подкрепа" социалната функция на държавата я задължава да може да определя такива допълнителни трудови възнаграждения и обезщетения. Предлага се отмяната на обезщетението при пенсиониране, без да си дават сметка, че хората работили 10 и повече години за дадена фирма имат принос в нейното развитие, заявяват още от КТ "Подкрепа".

Синдикатът приема принципно идеята за електронна трудова книжка и електронно досие, стига това да гарантира сигурността на данните и да не налага задължение за работника и служителя да борави с информационни и комуникационни технологии.

Основните искания на КТ "Подкрепа" са прекратяване на рестриктивната финансова политика, която се провали в редица европейски страни, ръст на публичните и частните инвестиции, създаващи нови и по-добри работни места, както и инвестиции в производство на продукция с висока добавена стойност, се заявява още в позицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ЗА КАКВО НАМАЛЕНИЕ СТАВА ВЪПРОС. ТА ДНЕС ПУБЛИКУВАХА КОЛКО Е СТАНАЛА НОВАТА ЗАПЛАТА НА ПРЕЗИДЕНТА. ДОСТА Е НАРАСТНАЛА. НА ТОВА НАМАЛЕНИЕ ЛИ МУ ВИКАТ?
6
0
 
0
 
! Отговори
Пишете глупости преди 9 години
Подкрепа нямат никакъв институт. Такъв има КНСБ и се казва Институт за социални и синдикални изследвания и се ръководи от дин Любен Томев.
5
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
НЯМА ЛИ КОЙ ДА ГИ УВОЛНИ ТЕЗИ ГОТОВАНЦИ И ЛЬЖЕСИНДИКАТИ---СЕГА РАЗМАХАЛИ НОЖ ЗАЩОТО ОТ БАНИЦАТА ДО ТЯХ ДОСТИГАТ ВЕЧЕ ТРОХИ И НЕМА КАКВО ДА РЕЖАТ СНОЖА
4
1
 
2
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
А БЕ КАКВО НАМАЛЯВАНЕ БЕ, ДА СЕ НАМАЛЯТ НЕ ДЕПУТАТИТЕ ЗАПЛАТИТЕ ДЕТО СИ ГИ ВДИГАТ ПО ТРИ ПЪТИ В ГОДИНАТА....ОСТАВКАААААААА
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименНяма такова нещо като "стара" машина. Има работеща и неработеща машина. Има такива, които изпълняват предназначението си и такива, които не могат. В Англия още се използват стругове,произведени 1943г - или те са по-балами от нас? За по-прецизни дейности има по-нови модели, с повече възможности и т.н.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
10% плосък данък, но сумата до 40% да отива задължително за инвестиция, ако не се направи утежняване на задълженията до 60%. Иначе постоянно се правят отстъпки на бизнеса и както казва Тренчев със тези средства се купуват яхти, коли и после плачат, че е ниска производителността. С наследените машини от соца купени през 80-те години, остарели морално и физически, каква производителност търсят.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уж са синдикати и трябва да защтаватт работещите, а те защитават неработещите ***.Не са никакви синдикати, а социалисти/комунисти